Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ


Στη Μεσοχώρα Τρικάλων βρέθηκε το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή (8 και 9 Αυγούστου) ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, παίρνοντας μέρος στις δράσεις και τις δραστηριότητες του κινήματος κατά της εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας.


Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην εκτροπή του Αχελώου-Όχι στο φράγμα της Μεσοχώρας» διοργανώνεται ένα 10ήμερο ΟΙΚΟ-camping (5-15 Αυγούστου) με πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτικό πρόγραμμα. Συζητήσεις, ορειβασία, προβολές ταινιών, παιδικά εργαστήρια, συναυλίες και πολλές άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του camping.
Το Σάββατο 8/8 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των οργανώσεων, κινήσεων και ΜκΟ ενώ το απόγευμα στην πλατεία της Μεσοχώρας πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Ενέργεια και νερό». Στην μεγάλη συνέλευση των κατοίκων της Μεσοχώρας και των ακτιβιστών από όλη την Ελλάδα, ο Νίκος Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων:

« Ο ΣΥΝ από αρχές του 90 τάχθηκε κατά της καταστροφικής επιλογής της εκτροπής του Αχελώου προτείνοντας από τότε δια του αείμνηστου Μ. Παπαγιαννάκη, λύσεις συμβατές με το περιβάλλον και την οικονομία. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιμένει ότι η λύση για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Θεσσαλία μπορεί να αντιμετωπιστεί πρωτίστως με την αλλαγή αντίληψης στην διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση νερού, την προστασία των ποταμών και των υπόγειων υδάτων από την μόλυνση και την ρύπανση, καθώς και την κατασκευή μικρών ταμιευτήρων συμβατών με το περιβάλλον αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να υποστηρίζουμε το κίνημα κατά της εκτροπής αλλά και των Μεσοχωριτών που αγωνίζονται για την διάσωση του χωριού τους από το φράγμα της ΔΕΗ».

Την Κυριακή ο Νίκος Τσούκαλης πήρε μέρος στην μεγάλη πορεία κατά της εκτροπής, στο φράγμα της Μεσοχώρας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 15 Αυγούστου.

Στόχος των διοργανωτών είναι να σταματήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και του φράγματος της Μεσοχώρας, παράλληλα με την οικοδόμηση ενός μεγάλου ριζοσπαστικού, οικολογικού κινήματος, το οποίο κερδίζοντας τη μάχη του Αχελώου και της Μεσοχώρας, θα μπορεί μελλοντικά να βάζει φραγμούς στα κάθε είδους σχέδια των συμφερόντων και των κυβερνήσεων, πού καταστρέφουν τη φύση, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, παραδίδοντας τους ελεύθερους χώρους και τους φυσικούς πόρους στην άγρια εκμετάλλευση.