Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ερώτηση Νίκου Τσούκαλη για την πληρωμή καθαριστριών στο Νοσοκομείο Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»


Το θέμα της πληρωμής καθαριστριών στο Νοσοκομείο Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» φέρνει στη Βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

«Την έγκριση πληρωμής δύο ενταλμάτων, του συνεργείου καθαριότητας, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του νοσοκομείου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2008, την ώρα που το νοσοκομείο ήταν κλειστό και υπό ανακατασκευή.

Το Δ.Σ. συνεχίζει να εγκρίνει τις πληρωμές ενταλμάτων παρά το γεγονός ότι ο εργολάβος δεν καταθέτει αναλυτικές καταστάσεις κάθε ημέρα, στο γραφείο επιστασίας που να εμφαίνεται ονομαστικά α) ο αριθμός των καθαριστριών κατά βάρδια και β) το είδος της σύμβασης εργασίας κάθε μιας απ΄ αυτές, θεωρημένη από την επιθεώρηση εργασίας.

Το θέμα έχει θέσει κατ΄ επανάληψη στις συνεδριάσεις του Δ. Σ. ο εκπρόσωπος των γιατρών, αλλά η πλειοψηφία του Δ.Σ. εγκρίνει τις πληρωμές χωρίς να υπάρχει τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων των μελών για το αν το συνεργείο καθαριότητας εκπληρώνει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις του.

΄Εχει διαπιστωθεί ότι οι καθαρίστριες που απασχολούνται καθημερινά, έστω κι αν αριθμητικά είναι όσες προβλέπει η σύμβαση δεν έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα να πληρώνει το νοσοκομείο στον εργολάβο, αμοιβή για πλήρη απασχόληση και αυτός να έχει συνάψει συμβάσεις εργασίας 4, 5,5 και 6 ωρών.

Το αποτέλεσμα είναι οι καθαρίστριες να εργάζονται περισσότερες ώρες (πλήρες ωράριο) κατά βάρδια, χωρίς να αμείβονται σωστά, και ο εργολάβος να καρπούται τα συμφωνημένα κερδίζοντας πολλαπλάσια, αφού πληρώνει σε αυτές μικρότερες αμοιβές, βάσει των συμβάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να διερευνήσετε το θέμα της πληρωμής του συνεργείου καθαριότητας την περίοδο (Ιούλιος, Αύγουστος 2008) που το νοσοκομείο ήταν κλειστό και υπό επισκευή των ζημιών που είχε προκαλέσει ο σεισμός του Ιουνίου 2008;
2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των καθαριστριών, προκειμένου αυτές να αμείβονται σύμφωνα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους;
3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε το νοσοκομείο να ελέγχει αν, οι κάθε ημέρα εργαζόμενες καθαρίστριες που απασχολούνται κατά βάρδια με πλήρες ωράριο, έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, θεωρημένη από την αρμόδια επιθεώρηση εργασίας;»

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Παρέμβαση του βουλευτή Ν. Τσούκαλη στην ολομέλεια για την κύρωση δύο συμφωνιών συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών και την πάταξη του εγκλήματος.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως χώρα τρίτης ταχύτητας. Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς προσχωρεί στην άποψη της υποταγής στα κελεύσματα της μεγάλης δύναμης.

Στη χθεσινή συζήτηση στην ο βουλευτής του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων δήλωσε:

Αυτές τις δύο συμφωνίες –και το νομοσχέδιο που έρχεται για να επικυρώσει αυτές τις δύο συμφωνίες- τις καταψηφίσαμε στην Επιτροπή τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, διαδικασία η οποία θεωρούμε ότι είναι ενδεικτική της θέσης που έχει η χώρα μας τόσο πολιτικά όσο και διπλωματικά στον κόσμο.
Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, είναι προφανώς υπέρ της υπογραφής διμερών σχέσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διεθνές έγκλημα, όταν αυτό πλέον στις μέρες μας έχει προσλάβει αυτές τις απίστευτες διαστάσεις. Όμως, θεωρούμε ότι αυτές οι συμφωνίες πρέπει να διέπονται τόσο κατά τη διατύπωσή τους όσο και κατά την υπογραφή τους από τις αρχές της ισοτιμίας και της αμοιβαιότητας.
Η χώρα μας συμπεριφέρεται σαν χώρα τρίτης ταχύτητας ακολουθώντας ασθμαίνοντας, δυστυχώς, τις χώρες του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού, οι οποίες για λόγους ευνόητους και γνωστούς σε όλους μας έσπευσαν και έπληξαν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράφοντας τις δύο αυτές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι τυχαίο ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Δανία αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται; Για ποιο λόγο το κάνουν; Διότι προφανώς επιθυμούν να υπογράψουν και να συμφωνήσουν κάτω από τη σωστή συγκυρία και βεβαίως κάτω από διαφορετικούς συσχετισμούς.
Ελπίζαμε και περιμέναμε έστω και την τελευταία στιγμή –απηύθυνα αυτή την έκκληση και προς το ΠΑΣΟΚ- να μην προσχωρήσει στην άποψη της ακούσιας-εκούσιας στήριξης των δύο συγκεκριμένων συμφωνιών, όμως παρ’ όλες τις ενστάσεις οι οποίες είναι ουσιώδεις και κεφαλαιώδεις σύμφωνα μ’ αυτά τα οποία ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς προσχωρεί στην άποψη της υποταγής στα κελεύσματα της μεγάλης δύναμης.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Σιδηρόπουλο πραγματοποίησαν στις 31-8-09 στην Αθήνα τα Προεδρεία της ΚΕΟΣΟΕ και των Οινοπαραγωγικών Ενώσεων, προκειμένου να λάβουν άμεσες απαντήσεις για τα εκρηκτικά πλέον προβλήματα του κλάδου τους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πάτρας και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέκο Αλαβάνο.
Οι κινητοποιήσεις και η αποφασιστικότητα των αμπελουργών απέφεραν – έστω και μερικά – αποτέλεσμα αφού ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας υπογράφεται απόφαση καταβολής προς τις ενώσεις 5.000.000 Ευρώ για την απόσταξη 20.000 τόνων κρασιού ποσό που θα εκταμιευθεί μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επί πλέον και με την απειλή παραμονής στο χώρο του υπουργείου ο κ. Παπαθανασίου υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα των αμπελουργικών ενώσεων για λήψη άτοκου δανείου 60 εκατ. Ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να κατορθώσουν να παραλάβουν από τους παραγωγούς την φετινή παραγωγή.
Οι αρχικοί δισταγμοί της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών φάνηκαν να κάμπτονται μετά την ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε από τις ενώσεις καθώς επίσης και από το γεγονός ότι παρόμοιο ευεργετικό μέτρο (δάνειο) έτυχαν και άλλες ενώσεις π.χ. οι παραγωγοί των δημητριακών. Η οριστική απάντηση θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε συνάντηση, που ουσιαστικά επιβλήθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγών.

Φυσικά τα δύο αυτά μέτρα - τα πλέον άμεσα και επιτακτικά γι΄αυτή την περίοδο – σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούν τα τεράστια και σύνθετα προβλήματα της αμπελουργίας για τα οποία η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απάντηση.
Οι εκπρόσωποι των ενώσεων έδειξαν πείσμα και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι πάντα δίπλα.