Πέμπτη 22 Μαΐου 2008


Η διαδικασία ονοματοδοσίας των σχολείων δημιουργεί περιττές εντάσεις και αποκλεισμούς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την ονοματοδοσία των σχολείων και σχολικών συγκροτημάτων δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό των σχολείων, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως επισημαίνει η εκπαιδευτική κοινότητα, άλλα είναι τα προβλήματα των σχολείων και όχι η έλλειψη ονομάτων. Αν μοιάζουν με κελιά, αυτό οφείλεται στην ελλιπή τους χρηματοδότηση, στην ανεπαρκή υποδομή τους, στην αδιαφορία της πολιτείας να προχωρήσει στον σχεδιασμό τους με σύγχρονους όρους, αντί να τα κλείνει μέσα σε κάγκελα ή σε ακατάλληλες πολυκατοικίες.
Επιπλέον, όμως, η απόφαση για υποχρεωτική ονοματοδοσία των σχολείων κινδυνεύει να οδηγήσει στη δημιουργία αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό των συλλόγων διδασκόντων, καθώς οι όποιες προτάσεις είναι αναπόφευκτα υποκειμενικές και ιστορικά, πολιτικά και θρησκευτικά φορτισμένες.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση ενός σχολείου να αποκτήσει όνομα θα πρέπει να αντανακλά ένα πραγματικό εσωτερικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, μια αυθόρμητη ιδέα που θα συναντά ευρεία συναίνεση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, και την οποία το κράτος θα έρθει τελικά να εγκρίνει ή να απορρίψει. Αυτή τη δυνατότητα την έδινε άλλωστε το μέχρι σήμερα καθεστώς, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Αντ’ αυτού όμως, σήμερα, το κράτος έρχεται να επιβάλει στους συλλόγους διδασκόντων να βαφτίσουν το σχολείο τους, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν τους είχε περάσει ποτέ από το νου, ενώ επιπλέον δεν προβλέπεται καμιά διαδικασία συμμετοχής των μαθητών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Για ποιο λόγο θα πρέπει να δοθούν ονόματα σε σχολεία όπου δεν είχε διατυπωθεί αυθορμήτως σχετικό αίτημα, ή όπου ο σύλλογος διδασκόντων δεν μπορεί να καταλήξει σε γνώμη που να συναντά ευρεία συναίνεση;
2) Με ποια κριτήρια θα αποφασιστούν τελικά από το ΥΠΕΠΘ τα ονόματα των σχολείων; Πώς θα διασφαλιστεί ότι αυτά θα είναι αποδεκτά από τη μεγάλη πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς;
3) Προτίθεται το ΥΠΕΠΘ να δώσει τη δυνατότητα σε όσα σχολεία δεν επιθυμούν να αποκτήσουν όνομα, να μην το κάνουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Νίκος Τσούκαλης


Ύποπτη και απαράδεκτη η καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου- Στροφυλιάς και Χελμού Βουραϊκού

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Επίκαιρη ερώτηση για την καθυστέρηση στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης, η οποία θα συζητηθεί στη βουλή την προσεχή Δευτέρα 26-5-08.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη και ύποπτη την καθυστέρηση δεδομένου ότι τα σχέδια των ΚΥΑ είναι έτοιμα εδώ και χρόνια ενώ έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όσο και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συζητείται ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων των δυο περιοχών για οικοδομική αξιοποίηση.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα της μη υπογραφής από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία των Κ.Υ.Α. για την προστασία των βιοτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού είναι απαράδεκτη και ύποπτη, δεδομένου ότι για τις δύο αυτές περιοχές έχουν ολοκληρωθεί τόσο η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες όσο και η έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.
Η ΕΠΜ για τη Στροφυλιά έχει εγκριθεί από το 2003 και η πρώτη ΚΥΑ εκδόθηκε το 1993(αριθμός ΚΥΑ 66289/9-7-93),ενώ η ΕΠΜ για το Χελμό έχει εγκριθεί από το Φεβρουάριο του 2004. Οι συμμετέχοντες σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στις 9-5-08 στα Καλάβρυτα, πληροφορήθηκαν από το χαιρετισμό του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη, ότι για τους δυο παραπάνω βιοτόπους όχι μόνο δεν υπογράφηκε η ΚΥΑ αλλά δεν είναι ούτε στις υπό έκδοση περιοχές.
Σε επανειλημμένες ερωτήσεις τόσο εμού όσο και άλλων συναδέλφων της Αχαΐας η στερεότυπη απάντηση που παίρναμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν ότι το σχέδιο των ΚΥΑ βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Η κατάσταση αυτή, αν δεν οφείλεται σε ανικανότητα, είναι ύποπτη και έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες για αποχαρακτηρισμό τμημάτων της Ά ζώνης των προστατευόμενων περιοχών για οικοδομική και άλλη χρήση.
Επειδή το θέμα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών των οικολογικών οργανώσεων αλλά και των ΔΣ των δύο Φορέων Διαχείρισης τα μέλη των οποίων βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Για ποιους λόγους καθυστερεί τόσο πολύ η έκδοση των ΚΥΑ για τις δύο αυτές περιοχές;
Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι συζητείται ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων των δυο περιοχών για οικοδομική αξιοποίηση;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Συνέχιση χρηματοδότησης Δομών Κοινωνικής Μέριμνας στους Δήμους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 Ν.3613/07 που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Α΄263//23-11-2007, παρατείνεται η λήξη του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» μέχρι 31-08-2008. Στο Δήμο Πάτρας λειτουργούν πέντε δομές που αφορούν το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και πέντε δομές Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, εκ των οποίων η μία αφορά σε άτομα με αναπηρία. Οι δομές αυτές εξυπηρετούν συνολικά 1.330 δημότες, εκ των οποίων οι 100 είναι άτομα με αναπηρία.

Οι Δημοτικές Αρχές είναι αδύνατον με ίδιους πόρους να καλύψουν τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για τα 1330 άτομα και τις οικογένειές τους; Παράλληλα στα σχετικά προγράμματα απασχολούνται 62 εργαζόμενοι, οι οποίοι με τη λήξη των υποστηρικτικών αυτών δομών οδηγούνται στην ανεργία σε μια πόλη που δεν αντέχει άλλους άνεργους.

Επειδή οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύπτουν τις δαπάνες τέτοιων προγραμμάτων, αλλά είναι ευθύνη της Πολιτείας και της εκάστοτε Κυβέρνησης να ρυθμίζουν θέματα κοινωνικής μέριμνας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεσθε να συνεχίσετε τη χρηματοδότηση των εν λόγω προγραμμάτων και πέραν της 31-8-08;
2) Πως σκέπτεστε να διασφαλίσετε τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στα προγράμματα αυτά;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης


Προβλήματα στο φαράγγι του Βουραϊκού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, τμήμα του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις περσινές πυρκαγιές. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν αδύνατη τη σιδηροδρομική σύνδεση Διακοπτού-Καλαβρύτων και δυσχεραίνουν ακόμη και τις πεζοπορικές διαδρομές μέσα στο φαράγγι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου των «Φίλων του Οδοντωτού», τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην «αμυντική στοά» (6,8 χλμ) από τις κατολισθήσεις, καθώς ένα μεγάλο μέρος της είναι φραγμένο από πέτρες και χώματα που έπεσαν το χειμώνα και συνεχίζουν να πέφτουν ακόμη. Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η γέφυρα στο 6ο χλμ και δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία των παλαιών συρμών του οδοντωτού για την μοναδική εξασφάλιση μεταφοράς πεζοπόρων σε περίπτωση μικρο-ατυχήματος ή κόπωσης.

Επειδή η ολοκλήρωση των έργων και η λειτουργία του οδοντωτού αποτελούν βασικό παράγοντα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στην «αμυντική στοά» και η κατασκευή της γέφυρας στο 6ο χλμ;

2) Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του οδοντωτού σιδηροδρόμου που θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης


Έφυγε η εγκαταλελειμμένη βυθοκόρος απ΄το Κοτύχι

Χρειάστηκε η ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για να απομακρυνθεί η εγκαταλελειμμένη βυθοκόρος που σάπιζε στο Κοτύχι.Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Για το παραπάνω θέμα, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, ο εργολάβος της βυθοκόρου, δεσμεύτηκε στην Τοπική ΄Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Αχαΐας (δικαιούχος του Προγράμματος LIFE), ότι θα απομακρύνει το μηχάνημα με ειδικό γερανό από τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου».

Να και μια ερώτηση βουλευτή που είχε άμεσο αποτέλεσμα. Όπως πληροφορηθήκαμε η βυθοκόρος έχει ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή.

Τρίτη 20 Μαΐου 2008




ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

Με το παρακάτω σκεπτικό η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 4 της παραγράφου 4 του Προεδρικού Διατάγματος 267 της Δ/νσης Πολεοδομίας της Ν.Α Αχαΐας έκρινε πως το θέμα του προσφυγικού καταυλισμού χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Δεν είναι απλά κάποιες αυθαίρετες κατασκευές στον πολεοδομικό ιστό της πόλης.

«….Η δημιουργία του καταυλισμού προέκυψε από λόγους ανωτέρας βίας σχετιζόμενους από μετακίνηση ενός προσφυγικού κύματος που δημιουργείται από πολεμικά γεγονότα, τυραννικά καθεστώτα κλπ. Συνεπώς αυτές οι ομάδες ανθρώπων εντάσσονται σε μειονεκτούσες ομάδες πληθυσμών για τις οποίες απαιτείται κοινωνική στήριξη όπως αναφέρεται στο υπ. αρ. 18364/07/2.2/5.2.08 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη και ειδικότερα στη σελίδα 8 παραγρ. (γ). Η άποψη αυτή συνδυαζόμενη μάλιστα με την παρουσία ανηλίκων ατόμων στους διαβιούντες στον πρόχειρο καταυλισμό, αλλά και το διαφαινόμενο κοινωνικό πρόβλημα όπως η ανθρωπιστική του διάσταση οδηγούν την επιτροπή να κρίνει ότι δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης απόφασης επί του συζητούμενου αντικειμένου.
Συνεπώς θεωρεί την παρούσα σύνθεση ως μη έχουσα αρμοδιότητα κρίσης επί της ενστάσεως διότι το αντικείμενο εκφεύγει κατά πολύ των διατάξεων περί αυθαιρέτων και χρήζει γενικότερης αντιμετώπισης».

Η απόφαση αυτή των υπηρεσιακών παραγόντων διακρίνεται για την ευρύτητα του σκεπτικού της την ανθρωπιστική της διάσταση και την κοινωνική της ευαισθησία. Ευτυχώς που υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που διασώζουν το σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.
Αν και οι αρχές της πόλης μας, αλλά και η Κυβέρνηση, έβλεπαν από την ίδια σκοπιά το θέμα, θα υπέφεραν λιγότερο και οι πρόσφυγες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής.

Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας


Σε εγκατάλειψη το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Με αφορμή ατύχημα που έγινε πρόσφατα τέσσερα μόλις χιλιόμετρα από το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας και οι τραυματισμένοι περίμεναν το ασθενοφόρο να έλθει από την Πάτρα, λόγω έλλειψης οδηγού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Σοβαρότατες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας με συνέπεια το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της περιοχής.
Χαρακτηριστικά σε ατύχημα που έγινε στις 19.5.2008 στο οδικό δίκτυο Πατρών-Τρίπολης και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Κέντρο Υγείας, οι τραυματισμένοι περίμεναν για περισσότερο από μια ώρα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την Πάτρα μιας και αυτό του Κέντρου Υγείας δεν διέθετε οδηγό. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.
Το Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας ενώ διαθέτει ασθενοφόρο δεν διαθέτει οδηγούς που να καλύπτουν σε 24ωρη βάση της ανάγκες του. Σοβαρότατες ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου δύο (2) μόνο νοσηλεύτριες καλούνται να εξυπηρετήσουν 5 ιατρεία. Υπάρχουν επίσης τρεις (3) κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού που δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία του.

Επειδή ο ρόλος των Κέντρων Υγείας Ερυμάνθειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους κατοίκους της αγροτικής περιοχής της Τριταίας και οι ελλείψεις του δημιουργούν προβλήματα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός;

1)Πόσες κενές θέσεις οδηγών, νοσηλευτριών και γιατρών υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας;
2) Πότε θα καλυφθούν τα ανωτέρω κενά προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να απολαμβάνουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη που δικαιούνται;

O ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008


Επίσκεψη Νίκου Τσούκαλη στη Δάφνη Καλαβρύτων.

Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Παΐων για ΕΣΠΑ, Χωροταξικό και Διοικητική Αναδιάρθρωση.

Την ορεινή Δάφνη Καλαβρύτων επισκέφθηκε την Κυριακή 18.5.2008, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχε την ευκαιρία να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παΐων. Ο κ. Τσούκαλης ενημέρωσε το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο για το ΕΣΠΑ και το Χωροταξικό, όσο και για τη σχεδιαζόμενη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.
Ειδικότερα για το Χωροταξικό που πρόκειται να έλθει για συζήτηση τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτό θέτει εκτός οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πολύ δε περισσότερο τις ορεινές της περιοχές. Διακρίνεται για ύποπτη ασάφεια σχετικά με τις προστατευόμενες και δασικές περιοχές, ενώ δεν αναφέρει ούτε ως δευτερεύουσας σημασίας το εθνικό δίκτυο Πατρών – Τρίπολης (111) με αποτέλεσμα οι 3 ορεινοί Δήμοι της επαρχίας Καλαβρύτων να οδηγούνται στην απομόνωση.
Ο κ. Τσούκαλης ενημέρωσε ακόμη για την προοπτική υλοποίησης του ΕΣΠΑ όπου οι προϋποθέσεις του νόμου θέτουν εκτός τελικών δικαιούχων για την υλοποίηση των έργων τους μικρούς Δήμους, καθώς και για τις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας.
Στα πλαίσια της επίσκεψής του ο κ. Τσούκαλης είχε επαφές με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της περιοχής δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειές τους για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της περιοχής.