Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Να ιδρυθεί Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Να ιδρυθεί οργανισμός προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση κατάρτισης και έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας, ζητά με ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Με το Ν.2742/99, το αστικό συγκρότημα της Πάτρας χαρακτηρίστηκε ως μητροπολιτικό, ο χαρακτήρας του δε αυτός επέβαλε ως πρώτο γενικό στρατηγικό επίπεδο οικιστικής, χωροταξικής και περιβαλλοντικής οργάνωσης και σχεδιασμού, τη κατάρτιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας (Ρ.Σ.Π.).
Τον Μάιο του 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε τη μελέτη εκπόνησης του Ρ.Σ.Π. ήδη δε έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Εν τω μεταξύ από τον Ιούλιο 2008 ο τέως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας. Το σχέδιο υπέστη την επεξεργασία από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ πλην όμως αυτό ουδέποτε παραπέμφθηκε προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από το έτος 2001 είχε τεθεί ως αίτημα από φορείς την Πάτρας η ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας προκειμένου να διαχειριστεί τις διαδικασίες κατάρτισης του Σχεδίου και την εξασφάλιση υλοποίησης των κατευθύνσεων, προτάσεων και μέτρων του Ρ.Σ. και του προγράμματος προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής του μητροπολιτικού συγκροτήματος.

o Επειδή έχει ήδη παρέλθει 1,5 χρόνος από την υπογραφή του Σχεδίου Προεδρικού διατάγματος έχει δε υποστεί την επεξεργασία του ΣτΕ.

o Επειδή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης του Ρ.Σ.Π. είναι απαραίτητη η άμεση ίδρυση του Οργανισμού, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Εάν προτίθεστε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ίδρυσης και συγκρότησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας και με ποιο χρονοδιάγραμμα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση κατάρτισης και έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας.

2) Εάν προτίθεστε να τροποποιήσετε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ούτως ώστε να αντιστοιχηθεί ο χαρακτήρας του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας ως μητροπολιτικού με αυτόν του Ν. 2742/99.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης


Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ενόψει της νέας γρίπης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας βρίσκεται από καιρό σε κατάσταση οιονεί κατάρρευσης, χωρίς σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας, με τεράστια προβλήματα στις ΜΕΘ παίδων αλλά και ενηλίκων και με δραματικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση του νοσοκομείου τραγική και ερωτά την κ. υπουργό εάν προτίθεται να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και να επισκεφθεί την Πάτρα προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας και κύρια το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και προβληματισμού στους φορείς της περιοχής αλλά και στους απλούς πολίτες για τη νοσοκομειακή περίθαλψη σε σχέση με τη νέα γρίπη. «Δεν έχουμε νοσοκομείο να πάμε» ήταν η αγωνιώδης έκφραση εκπροσώπων φορέων και πολιτών σε σχετική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 21.11.2009 στην Πάτρα.

Διανύουμε μια δύσκολη υγειονομικά περίοδο με τα σενάρια για τη νέα γρίπη να απαιτούν διαθέσιμες κλίνες, απομονωμένους θαλάμους και κενά κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο νομός Αχαΐας δεν διαθέτει ένα νοσοκομείο που να είναι σε θέση να υποδεχθεί ένα ύποπτο περιστατικό γρίπης υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες. Ιδίως σε μια περίοδο όπου αναμένουμε έξαρση των κρουσμάτων σε παιδιά, η κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων του Παν/κού Νοσοκομείου, είναι απελπιστική.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (κύρια μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας») είναι κάτι παραπάνω από τραγική, τόσο σε ότι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό όσο και σε θέματα διαχείρισης των ασθενών ή των κρουσμάτων που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών γιατρών (επίσχεση εργασίας), οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένες εφημερίες προηγούμενων μηνών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Ποιο είναι το συνολικό σας σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας όπως αυτή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα και κυρίως όσον αφορά στους ειδικούς θαλάμους, ΜΕΘ ενηλίκων ανηλίκων και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν το Παν/κο Νοσοκομείο ήδη βρίσκεται από καιρό σε κατάσταση οιονεί κατάρρευσης;

2) Προτίθεστε να ανταποκριθείτε στο καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και να επισκεφθείτε την Πάτρα προκειμένου να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Κυκλώματα διακίνησης μεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΙΖΑ

Όπως αναφέρεται, οκτώ μετανάστες – πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα, με προορισμό την Ιταλία.

Ειδικότερα, οι οκτώ αλλοδαποί εντοπίστηκαν κλειδωμένοι μέσα σε φορτηγό – ψυγείο, από το πλήρωμα επιβατικού πλοίου, λίγο πριν χάσουν τις αισθήσεις τους, λόγω έλλειψης οξυγόνου.


Το ανωτέρω αποτρόπαιο περιστατικό προστίθεται δυστυχώς, σε σειρά ανάλογων εικόνων ντροπής του παρελθόντος, όπως το περιστατικό με τους μετανάστες που ήσαν συσκευασμένοι σε ταξιδιωτικές τσάντες, το οποίο είχαμε αναδείξει στο πρόσφατο παρελθόν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να επισημάνουμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Πάτρας και η οποία δημιουργεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη παράνομων κυκλωμάτων στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας μας.


Σχετικά πρόσφατη είναι άλλωστε (Νοέμβριος 2008), η αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών, στο οποίο φέρεται ότι μετείχαν και όργανα του Λιμενικού Σώματος και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.
Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης μη νόμιμων μεταναστών είναι σύνθετο και με πολλές παραμέτρους.

Ωστόσο, η ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται την αγωνία για επιβίωση χιλιάδων μεταναστών, στην περιπλάνησή τους ανά τις χώρες του Κόσμου, αποτελεί ντροπή για κάθε οργανωμένη πολιτεία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον εντοπισμό και τη ριζική εξάρθρωση εστιών κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, τόσο στο λιμάνι της Πάτρας, όσο και σε άλλες πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.

20.10.2009
Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Πειραιάς, 09 Νοεμβρίου 2009
ΕΛΛΗΝΙΚ11 ΛΗΜΟΚΓΑΤ1Α Αριθ.Πρωτ. 631
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΙΤΑΣΙΑ! ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση :Ακτή Βασιλειάδη ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Ταχ. Κώδικας : 185 10 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τηλέφωνο :2104191464 ΚΟΙΝ.: 1. Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
ΓΑΧ :2104179993 και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
(Γρ. κ. Υπουργού)
2. Βουλευτή κ, Φ. Κουβέλη
3. Βουλευτή κ Ν. Τσούκαλη

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση παράνομης μετανάστευσης

ΣΧΕΤ: Η αριθ. πρωτ. 105/20-10-2009 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Φ, Κουβέλη και Ν. Τσούκαλη.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών, στο πλαίσιο των αστυνομικών του αρμοδιοτήτων, πραγματοποιεί καθημερινά στους χώρους ευθύνης του ενδελεχείς ελέγχους σε πρόσωπα και οχήματα για την αντιμετώπιση κάθε παράνομης πράξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτροπή διακίνησης παράνομων μεταναστών, προς τις χώρες της Ε.Ε, και ιδιαίτερα προς την Ιταλία.
Ο αριθμός των κατασχεθέντων από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών οχημάτων, οι κάτοχοι των οποίων ενεπλάκησαν σε περιστατικά διακίνησης μεταναστών από 01-01-2009 μέχρι πρότινος ανήρχετο στα 113, ενώ ο αριθμός των συλληφθέντων ως διακινητών των μεταναστών άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων στους 138.
Σημειώνεται ότι στο ετήσιο πρόγραμμα Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων (Τ.Ε.Σ) 2008 έχει ενταχθεί η προμήθεια πενήντα (50) συσκευών ανίχνευσης CΟ2, που θα διατεθούν στις πύλες εξόδου της χώρας.

2. Όσον αφορά στο θιγόμενο στην ερώτηση περιστατικό, την 19-10-2009, και περί ώρα 23:25 απέπλευσε από τον λιμένα Πατρών το επιβατηγό- οχηματαγωγό «CRUISE EUROPA» με προορισμό τους λιμένες Ηγουμενίτσας και Αγκώνας Ιταλίας. Ενώ το πλοίο βρισκόταν εν πλω προς Ηγουμενίτσα, δόθηκε εντολή από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών προς όλα τα πλοία που απέπλευσαν από τον λιμένα Πατρών την ως άνω ημερομηνία για διενέργεια ελέγχων στα μεταφερόμενα οχήματα προς εντοπισμό λαθρομεταναστών που κινδύνευαν.

Μετά από έλεγχο εντοπίσθηκαν από μέλη πληρώματος του ανωτέρω πλοίου,
εντός φορτηγού ψυγείου οκτώ (08) λαθρομετανάστες Αφγανικής υπηκοότητας.
στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι είχαν επιβιβασθεί σε αυτό με σκοπό
την παράνομη έξοδο τους από την χώρα.

3. Όσον αφορά στην αποτροπή της δια θαλάσσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην χώρα μας στις θαλάσσιες περιοχές που δέχονται τις εντονότερες λαθρομεταναστευτικές πιέσεις, πέραν του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδιασμού (ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτέλεση προγραμματισμένων και έκτακτων περιπολιών από σκάφη Λ.Σ. σε καθημερινή βάση), διενεργείται η κοινή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ με την συμμετοχή επιχειρησιακών μέσων του-Λιμενικον Σώματος (Λ.Σ.) και προσκεκλημένων υπαλλήλων (guest officers) ομολόγων Αρχών άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε.

4. Σχετικά με το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών στο λιμένα της Πάτρας, άμεσα και κατόπιν εντολής του ΥΕΝΑΝΠ διετάχθη από τον Αρχηγό Λ.Σ, η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) η οποία ανατέθηκε σε Ανώτατο Αξιωματικό Λ.Σ, με στόχο την πλήρη και συστηματική διερεύνηση της υπόθεσης συμμετοχής λιμενικών οργάνων και τον καταλογισμό αναλογουσών ευθυνών. Παράλληλα και έως την ολοκλήρωση της διαταχθείσας Ε.Δ.Ε. οι άμεσα εμπλεκόμενοι βαθμοφόροι Λ.Σ. τέθηκαν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.
Βάσει του πορίσματος της σχηματισθείσας Ε.Δ.Ε., κινήθηκε η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος όλων των εμπλεκόμενων λιμενικών οργάνων, ενώ αυτοί οι οποίοι ενέχοντο σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών παραπέμφθηκαν στα αρμόδια Ανακριτικά Συμβούλια με το ερώτημα της απόταξης από τις τάξεις του Λ.Σ.
Με Αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Ανακριτικών Συμβουλίων στις 28-5, 29-5,
02-6, 05-6 και 10-6-2009 αποτάχθηκαν από τις τάξεις του Λ.Σ. πέντε (05) στελέχη. Για τον έναν (01) εξ' αυτών έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία απόταξης του σύμφωνα και με την από 15-10-2009 Απόφαση του Β' βάθμιου Ανακριτικού Συμβουλίου στο οποίο είχε προσφύγει, ενώ για τους υπόλοιπους εκκρεμούν οι προσφυγές τους κατά των Αποφάσεων των Α' βάθμιων Ανακριτικών Συμβουλίων.
Συναφώς, η υπόθεση υπόκειται ποινικής εκτίμησης από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Πατρών και Ναυτοδικείου Πειραιά.

5. Το Λ.Σ. ως στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα υπάγεται σε συγκεκριμένες αυστηρές αρχές, από τις οποίες πηγάζουν βασικές υποχρεώσεις αγωγής και συμπεριφοράς για το στελεχιακό δυναμικό, του. Η πιστή εφαρμογή των κανόνων πειθαρχίας από όλα τα στελέχη του Λ.Σ. συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στην ορθή εκτέλεση του καθήκοντος.
Η αρμόδια Υπηρεσία σε κάθε περάτωση αποδεδειγμένης εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από προσωπικό Λ.Σ. κινεί τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, τηρώντας πάντοτε ενήμερες τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές αλλά και το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων.

6. Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που αποτελεί πλέον ένα μείζον εθνικό ζήτημα, πρόθεση του Υπουργείου μας είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κατά νόμο Υπηρεσιών για τη φύλαξη των συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων, με τη βελτίωση του συντονισμού και την αναδιάταξη της επιχειρησιακής μας δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδίωξή μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικότητας των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα, με την παράλληλη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στο μέτωπο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

Αναστολή λειτουργίας του ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 4 (γ) του ΠΔ 150/2006, σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών, oι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες, μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας διαμονής, ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός θα πρέπει να διαθέτει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας και γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Όπως προκύπτει από την Απόφαση Α.Π.:οικ.16928/2007 και τις τροποποιήσεις που επήλθαν με την Α.Π. 999/2008, προκειμένου για την πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, απαιτείται παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών και επιτυχία σε ειδικές γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Τα τμήματα μάθησης, οργανώνονται δύο (2) φορές ετησίως από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Φ.Ε.Κ. 90/τ.α'/2-5-2001/ν.2909) και της αρμόδιας Γ.Γ.Ε.Ε του Υ.Π.Ε.Π.Θ.

Σύμφωνα με καταγγελίες όμως, εδώ και εννέα μήνες, οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ δεν έχουν πληρωθεί με αποτέλεσμα να μην γίνονται ούτε μαθήματα ούτε εξετάσεις, οι οποίες προβλέπονται δύο φορές το χρόνο (Οκτώβριο και Μάρτιο).

Δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο Ινστιτούτο, όσο και των συνεπειών που έχει στη διαβίωση και την οικονομική και κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών διαμενόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, καθώς και ότι παραβιάζονται οι υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο (Οδηγία 2003/109/ΕΚ),

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΙΔΕΚΕ και να πληρωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων;

-Δεδομένου ότι ουσιαστικά οι προβλεπόμενες εξεταστικές περίοδοι δεν λειτούργησαν, προτίθεστε να επιτρέψετε να πραγματοποιηθούν εξετάσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα αντί του Μαρτίου 2010;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Τάσος Κουράκης

Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 1517/24-11-2009»

Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμ. 1517/24-11-2009, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ. Κουβέλης, Τ. Κουράκης και Ν. Τσούκαλης σχετικά με την «Αναστολή λειτουργίας του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ)», και στα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας κάνουμε γνωστό τα ακόλουθα:

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρέλαβε το Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. με πολλά και από χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα οργάνωσης, λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης.

Απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν τουλάχιστον από το 2006 και τα οποία αφορούν στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων τα οποία ουδέποτε θεσμοθετήθηκαν συγκροτημένα, παρά και τις αυστηρές συστάσεις της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου με την αριθμ. 1466/005/17-05-2006 Έκθεση Ελέγχου της.

Επίσης, εκκρεμεί ρύθμιση για τις Σχολές Γονέων που αφορά το συνδυασμό της παρ.13 του άρθρ.2 του Ν. 2621/1998 και των σχετικών διατάξεων του Ν.3369/2005.
Επιπλέον, ο οργανισμός δε διέθετε ασφαλιστική ενημερότητα καθότι υπήρχαν οφειλές προς το ΙΚΑ, γεγονός που καθιστούσε προβληματική την όποια οικονομική συναλλαγή και κυρίως με το δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση με το ΙΚΑ έγινε στο τέλος Δεκεμβρίου 2009, παράλληλα με τη διασφάλιση των σχετικών κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΠΔΕ είχε προϋπολογίσει και υλοποίησε δαπάνες 31 εκ. ευρώ για το έτος 2009, ενώ η χρηματοδότηση που διατέθηκε για το Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. για την αποπληρωμή των έργων αυτών ήταν λιγότερη από 8 εκ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι οφειλές και οι εκκρεμότητες του Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. σε τρίτους να ξεπερνούν τα .23 εκ. ευρώ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και αφού προχώρησε η ρύθμιση των οφειλών στο ΙΚΑ, θα διασφαλίσει στις αρχές του 2010 τα κονδύλια που απαιτούνται για την αποπληρωμή των οφειλών τoυ Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. σε τρίτους, με ανάλογο τρόπο όπως έπραξε και με την αμοιβή του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων αλλά και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Οι διαδικασίες επιλογής των εξεταστών για τις εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα, έχουν καθυστερήσει σημαντικά καθώς ο σχετικός διαγωνισμός διενεργήθηκε τελικά τον Αύγουστο του 2009 και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της επεξεργασίας των πολλών ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από τοις χιλιάδες ενδιαφερόμενους.
Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να γίνει η εξεταστική περίοδος του Μαρτίου 2010 αν και οι νομικές διαδικασίες και οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει κανονικά η εξεταστική περίοδος του Οκτωβρίου 2010.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


,


Πλημμελής εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού στην Ελλάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε στις 19 Νοεμβρίου η οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με την πλημμελή εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού των Η.Ε, η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 1992, αποκαλύπτουν τεράστια κενά στην ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με τους ανηλίκους. Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Παιδιού που παρουσιάστηκε στη Βουλή στις 26 Μαρτίου 2009.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Παιδιού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι ενέργειες της διοίκησης, οι οποίες αφορούν και επηρεάζουν τα παιδιά, δεν διαπνέονται από τη φιλοσοφία και τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης». Επιπλέον τόνιζε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη ΔΣΔΠ, όπως είναι η υποβολή πενταετών εκθέσεων και η συμμόρφωση στις συστάσεις της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ».

Όσον αφορά τα ευρήματα του Χαμόγελου του Παιδιού, παρατηρούνται μεταξύ άλλων ελλείψεις στη στελέχωση των Πρωτοδικείων με εισαγγελικούς λειτουργούς, μη ενεργοποιήσεις του Ν. 2447/1996 «περί οικογενειακών δικαστηρίων» και του άρθρου 48 του Ν. 2447/1996 «περί κοινωνικών υπηρεσιών στις Εισαγγελίες Ανηλίκων», απουσία τμημάτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, καθυστέρηση στην κατάθεση αιτήσεων για άσυλο ασυνόδευτων ανηλίκων και ελλείψεις στη διάθεση προστατευόμενων χώρων υποδοχής-φιλοξενίας για όσα από αυτά είναι σε κίνδυνο καθώς και των παιδιών ΑμεΑ, των τοξικοεξαρτημένων και εκείνων με ψυχιατρικά προβλήματα.

Δεδομένων των προαναφερθέντων καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την «Κύρωση, εφαρμογή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία και άλλες διατάξεις», Ν. 3625/2007, ανέδειξε το πρόβλημα της πλημμελούς εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης στην Ελλάδα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να εγγυηθεί ότι η ελληνική πρακτική και νομοθεσία θα συνάδει με τη Διεθνή Σύμβαση των Η.Ε. και θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανωτέρω ελλείψεις;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στην εκπόνηση ενός «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», το οποίο θα θέτει τη βάση και το πλαίσιο ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται, όπως άλλωστε έχει προτείνει ο Συνήγορος του Παιδιού από το 2007;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Ερώτηση: 1344/20-11-2009

Σε απάντηση της αριθμ. 1344/20-11-2009 ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ν. Τσούκαλης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας των ανηλίκων αποτελεί μία σύγχρονη νομοθεσία εναρμονισμένη πλήρως με διατάξεις ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που έχουν κυρωθεί με νόμο και αφορούν στα δικαιώματα του παιδιού, αναγνωρίζοντας έτσι το παιδί όχι απλά ως αντικείμενο προστασίας, αλλά κυρίως ως υποκείμενο δικαιωμάτων.
Τα τελευταία χρόνια το νομικό μας σύστημα εμπλουτίσθηκα με σειρά νομοθετημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν εξειδικευμένα προστατευτικά μέτρα και παρεμβάσεις προς το συμφέρον και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού, ιδιαίτερα όταν αυτό ανήκει σε ευπαθείς ομάδες π.χ. θύματα βίας μέσα και έξω από την οικογένεια, πρόσφυγες-μετανάστες, θύματα εμπορίας και άλλων μορφών εγκληματικών ενεργειών σε βάρος τους κ.λπ.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σεβόμενο το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα ίου παιδιού, τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ, υποβάλλει Περιοδική Εθνική Έκθεση.

Εντούτοις, σας γνωρίζουμε, ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για εξατομικευμένη φροντίδα των παιδιών που την έχουν ανάγκη, κατά την πρακτική εφαρμογή εμφανίζουν κάποιες δυσχέρειες. Πάντως, οι προσπάθειες και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων συνεχίζονται, ώστε το συντομότερο δυνατό τα ανήλικα άτομα να είναι σε θέση να διεκδικήσουν στο βαθμό που χρειάζονται την προβλεπόμενη γι' αυτά ειδική μέριμνα και το σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων τους χωρίς καμία διάκριση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφασίσει τη διαμόρφωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενός δικτύου προστασίας των παραμελημένων παιδιών, των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο και των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί. Βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτό το δίκτυο προστασίας να ενταχθεί στη γενική ιδέα ενός εθνικού σχεδίου δράσης που έχει προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει, εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου, ο Συνήγορος του Πολίτη και ο βοηθός Συνήγορος, αρμόδιος για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς επίσης και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαμόρφωση του δικτύου προστασίας.

.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή του ΕΣΠΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Ως άκρως συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και σπάταλο καταψηφίσαμε τον Ν. 3614/2007, για τη διαχείριση, έλεγχο και εφαρμογή των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ. Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση, καταργούσε «εν τοις πράγμασι» το δημοκρατικό προγραμματισμό, διαστρέβλωνε την εταιρική σχέση, το κόστος διαχείρισης του θα ξεπερνούσε τα 4% του συνολικού προϋπολογισμού του Σχεδίου, οι δομές στελεχώνονταν εκτός πλαισίου ΑΣΕΠ, δημιουργούσε 18 αναπτυξιακές εταιρείας και δεν εγγυάτο την πραγματική αποκέντρωση των πόρων του. Με παραπλήσιες αιτιολογίες και αιτιάσεις το Ν/Σ είχε καταψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ.

Επειδή τα αδιέξοδα που προκαλούνται από τις προβλέψεις του νόμου έχουν πλέον προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, τα οποία αντανακλώνται και στους εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:- Ποιο είναι το ύψος της συνολικής απορρόφησης από τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ;
- Με ποιες διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα θα προωθήσετε την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ που έχετε εξαγγείλει;
- Προτίθεστε να καταργήσετε τις ρυθμίσεις του Ν.3614/2007 προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης της διαχείρισης του, την εξασφάλιση της πραγματικής αποκέντρωσης των πόρων και δράσεων και τον αναπροσανατολισμό των αναπτυξιακών επιλογών;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης σας γνωστοποιούμε συνοπτικά τα ακόλουθα:

Ο συνολικός προϋπολογισμός των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και Κοινοτικών Πρωτοβουλιών του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 26.203 εκατ. Ευρώ (σε όρους συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης). Σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΠΣ 01-12.09, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 17.402 εκατ. Ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 54,58% του συνολικού προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης του ΕΣΠΑ, ενώ έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 4.428 εκατ. ευρώ (16,90%). Οι νομικές συμβάσεις ανέρχονται οε 1.880 εκατ. Ευρώ (7,18%) ενώ οι καταχωρημένες δαπάνες ανέρχονται σε 817 εκατ. Ευρώ (απορροφητικότητα 3,12%).

Σημειώνεται ότι στις πραγματοποιηθείσες δαπάνες περιλαμβάνεται μικρό μόνον μέρος των συνεχιζόμενων από το Γ' ΚΠΣ έργων-γεφυρών και των μεταφερόμενων έργων από το Γ' ΚΠΣ, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ.

Η καθυστέρηση της υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και η χαμηλή απορροφητικότητα μέχρι σήμερα οφείλεται τόσο στα νέα δεδομένα της περιόδου 2007-2013 (πιο πολύπλοκοι και αυστηροί Κοινοτικοί Κανονισμοί για τη διαχείριση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, πέντε ελληνικές Περιφέρειες που ξεπέρασαν προκαθορισμένα επίπεδα ανάπτυξης και έχουν εισέλθει σε καθεστώς μεταβατικής στήριξης), όσο και στον πολύπλοκο επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ που επιλέχθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα, η εφαρμογή του Ν. 3614/2007 οδήγησε στη σύσταση και λειτουργία νέων φορέων (ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης, όργανα συντονισμού πολιτικών, Ειδικές Υπηρεσίες Εφαρμογής). Η πολυδιάσπαση της διαχείρισης οε συνδυασμό με την αδυναμία εξειδίκευσης των επιμέρους πολιτικών και προτεραιοτήτων από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής (Υπουργεία), οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση των ΕΠ του ΕΣΠΑ.

Σημαντικός επίσης παράγοντας για την καθυστερημένη υλοποίηση του ΕΣΠΑ είναι η μη έγκαιρη προετοιμασία και ωρίμανση έργων καθώς και οι πολυσύνθετες ρυθμίσεις για την εκπόνηση των σχετικών μελετών προετοιμασίας. Οι δαπάνες του ΕΣΠΑ σήμερα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μεταφερόμενα έργα αναδεικνύοντας την ανεπάρκεια του έγκαιρου και μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.

Επιπροσθέτως στα ανωτέρω θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παράταση που δόθηκε για την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ'ΚΠΣ απορρόφησε σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων του στελεχιακού δυναμικού των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση και υλοποίηση των Προγραμμάτων και ο χρόνος αυτός δεν αξιοποιήθηκε στην προετοιμασία των έργων που θα υλοποιηθούν την περίοδο 2007-2013.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και με στόχο την άρση όλων των ανασταλτικών παραγόντων επιτάχυνσης της υλοποίησης των ΕΠ του ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας λαμβάνει στην παρούσα φάση όλα τα απαραίτητα μέτρο. Ειδικότερα, εξετάζονται οι προοπτικές αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και των επιμέρους Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ώστε να ενσωματωθούν οι προτεραιότητες της νέας αναπτυξιακής μας στρατηγικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της χώρας και οι διαθέσιμοι πόροι να διατεθούν με στοχευμένο και αποδοτικό τρόπο. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα καθυστερήσεων στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σταδιακής τροποποίησης του Ν. 3614/2007 προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής απλοποίησης του ώστε οι πόροι του ΕΣΠΑ να διατεθούν στην οικονομία με ευέλικτες και απλές διαδικασίες. Επίσης, έχει αποφασιστεί η κατάργηση του δεύτερου σταδίου πιστοποίησης προτύπου ΕΛΟΤ, για όλα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για την ένταξη έργων στις περιπτώσεις των μικρών νησιών και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών καθώς και η κατάργηση ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης (Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των Περιφερειών, ΝΟΜΟΣ Α.Ε).


Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας

Λούκα Τ. Κατσέλη

Διαχείριση στοιχείων προσαχθέντων στην Ασφάλεια στο περιθώριο της πορείας του Πολυτεχνείου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Μετά τη λήξη της πορείας για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία κατά γενική ομολογία κύλησε ειρηνικά, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές μεγάλου αριθμού πολιτών (περί τους 290), αφού προηγουμένως τους ακολούθησαν και τους εγκλώβισαν στο ύψος του Πεδίου του Άρεως. Στη συνέχεια τους οδήγησαν με λεωφορεία στο αστυνομικό μέγαρο της οδού Αλεξάνδρας για εξακρίβωση στοιχείων. Από το γεγονός ότι, από το σύνολο των 290 προσαχθέντων κρατήθηκαν μόνο δύο, τεκμαίρεται ότι για τους υπόλοιπους δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την προσαγωγή και ότι η σύλληψή τους έγινε προληπτικά δίχως να στοιχειοθετούνται οι προϋποθέσεις προσαγωγής και κράτησης.

Στις 15 Ιουλίου 2009, ψηφίστηκε ο νόμος 3783/2009 για την «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις», ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση που «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν υποχρεωτικά γενετικό υλικό.
Με βάση τα προαναφερόμενα καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του εν λόγω νόμου είχε τοποθετηθεί ενάντια στη διάταξη περί τράπεζας DNA, για τα απλά πλημμελήματα με απειλούμενα όρια ποινής από τρεις μήνες και πάνω,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1. Με ποια συγκεκριμένα και προσωποποιημένα στοιχεία προσήχθησαν στην Ασφάλεια οι εν λόγω πολίτες, μεταξύ των οποίων τραυματίες, ανήλικοι και αμέτοχοι, οι οποίοι συνελήφθησαν εκατοντάδες μέτρα μακριά από την περιοχή όπου διεξήχθη η ειρηνική πορεία για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου;
2. Εάν στην περίπτωσή τους εφαρμόστηκε το άρθρο 12 του νόμου 3783/2009, εάν δηλαδή ελήφθη δείγμα DNA και αν ναι, σκοπεύει να διατάξει την άμεση καταστροφή των δειγμάτων αυτών;
3. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τη σχετική διάταξη του νόμου;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης


Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Προσαγωγές ατόμων κατά την πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου. Λήψη δείγματος DΝΑ.

ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 1232/ 18-11-2009.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ. Κ.ΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι την 17-11-1009, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της πορείας-προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία για τον εορτασμό της 36ης επετείου του Πολυτεχνείου, εκδηλώθηκαν επιθέσεις με ρίψη αντικειμένων σε βάρος εμπορικών στόχων και αστυνομικών δυνάμεων που λάμβαναν μέτρα τάξης, με αποτέλεσμα την πρόκληση φθορών σε δέκα (10) σημεία και τον τραυματισμό δεκατριών (13) αστυνομικών.

Στα πλαίσια διερεύνησης των ανωτέρω επιθέσεων, αλλά και προληπτικών ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν 290 προσαγωγές και 8 συλλήψεις ατόμων. Προανάκρισης επελήφθη η αρμόδια Υπηρεσία και οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, τις πρωινές ώρες της 18-11-2009, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ανωτέρω προσαγωγές, σας πληροφορούμε άτι αυτές πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία (π.δ. 141/1991), για την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των προσαχθέντων και της εξέτασης πιθανής συμμετοχής τους στις προαναφερόμενες επιθέσεις, αφού αυτοί προσήχθησαν από τα σημεία όπου έλαβαν χώρα οι επιθέσεις και πλησίον αυτών. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας όλοι οι προσαχθέντες απεχώρησαν, άμεσα και σταδιακά εντός της ίδιας ημέρας, ενώ δείγμα Ο.Ν.Λ. δεν ελήφθη ούτε από τους προσαχθέντες. αλλά ούτε και από τους συλληφθέντες.

Αναφορικά με τις διατάξεις του ν. 3783/2005 περί της τράπεζας D.Ν.A. σας πληροφορούμε ότι το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει ακόμα το Υπουργείο μας. Ωστόσο πρόθεση μας είναι να υπάρξει συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, δεδομένου ότι υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε και από πλευράς Ευρωπαϊκές Ένωσης, Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, η όποια πολιτική διαδικασία που θα κινηθεί στα θέματα που άπτονται της κοινωνικής γαλήνης, που είναι και το ζητούμενο, θα πρέπει να γίνει με εξόχως προσεκτικά βήματα. Σημειώνεται πάντως ότι η αρμοδιότητα για την κατάργηση της εν λόγω διάταξης ανήκει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας κα\ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι και το επισπεύδον Υπουργείο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ

Χορήγηση πολιτικού ασύλου στους απεργούς ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Από τις 19/10 τέσσερις ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας κι έχουν στήσει κατασκήνωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Τις τελευταίες μέρες, τρεις από αυτούς έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την απεργία.
Οι απεργοί πείνας ανήκουν σε μια ευρύτερη ομάδα δεκαέξι ιρανών αντιπολιτευόμενων που διεκδικούν από την Ελλάδα πολιτικό άσυλο. Στη πατρίδα τους διώκονται για τη συμμετοχή τους σε αντιπολιτευόμενη πολιτική οργάνωση κι απειλούνται ακόμα και με την ποινή του θανάτου.
Παρά το ότι είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το αίτημα τους για πολιτικό άσυλο δεν βρίσκει ανταπόκριση ένα χρόνο τώρα. Η απόφασή τους να χρησιμοποιήσουν το έσχατο μέσο πάλης, την απεργία πείνας, είναι ενδεικτική της απελπιστικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς και του θανάσιμου κινδύνου που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση απέλασης.

Ερωτώνται οι κκ. υπουργοί:


1. Γιατί δεν χορηγεί πολιτικό άσυλο στους ιρανούς πολιτικούς πρόσφυγες, όταν μάλιστα είναι γνωστή η πάγια τακτική των ευρωπαϊκών χωρών να πράττουν το αντίθετο, λόγω της συστηματικής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράν;
2. Τι πρόκειται να πράξει ώστε να χορηγηθεί άσυλο και να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των πολιτικών προσφύγων;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Κουβέλης Φώτης

Δρίτσας Θοδωρής

Τσούκαλης Νίκος

Διώτη Ηρώ - Κουράκης Τάσος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ : Χορήγηση διεθνούς προστασίας σε ομάδα Ιρανών απεργών πείνας. ΣΧΕΤ : ΕΡΩΤΗΣΗ 1194/ 18-11-2009.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, Η. ΔΙΩΤΗ και Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι ο κ, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υπογράφων την 25-11-2009 συναντηθήκαμε με τους δεκαέξι (16) Ιρανούς πρόσφυγες που είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αιτούμενοι τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν δύο νομικοί εκπρόσωποι των εν λόγω προσφύγων και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας τον Ο.Η.Ε.

Κατά τη συνάντηση αυτή ο κ, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε τους 16 πρόσφυγες, που έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ότι τίθενται σε καθεστώς επικουρικής προστασίας, το οποίο εξασφαλίζει κοινωνικές παροχές υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και την άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν όπου και οπότε επιθυμούν. Ταυτόχρονα θα επανεξετασθεί το αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου, υπό το νέο σύστημα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Περαιτέρω το Υπουργείο μας, κατανοώντας το πρόβλημα στέγασης ίων συγκεκριμένων ανθρώπων, θα μεριμνήσει, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, για την εύρεση άμεσης λύσης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Σχέδιο Διαχείρισης οικοδομικών αποβλήτων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των οικοδομικών αποβλήτων (μπάζα) τόσο πανελλαδικά όσο και στην Πάτρα θέτει με ερώτησή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά την αρμόδια υπουργό πότε θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακύκλωση και τον περιορισμό των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, των ιδιωτικών και των δημοσίων έργων, καθώς και πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή του Π.Δ, ιδιαίτερα στην Πάτρα όπου παρατηρείται όξυνση του προβλήματος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τα πάσης φύσεως οικοδομικά απόβλητα είναι μία ακόμη μάστιγα για το περιβάλλον, εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισής τους. Παράνομες χωματερές, ρέματα και δάση αποτελούν τους συνήθεις χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσής τους, παρ' όλο που αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικά ανάπλασης δεκάδων ανενεργών μικρών και μεγάλων λατομείων. Αυτή τη στιγμή, οι ετήσιες ποσότητες οικοδομικών αποβλήτων υπερβαίνουν τους 5,5 τόνους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου, ως χώροι υποδοχής μπάζων από ιδιωτικά και δημόσια έργα, έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ είχε υποσχεθεί Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) από το φθινόπωρο του 2006, για την ανακύκλωση και τον περιορισμό των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, των ιδιωτικών και των δημοσίων έργων.


Οι ιδιοκτήτες των χωματουργικών μηχανημάτων, ιδιαίτερα στην Πάτρα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η καθυστέρηση έκδοσης του σχετικού ΠΔ αποτελεί τροχοπέδη για το επάγγελμά τους και τους αναγκάζει να παρανομούν. Εν τω μεταξύ τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών εναποτίθενται σε ρεματιές, δασικές περιοχές και παράνομες χωματερές. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις όπου μεγάλη κατασκευαστική εταιρία στην Πάτρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, εναπόθετε μπάζα εντός της κοίτης του Γλαυκού ποταμού, ενώ στην Ακτή Δυμαίων (απέναντι από τη Γ΄ ΔΟΥ) έχει δημιουργηθεί εστία ανεξέλεγκτης απόρριψης, στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ετησίως παράγονται 180 - 300 εκατομμύρια τόνοι, ο μέσος όρος των ανακυκλούμενων ποσοτήτων είναι της τάξεως του 30% και αυτό καθιστά σαφές ότι η χώρα μας είναι ακόμη πολύ πίσω σε ότι αφορά τη διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή του Π.Δ, ιδιαίτερα στην Πάτρα όπου παρατηρείται όξυνση του προβλήματος;

Πότε θα εκδοθεί το ΠΔ και σε πόσο χρόνο υπολογίζετε την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των οικοδομικών αποβλήτων στην Ελλάδα;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης






Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Θέμα: «Διαχείριση οικοδομικών αποβλήτων»

Σχετ: Η με αρ.πρωτ. 1008/12-11-09 Ερώτηση

Απαντώντας στην Ερώτηση με αρ.πρωτ. 1008/12-11-09 που κατατέθηκα από τον Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προωθεί τις διαδικασίες για την έκδοση του ΠΔ «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις ΑΕΚΚ)». Μέχρι να εκδοθεί το αν λόγω ΠΔ τα ΑΕΚΚ. αντιμετωπίζονται ως στερεά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 και το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II (Εθνικός Σχεδιασμός) και της ΚΥΑ 50910/2727 (ΦΕΚ 1909/13/22-12-2003). Η διαχείριση :ω αποβλήτων ΑΕΚΚ σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού σχεδιασμού θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στάδια: Συλλογή -Διαλογή-Επεξεργασία- Ανακύκλωση -Ασφαλής τελική διάθεση του υπολείμματος (ΧΥΤΑ). Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά στη διαχείριση των ΑΕΚΚ θα πρέπει να αδειοδοτείται περιβαλλοντικά σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 της ΚΥΑ.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Προβλήματα από τη λειτουργία των λιμενικών ζωνών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ

Σύμφωνα με το ν. 2932/2002 που ψηφίστηκε απ’ την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και το νόμο 3622/2007 της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. το καθεστώς λειτουργίας των λιμενικών ζωνών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο στερεί το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες σχετικά με την ανάπτυξη των λιμενικών ζωνών και κυρίως των τμημάτων που δεν καλύπτουν λιμενικές εγκαταστάσεις. Η εφαρμογή του ν. 2932/2002 είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη απεμπλοκή και τον παραγκωνισμό όλων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της αυτοδιοίκησης απ’ το συνολικό σχεδιασμό των αλληλεπιδράσεων των πόλεων με τα λιμάνια τους.

Ο σχεδιασμός εκπονείται εν λευκώ και κατά το δοκούν από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων), η οποία μπορεί να πολεοδομεί, να χωροτάσσει και γενικώς να πράττει οτιδήποτε θα έκρινε σκόπιμο για την ευόδωση των επιχειρηματικών και κερδοσκοπικών επιδιώξεων των ανωνύμων εταιρειών. Η εφαρμογή του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες και ήδη φορείς της αυτοδιοίκησης διεκδικούν να έχουν ουσιαστικό λόγο σε ότι αφορά τα χωροταξικά, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και γενικότερα αναπτυξιακά θέματα του κυριότερου σημείου των πολεοδομικών τους ιστών που είναι οι λιμενικές ζώνες.

Πόλεις όπως η Πάτρα υφίστανται σοβαρότατες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες από τη λειτουργία των λιμενικών ζωνών χωρίς να έχουν ούτε τη δυνατότητα παρέμβασης αλλά ούτε και ανταποδοτικά τέλη απ’ τη λειτουργία των λιμένων.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να επανεξετάσετε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμενικών ζωνών στην κατεύθυνση εκχώρησης αρμοδιοτήτων στους τοπικούς φορείς;

2) Προτίθεστε να καθιερώσετε ειδικό τέλος το οποίο θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων;

3) Πως σκέπτεστε να ικανοποιήσετε το αίτημα των φορέων της Πάτρας (Δήμος, ΤΕΕ, οικολογικές οργανώσεις κλπ.) που ζητούν την απόδοση των χώρων του παλιού λιμένα της πόλης στην τοπική κοινωνία;


Οι ερωτώντες βουλευτές



Νίκος Τσούκαλης
Θοδωρής Δρίτσας

Η απάντηση της υπουργού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΗΜΟΚΡΑΤ1Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση :Ακτή ΒασιλειάδηΤαχ. Κώδικας: 18 5 10 ΠΕΙΡΑΙΑΣΤηλέφωνο :2104191464ΦΑΧ :2104179993
Πειραιάς 16 Νοεμβρίου 2009 Αριθ. Πρωτ.: 6611/637
ΠΡΟΣ : ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δ1ΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΊΉΣΕΩΝ

ΚΟΙΝ.: Ι. Βουλευτή κ. Θ. Δρίτσα
2. Βουλευτή κ, Ν, Τσούκαλη

ΘΕΜΑ: Λειτουργία λιμενικών ζωνών

ΣΧΕΤ: Η αριθ. πρωτ. 224/ 23-10-09 ερώτηση των Βουλευτών κ. κ, Θ. Δρίτσα και Ν. Τσούκαλη.

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Με τον ν. 2932/2001 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), με Πρόεδρο το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και με εκπροσώπους δέκα (10) Υπουργείων σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών. Έργο της Επιτροπής είναι μεταξύ άλλων:
α. Ο γενικός σχεδιασμός των προγραμμάτων, των μελετών και των έργων για τη δημιουργία, βελτίωση και αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής και ο καθορισμός των προτεραιοτήτων ανάπτυξης του λιμενικού δυναμικού της χώρας,
β. Η ιεράρχηση των εκτελεστέων έργων.
γ. Ο καθορισμός των προδιαγραφών εκτέλεσης λιμενικών έργων με στόχο την προσαρμογή της λιμενικής υποδομής στη νέα τεχνολογία ναυπήγησης πλοίων και στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας.
δ. Η παρακολούθηση εκτέλεσης των λιμενικών έργων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς.
ε. Η έγκριση, αναθεώρηση επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και μελετών διαχείρισης (Μaster Plan) των λιμένων, με τα οποία θα καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενης προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ναι κάθε αναγκαίο στοιχείο για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα.

2. Για την έκδοση της απόφασης προέγκρισης χωροθέτησης όλων των λιμενικών έργων που προβλέπεται από το άρθρο 14 (παράγραφος 2γ) του ν. 2971/2001 όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 6 (παράγραφος 3) του ν. 3010/2002, απαιτείται σύμφωνη γνώμη της ΕΣΑΛ. Η σύμφωνη γνώμη υποκαθιστά τις γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων Υπηρεσιών, που προβλέπονται στο άρθρο 14 (παράγραφος 2) του ν. 2971/2001 και κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης. Με την αριθμ. 8216/86/2005/24-8-2005 υπουργική απόφαση καθορίσθηκαν τα θέματα λειτουργίας της Επιτροπής.

3. Πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης από την ΕΣΑΛ, επί προτάσεων πουυποβάλλονται από τους φορείς διοίκησης, χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμένων,ενημερώνονται και διατυπώνουν την άποψή τους οι εκπρόσωποι όλων των συναρμοδίωνΥπουργείων.

4. Αναφορικά με την επιβολή ειδικού τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις τουάρθρου 26 (παράγραφος 13) του ν. 1828/1989 «Τροποποιήσεις της νομοθεσίας για ταέσοδα των δήμων και Κοινοτήτων» υπήρξε σχετική πρόβλεψη για την κατά περίπτωσηεπιβολή τέλους υπέρ των Ο.Τ.Α. σε κάθε όχημα που επιβιβάζεται σε επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο και προορίζεται για λιμάνι του εξωτερικού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο μι; την αρ. 2228/2000 απόφαση του έκρινε ότι η επιβολή τελών στα οχήματα με προορισμό μόνο τους λιμένες του εξωτερικού αποτελεί διάκριση και είναι αντίθετη με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 4055/86.

5. Αναφορικά με το καθεστώς που διέπει τις χερσαίες λιμενικές ζώνες, δυνάμει του άρθρου εικοστού τέταρτου του ν. 2932/2001, συνήφθησαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου αφενός και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. αφετέρου συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με τις οποίες παραχωρή0ηκε στους Οργανισμούς Λιμένων το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων που συμπεριλαμβάνονται σ:ην χερσαία λιμενική ζώνη τους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 2971/2001. «Οι χώροι και όλα εν γένει τα κτήματα που περιλαμβάνονται στην Ζώνη Λιμένα είναι κοινόχρηστα δημόσια κτήματα και ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα, η χρήση όμως και η εκμετάλλευση τους ανήκει στον οικείο φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένα». Ως εκ τούτου όλες οι ζώνες λιμένων ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., και τα Λιμενικά Ταμεία έχουν τη αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσής τους.

6. Σημειώνεται ότι οι χερσαίες ζώνες λιμένων είναι χώροι ειδικών χρήσεων, πουδιέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς (άρθρο 22 του ν. 2971/2001), τα δε έργα εκτελούνται σε αυτές, στο πλαίσιο ανάπτυξης του λιμενικού δυναμικού της χώρας. Για την εξυπηρέτηση της εμπορικής, επιβατικής, ναυτιλιακής, τουριστικής και αλιευτικής κίνησης και γενικότερα της εύρυθμης λειτουργίας των λιμένων (άρθρο 18 του ν.2971/2001).

7. Η χερσαία ζώνη λιμένα χωροθετείται πέραν του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως (άρθρο 19 του ν. 2971/2001). όπου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και για τη δόμηση οικισμών. Με αποφάσεις της ΕΣΑΛ ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν και στην έγκριση, αναθεώρηση και επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και μελετών διαχώρισης (Master Plan) των λιμένων, με τα οποία καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενες πρόσχωσης, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του λιμένα (άρθρο δέκατο ένατο του ν. 2932/2001).
8. Όσον αφορά στην ανέγερση νέων κτηρίων, οι οικοδομικές άδειες στις χερσαίεςζώνες λιμένα εκδίδονται τυπικά από τις κατά τόπους Πολεοδομικές Υπηρεσίες (γιαλόγους ενιαίας αντιμετώπισης των κτηριοδομικών και οικοδομικών απαιτήσουν,δεδομένης της γειτνίασης των λιμένων με τον παρακείμενο πολεοδομικό ιστό), βάσειμελετών στο πλαίσιο ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης, που καθορίζονται μεσχετικές αποφάσεις της ΕΣΑΛ (άρθρο 9 του ν. 2987/2002, σε συνδυασμό με το άρθροδέκατο ένατο παράγραφος 2 ταυ ν. 2932/2001) και μετά από έγκριση της ΓενικήςΓραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.

9. Τυχόν παραχώρηση αρμοδιοτήτων των φορέων διοίκησης των λιμένων στουςτοπικούς φορείς θα οδηγούσε στην ύπαρξη δύο διαφορετικών φορέων διοίκησης καιεκμετάλλευσης επί της ίδιας χερσαίας ζώνης λιμένα, η οποία άρρηκτα συνδεδεμένη μετην αντίστοιχη θαλάσσια ζώνη (άρθρο 20 του ν. 2971/2001) είναι αδύνατον να χωρισθείαπ' αυτή. Σχετική επί τούτου είναι και η υπ' αριθ. 1047427/4612/ΒΟΟ10/3-6-2002 κοινήαπόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καιΟικονομίας και Οικονομικών περί απευθείας παραχώρησης με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α' βαθμού, όπως αυτή τροποποιήθηκε και παρατάθηκε, όπου αναφέρεται ότι της παραχώρησης προς τους Ο.Τ.Α. εξαιρούνται οι χώροι που βρίσκονται εντός χερσαίας ζώνης λιμένα και τους διαχειρίζεται π οικείος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα.


10. Η λειτουργία του νέου λιμένα Πατρών μετά την ολοκλήρωση των έργωνυποδομής θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον τα δεδομένα λειτουργίας του υφιστάμενουλιμένα Πατρών.
Ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών Α.Ε. (Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε.) προέβη σε σύνταξη μελέτης για την οργάνωση της ταυτόχρονης λειτουργίας των εγκαταστάσεων του υπάρχοντος και του νέου λιμένα Πατρών, από όπου θα προκύψουν οι απαιτήσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις και χώρους του υφιστάμενου λιμένα, που είναι απαραίτητοι για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τη λιμενική δραστηριότητα ή που μπορούν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις συμβατές με τις δραστηριότητες της πόλης και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Ειδικότερα, σύμφωνα και με τον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. αντικείμενο της ανωτέρω μελέτης -εκτός από λειτουργικά ζητήματα – είναι και η διερεύνηση ενδεχόμενων σεναρίων απελευθέρωσης τμημάτων της υφιστάμενης εγκατάστασης, οι απαιτούμενες ενέργειες για την προσαρμογή των απελευθερούμενων τμημάτων σε άλλες χρήσεις και πρόταση - πλαίσιο περί ανάπλασης λιμενικών μετώπων. Το αίτημα του Δήμου θα μπορούσε να εξετασθεί μετά το πέρας της ως άνω μελέτης.
Επιπλέον, ο Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. στα τμήματα της λιμενικής ζώνης όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν λιμενικές δραστηριότητες, έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες αναβάθμισης και ανάπλασης τους προς όφελος της πόλης γενικότερα και της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο έχει αναβαθμιστεί και συντηρείται με δικές του δαπάνες, στο πλαίσιο του προγράμματος του Οργανισμού γιο την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη ως Ανώνυμη Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας. Συγκεκριμένα, ο Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε έχει διαμορφώσει μέτωπο στην νότια χερσαία ζώνη έκτασης 30.000 τ.μ. και ένα μέτωπο στο βόρειο τμήμα του λιμένα σε χώρους αναψυχής-πρασίνου κ.λπ. ενώ έχουν δημιουργηθεί εντός χερσαίας ζώνης λιμένα πέντε χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων δυναμικότητας 800 θέσεων.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΛΟΥΚΑ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ