Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Αποκαλύψεις από τη διενέργεια ΕΔΕ για κύκλωμα λαθραίας διακίνησης μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Σοβαρότατες καταγγελίες για την προηγούμενη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος περιέχονται στο υπόμνημα του υποναυάρχου ε.α. κ. Φερούση (το οποίο δημοσιοποιήθηκε σε ιστοτόπους) ο οποίος διενήργησε την ΕΔΕ για το κύκλωμα λαθραίας διακίνησης μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας.
Το θέμα φέρνει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος ζητά να κατατεθεί επισήμως το υπόμνημα του κ. Φερούση καθώς και το πόρισμα της ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν σοβαρότατες αναφορές που περιέχονται σ’ αυτό.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:


Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση, μέσω ιστοτόπων, υπομνήματος που φέρεται να σας έχει υποβάλει, ο υποναύαρχος ε.α. κ. Φερούσης που διενήργησε την ΕΔΕ για το κύκλωμα λαθραίας διακίνησης μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας. Σύμφωνα με το υπόμνημα, όπως αναφέρεται επί λέξη «…η σημερινή στρατιωτική ηγεσία του Λ.Σ. και η τότε πολιτική γνώριζε τις επικρατούσες συνθήκες …..και όχι μόνο δεν ‘έπραξε τα νόμιμα αλλά με τις πράξεις και παραλείψεις της, όπως … τελικά διευκόλυναν το έργο τους.», όπως επίσης ότι «… με κάλεσε ο τότε υπουργός και μου ζήτησε να αλλάξω το πόρισμα λέγοντάς μου ότι τα έχω βρει με τον αρχηγό…» καθώς επίσης ότι « Ο τότε υπουργός ΕΝΑΝ Π, με σύμφωνη γνώμη του σημερινού αρχηγού ΛΣ με διέταξαν να διακόψω την έρευνα και να τους υποβάλλω το πόρισμά μου. Παρά τις επίμονες προσπάθειές μου να τους πείσω ότι εμπλέκονται εκτός των κατηγορουμένων και άλλοι λιμενικοί και ότι πρέπει να συνεχίσω την έρευνα, η απόφασή τους ήταν ήδη ειλημμένη.», ή ότι «…. Η σημερινή ηγεσία του Λ.Σ. προέβη σε επιλεκτική πειθαρχική τιμωρία των εμπλεκομένων….».


Εάν ισχύουν όσα από τα πιο πάνω αλλά και πολύ περισσότερα φέρονται ότι περιέχονται στο υπόμνημα του κ. Φερούση, χρήζει απαραίτητης διευκρίνησης η πρόσφατη (9/11/09) απάντησή σας σε σχετική ερώτησή μας στην οποία τίποτα δεν περιλαμβάνεται σχετικά με το πιο πάνω υπόμνημα.
Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί μέχρι και σήμερα έντονα τη κοινή γνώμη αλλά και τις δικαστικές αρχές της Πάτρας


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


- Σας έχει υποβληθεί το υπόμνημα από τον υποναύαρχο ε.α. κ. Φερούση, και αν ναι πως αξιολογείτε το περιεχόμενό του και σε ποιες ενέργειες έχετε ή προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διερευνηθούν οι σοβαρότατες αναφορές που περιέχονται σ’ αυτό;
ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ


1) Το υπόμνημα που φέρεται να σας έχει υποβάλει ο κ. Φερούσης και
2) Το πόρισμα της ΕΔΕ

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τoν κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού



Αξιοποίηση του έλους της Αγυιάς


Η αξιοποίηση του υγροτοπικού συστήματος του έλους της Αγυιάς στην Πάτρα και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο παραθαλάσσιο οικολογικό πάρκο, αποτέλεσε και αποτελεί επίμονο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων και των κατοίκων αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω σχεδίου προκηρύχθηκε η εκπόνηση μελέτης ύψους 800.000 € και η χρηματοδότηση τόσο της μελέτης όσο και των έργων, εντάχθηκαν στα έργα της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι όσα έργα είχαν ενταχθεί στην πολιτιστική θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα χαθεί ούτε ένα €, δεν έχουν σταλεί χρήματα και ο δήμος αδυνατεί να εξωφλήσει τους μελετητές, ενώ δεν μπορεί να προχωρήσει στην προκήρυξη των έργων.

o Επειδή η Πάτρα στερείται χώρων άθλησης και αναψυχής και η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου μαζί με το παρακείμενο κάμπινγκ του ΕΟΤ θα έδινε ανάσα ζωής στην πόλη,

o Επειδή στο χώρο του έλους παρατηρούνται τελευταία αποσπασματικές παρεμβάσεις για την αξιοποίησή του,

Ερωτάται κ. Υπουργός:

1. Ισχύουν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για υλοποίηση του έργου από τις πιστώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;

2. Που οφείλεται η καθυστέρηση στην αποστολή των κονδυλίων;


3. Πότε θα σταλούν τα οφειλόμενα στην πόλη κονδύλια για την ολοκλήρωση των μελετών και την προκήρυξη των έργων;

O ερωτών Βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβεβαιώσεις για χρηματοδότηση μελετών και έργων, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.



«Το Υπουργείο Πολιτισμού αναζητά τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσει από το νέο έτος η χρηματοδότηση των μελετών και των έργων που εντάχθηκαν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα και συμπεριλήφθηκαν σε προγραμματικές συμβάσεις που ουδέποτε τηρήθηκαν».

Τα παραπάνω αναφέρει σε απάντησή του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος σε ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη για τη χρηματοδότηση των έργων αξιοποίησης του έλους Αγυιάς. Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι ισχύουν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις που η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε για τη χρηματοδότηση νευραλγικής φύσεως έργων για την πόλη της Πάτρας που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:


Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1334/20.11.2009 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Νίκου Τσούκαλη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το έτος 2003 προτάθηκε και εντάχθηκε στη ΣΑΕ - 014 ΠΔΕ 2003 το έργο 2003ΣΕ01400011 «ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ CΑΜΡΙΝG EΛΟΥΣ ΑΓΥΙΑΣ (ΜΕΛ - ΚΑΤ)» με προϋπολογισμό 9.800.000 €.

Η πορεία των κατανομών και των χρηματοδοτήσεων, παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα:

Το υπόλοιπο από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, του παραπάνω έργου ανέρχεται στο ποσό των 8,446.000 €.

Είναι αυτονόητο ότι για εμάς, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διακηρύξει, ισχύουν στο ακέραιο όλες οι δεσμεύσεις που η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε για τη χρηματοδότηση νευραλγικής φύσεως έργων για την πόλη της Πάτρας που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Η καθυστέρηση των χρημάτων αυτών επί πολλά έτη από την Κυβέρνηση της ΝέαςΔημοκρατίας οφειλόταν στις διαφορετικές προτεραιότητες που χαρακτήριζαν διαχρονικάτην πολιτική της, με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες οφειλές να είναι δυσβάσταχτες στηνσημερινή οικονομική συγκυρία. Για εμάς η αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε βάρος τηςΠάτρας, η χρηματοδότηση των υποδομών και της ανασυγκρότησης της πόλης αυτής, είναιπροτεραιότητα. Ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών αναζητούμε μέσα στησημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα για να ξεκινήσειαπό το νέο έτος η χρηματοδότηση των μελετών και των έργων που εντάχθηκαν στηνΠολιτιστική Πρωτεύουσα και συμπεριλήφθηκαν σε προγραμματικές συμβάσεις πουουδέποτε τηρήθηκαν.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ