Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Χωρίς κάλυψη οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Χωρίς κάλυψη έχουν μείνει από 1/08/2010, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ για δεκάδες βασικές ιατρικές επεμβάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από τα Π.Δ. 157/91, 98/93, 427/91, 65/96, 127/05 και 210/03, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως επισημαίνουν οι 4 βουλευτές, αυτό συμβαίνει γιατί ο Οργανισμός δεν έχει εκδώσει ακόμα- όπως είχε υποχρέωση- τον σχετικό κατάλογο των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται με την αντίστοιχη τιμολόγησή τους. Συνέπεια αυτού του ελλείμματος είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις πιο πάνω εξετάσεις και μάλιστα σε τιμές ανώτερες αυτών του ΙΚΑ.

Οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί καθυστερούν να εκδώσουν την απόφαση για την κάλυψη και των τιμολογίων από τον ΟΠΑΔ των ιατρικών πράξεων που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα από αντίστοιχα Π.Δ. Τι θα πράξουν προκειμένου να καλυφθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει εξ ιδίων τις πιο πάνω εξετάσεις, και τέλος θα διατηρήσουν τις τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιούλιο του 2010;

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Χωρίς κάλυψη έχουν μείνει από 1/08/2010, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ για δεκάδες βασικές ιατρικές επεμβάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από τα Π.Δ. 157/91, 98/93, 427/91, 65/96, 127/05 και 210/03. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν έχει εκδώσει ακόμα- όπως είχε υποχρέωση- τον σχετικό κατάλογο των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται με την αντίστοιχη τιμολόγησή τους. Συνέπεια αυτού του ελλείμματος είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τις πιο πάνω εξετάσεις και μάλιστα σε τιμές ανώτερες αυτών του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι αλλά και οι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ έχουν περιέλθει σε απόγνωση οι μεν πρώτοι γιατί βλέπουν να επιβαρύνονται με επώδυνη οικονομική αιμορραγία οι δε δεύτεροι να υφίστανται άδικα τη δικαιολογημένη μήνιν των ασφαλισμένων.


Επιπλέον η μη έγκαιρη έκδοση του τιμοκαταλόγου μπορεί να διαμορφώσει – εν τοις πράγματι- τιμές πολύ μεγαλύτερες αυτών που ισχύουν μέχρι τέλους Ιουλίου.
Κατόπιν αυτών,

Eρωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.
Γιατί καθυστερείτε να εκδώσετε την απόφαση για την κάλυψη και των τιμολογίων από τον ΟΠΑΔ των ιατρικών πράξεων που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα από αντίστοιχα Π.Δ. πλην όμως καλύπτονταν από τον ΟΠΑΔ;


2. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να καλυφθούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν πληρώσει εξ ιδίων τις πιο πάνω εξετάσεις;

3. Προτίθεστε να διατηρήσετε τις τιμές που ίσχυαν μέχρι τέλος Ιουλίου 2010;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός


ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση αποφασίζει να φέρει ένα νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Ασφαλώς ο Οργανισμός λειτούργησε αρκετές φορές με αδιαφάνεια, υπήρξαν προβλήματα, καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, αυξημένες δανειακές ανάγκες, πελατειακές και μικροκομματικές διευκολύνσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τον ΕΛΓΑ που έστω και με αυτές τις συνθήκες ήταν ένα αποκούμπι για τον αγρότη. Οι δύο κυβερνήσεις οδήγησαν τον ΕΛΓΑ στην απαξίωση, απαξίωση που γίνεται σκόπιμα και αυτό το βλέπουμε και σε άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Και οι δύο κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους υπερχρέωσαν τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων


Οι προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί εξυγίανσης και θεσμικής αντιμετώπισης του χρέους πέφτουν στο κενό, γιατί στο Σ/Ν δεν γίνεται στην ουσία καμιά αναφορά για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης
Με αυτό το νομοσχέδιο καταργείται η αυτονομία και ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΛΓΑ ενώ ουσιαστικά δεν διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα ούτε η βιωσιμότητα του συστήματος. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμιά δέσμευση του κράτους για την ανάληψη του χρέους του ΕΛΓΑ.

Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αναμόρφωση του ΕΛΓΑ απαραίτητο για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι να καλυφθούν οι εξής προϋποθέσεις:

· Να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό χρέος του ΕΛΓΑ (Το ύψος του χρέους ανέρχεται στα 4,2 δις. )
· Να επιχορηγείται ο ΕΛΓΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό έστω για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών
· Το σύστημα να διατηρήσει την υποχρεωτική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής της χώρας μέσω ενός αυτόνομου ΕΛΓΑ με τη διατήρηση του κοινωνικού του χαρακτήρα
· Να διαχωριστεί η οικονομική διαχείριση των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλει ο
· Να ενταθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής
· Να καταργηθούν οι «κατ’ εξαίρεση ασφαλιστικές καλύψεις ζημιών»

Επιπλέον θεωρούμε αναγκαίο

· Να πραγματοποιηθεί μια αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει τους όρους βιωσιμότητας του Οργανισμού. Να συμπεριληφθούν όλα τα χρηματοδοτικά μέσα, εθνικά και κοινοτικά ώστε το νέο σύστημα να είναι ισορροπημένο οικονομικά

· Να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια του συστήματος, με πιο απλές και σύντομες διαδικασίες πληρωμών. Να επανεξεταστεί η διαδικασία εκτιμήσεων των καλυπτόμενων κινδύνων με την εισαγωγή και εφαρμογή μέγιστων αντικειμενικών κριτηρίων.

Επειδή από ότι προέκυψε και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή στην οποία δεν συμμετέχουμε αλλά και από το τελικό σχέδιο νόμου που εισάγετε στην Ολομέλεια για τελική ψήφιση δεν έχετε λάβει υπόψη σας καμία από τις ουσιαστικές παρόμοιες παρατηρήσεις , προϋποθέσεις και όρους που έθεσαν και συνάδελφοι των άλλων κομμάτων εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν μπορούμε παρά να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής


Σε νέα φάση το μεταναστευτικό πρόβλημα της Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Πάτρας με τα νέα του ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά , φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν πως η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί νέες μορφές διαχείρισης, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν είναι απαραίτητες οι γνωστές αναγκαίες υποδομές, την ώρα που η κοινωνία της Πάτρας βιώνει πρωτόγνωρες εκδηλώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης, με εξαθλιωμένους ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στους κάδους των απορριμμάτων και οι επίσημοι τοπικοί φορείς να παρακολουθούν απαθείς και αδιάφοροι.

Οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ποιος είναι ο σχεδιασμός για άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Νέα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει προσλάβει το μεταναστευτικό ζήτημα της Πάτρας. Η κατεδάφιση του καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου, δίχως την πρόνοια εναλλακτικών λύσεων αλλά και η παντελής απουσία δομών διαχείρισης, έχει διαχύσει το πρόβλημα-όπως είχαμε εγκαίρως προβλέψει- σε ολόκληρη την πόλη, έχει δε καταστήσει παντελώς αδύνατη την υλοποίηση οποιουδήποτε μέτρου πρόνοιας (σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, υγιεινή κλπ)
Ήδη ο αριθμός των μεταναστών-προσφύγων αυξάνεται ραγδαία, η δε πολυεθνική σύνθεσή του απαιτεί νέες μορφές διαχείρισης, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν είναι απαραίτητες οι γνωστές αναγκαίες υποδομές. Εν τω μεταξύ η κοινωνία της Πάτρας βιώνει πρωτόγνωρες εκδηλώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης, με εξαθλιωμένους ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στους κάδους των απορριμμάτων, να συμπλέκονται για εξασφάλιση ζωνών επιρροής και μια θέση στον ήλιο και τα κυκλώματα να αποθρασύνονται.


Στην κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις τόσο του Νομαρχιακού Συμβουλίου για δημιουργία χώρων φιλοξενίας όσο και της Κίνησης για τα δικαιώματα των μεταναστών-προσφύγων και της Μητρόπολης για συστηματική σίτιση και περίθαλψή τους. Την εξέλιξη αυτή παρακολουθούν απαθείς και αδιάφοροι οι επίσημοι τοπικοί φορείς, επανέρχεται δε από πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, ως «ριζική» αντιμετώπιση του προβλήματος, η αναποτελεσματική τακτική της καταστολής.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός για άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης


Διακοπές ρεύματος σε 60.000 νοικοκυριά στην Περ/κή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το πρόβλημα της διακοπής ρεύματος σε 60.000 νοικοκυριά, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, και Νίκος Τσούκαλης.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Περ/κή Δ/νση Δυτικής Ελλάδος της ΔΕΗ αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός διακοπών ηλεκτρικής παροχής, λόγω οφειλών στην περιοχή αρμοδιότητάς της (Πελοπόννησος, Ήπειρος και Ιόνια Νησιά). Έτσι ενώ το 2009 οι διακοπές ανήλθαν στις 43.000, η επιεικής πρόβλεψη για ολόκληρο το 2010 ανέρχεται στις 58.000 ίσως και στις 60.000

Στην ερώτησή τους προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι αυτοί οι λογαριασμοί αφορούν σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα κι αυτό δείχνει ότι οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες έχουν αρχίσει να περνούν, ολοένα και περισσότερες, το κατώφλι της φτώχειας.

.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με στοιχεία που λάβαμε από την Περ/κή Δ/νση Δυτικής Ελλάδος της ΔΕΗ αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός διακοπών ηλεκτρικής παροχής, λόγω οφειλών στην περιοχή αρμοδιότητάς της (Πελοπόννησος, Ήπειρος και Ιόνια Νησιά). Έτσι ενώ το 2009 οι διακοπές ανήλθαν στις 43.000, η επιεικής πρόβλεψη για ολόκληρο το 2010 ανέρχεται στις 58.000 ίσως και στις 60.000


Η προαναφερόμενη κατάσταση πρόκειται, σύμφωνα και με εκτιμήσεις στελεχών της ΔΕΗ, να επιδεινωθεί περαιτέρω εξ’ αιτίας της φημολογούμενης αύξησης του ΦΠΑ, αλλά και του λογαριασμού λόγω αύξησης της τιμής της ΚWH κατά τον επόμενο χρόνο. Οι αυξήσεις αυτές ελάχιστα έως καθόλου θα αντισταθμιστούν από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ)

Είναι χαρακτηριστικό, αλλά και πολύ ανησυχητικό και πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από όλους, το γεγονός ότι λογαριασμοί, με όλο και χαμηλότερη κατανάλωση (αξίας 50-100 Ευρώ) ζητείται να διακανονιστούν. Αυτοί οι λογαριασμοί αφορούν σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα κι αυτό δείχνει ότι οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες έχουν αρχίσει να περνούν, ολοένα και περισσότερες, το κατώφλι της φτώχειας.

Δεδομένων των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός.

Έχετε λάβει υπόψη σας την προαναφερόμενη κατάσταση στη διαμόρφωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, κυρίως δε, μετά τις αυξήσεις στην τιμή της ΚWH που αναμένεται;


Ποια είναι τα στοιχεία διακοπών ηλεκτρικής παροχής στις άλλες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2008, 2009, και 2010;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης