Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων

Αυξήσεις διοδίων στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών.


Μεγάλη αναστάτωση αλλά και αγανάκτηση επικρατεί στους φορείς και τους κατοίκους ολόκληρης της Δυτικής. Ελλάδας, από την επικείμενη νέα και προκλητική αύξηση των διοδίων της Εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών από 2,80 που είναι σήμερα σε 3,50 ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή, που προβλέπεται από τη λεόντειο σύμβαση παραχώρησης, που ψήφισαν από κοινού Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής και αγανάκτησης των πολιτών και φορέων ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Αντί δηλαδή να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση το αίτημα για μείωση του αντιτίμου των 2,80 ευρώ, φαίνεται ότι θα διαπραγματευτεί τη μη αύξηση του.

Είναι νωπή στη μνήμη των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του αντιτίμου περιορίζοντας το ποσοστό του δημοσίου επί του καταβαλλόμενου ποσού (66%).

Επειδή συνιστά πρόκληση το ύψος των διοδίων σε ένα δρόμο που έχει ήδη μετατραπεί σε «μονοπάτι» λόγω των εξελισσόμενων έργων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Είναι βάσιμη η προοπτική αυξήσεων του αντιτίμου των διοδίων της Ε.Ο. Πατρών- Αθηνών και αν ναι πως προτίθεστε να την αποτρέψετε;

Υπάρχει ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση σας για μείωση του ήδη καταβαλλομένου αντιτίμου;

Αθήνα, 11.12.2009

Ο ερωτών Βουλευτής

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο


Σημαντικές τροπολογίες που αποκαθιστούν αδικίες του παρελθόντος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Οι δύο βουλευτές με τις τροπολογίες τους ζητούν:

· Την ισότιμη μεταχείριση των συμβασιούχων υπαλλήλων των Περιφερειών ανά την Ελλάδα με τους συναδέλφους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,

· Την ένταξη του Προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο άρθρο 12 του κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, ώστε να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους,

· Την αποκατάσταση των μη προσληφθέντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 1998,

· Την αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών με μετατροπή του καθεστώτος της σύμβασης ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε αορίστου, και τέλος,

· Τη μετατροπή υπό την προϋπόθεση της 24μηνης συνολικής διάρκειας διαδοχικών συμβάσεων, των εργαζομένων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε.
Η συζήτηση των τροπολογιών θα γίνει στην ολομέλεια της βουλής.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΠΑΠΟΖ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Σε τρία χρόνια η εξόφληση…



Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αρχίζοντας από το 2010 θα γίνει η αποπληρωμή της οφειλής του Υπουργείου Πολιτισμού προς τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ποιότητας Ζωής (Δ.Ε.Π.Α.ΠΟ.Ζ.) Καλαβρύτων, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προγραμματικές προϋποθέσεις. Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη.


Όπως είναι γνωστό στις 19/05/1997 υπογράφτηκε δεκαετής Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Καλαβρύτων και της Δ.Ε.Π.Α.ΠΟ.Ζ για την ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Κέντρου. Μέχρι σήμερα οφειλή του ΥΠ.ΠΟ. προς το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων ανέρχεται στο ποσό των 122.060,00 €


Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:


Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 993/12.11.2009 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Νίκου Τσούκαλη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σκοπός των Προγραμματικών Συμβάσεων είναι η ενίσχυση βιώσιμων πολιτιστικών δραστηριοτήτων με τη συνεργασία των ΟΤΑ.


Για το λόγο αυτό και σε ό,τι αφορά τις Προγραμματικές Συμβάσεις που συνήψε το ΥΠ.ΠΟ- με άλλους φορείς, μελετάται σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες η άμεση καταγραφή όλων των Προγραμματικών Συμβάσεων που είχαν κατά καιρούς συναφθεί, έτσι ώστε να ελεγχθεί κατά πόσο πληρούσαν τις προϋποθέσεις και ποια ήταν τα ανταποδοτικά οφέλη για το ΥΠ.ΠΟ., ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει προτάσεις και να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες αυτών των μορφών συνεργασίας, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών του δυνατοτήτων.

Μέχρι να υπάρξει σαφής εικόνα για όλες τις εκκρεμότητες, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν προτίθεται να εξετάσει ανανεώσεις προγραμματικών συμβάσεων.
Όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις, του Υπουργείου στη Δ.Ε.Π.Α.ΠΟ.Ζ. Καλαβρύτων, από τη στιγμή που τηρούνται οι σχετικές προγραμματικές προϋποθέσεις, στόχος μας είναι, αρχίζοντας από το 2010, η σταδιακή αποπληρωμή της οφειλής μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Συνέχιση χρηματοδότησης Δομών Κοινωνικής Μέριμνας στους Δήμους.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για το θέμα της χρηματοδότησης των Δομών Κοινωνικής Μέριμνας στους Δήμους, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί καμία οριστική απόφαση για τη συνέχισή των δομών και την οριστική λύση του προβλήματος, με αποτέλεσμα αφενός να διαιωνίζεται η αβεβαιότητα των εξαρτώμενων ατόμων και αφετέρου οι εργαζόμενοι να μένουν για μήνες απλήρωτοι.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Οι δομές Κοινωνικής Φροντίδας και Μέριμνας, καλύπτουν πολύ σημαντικές κοινωνικές ανάγκες. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών ΑΜΕΑ, δομές ηλικιωμένων «Βοήθεια στο Σπίτι», Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, κλπ.


Για όλες τις δομές η καταρχήν περίοδος συγχρηματοδότησης στο πλαίσιο του Γ’ΚΠΣ ήταν συγκεκριμένη, ενώ μετά την περίοδο αυτή υπήρχε σχετική υποχρέωση να συνεχισθεί η χρηματοδότησή τους από τους φορείς υλοποίησης, δηλαδή κυρίως τους ΟΤΑ.


Τελικώς, λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης των προγραμμάτων από τους ΟΤΑ, δόθηκε παράταση της συγχρηματοδότησης μέχρι τις 31.12.2010 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013, στις περιπτώσεις συμβολής στη βελτίωση της απασχολησιμότητας και από τα ΠΕΠ στις περιπτώσεις συμβολής στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.


Προϋπόθεση της παράτασης ήταν η δημιουργία νέου θεσμικού, κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου υλοποίησης παρεμβάσεων προώθησης της γυναικείας απασχολησιμότητας και της φροντίδας ηλικιωμένων, βασισμένων στην εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών στους τελικούς αποδέκτες.

Δεδομένων, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί καμία οριστική απόφαση για τη συνέχισή των δομών και την οριστική λύση του προβλήματος, με αποτέλεσμα αφενός να διαιωνίζεται η αβεβαιότητα των εξαρτώμενων ατόμων και αφετέρου οι εργαζόμενοι να μένουν για μήνες απλήρωτοι λόγω έλλειψης έγκαιρης χρηματοδότηση, καθώς και ότι οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύπτουν τις δαπάνες τέτοιων προγραμμάτων, αλλά είναι ευθύνη της Πολιτείας και της εκάστοτε Κυβέρνησης να ρυθμίζουν θέματα κοινωνικής μέριμνας,


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


1) Τι μέτρα έχουν ληφθεί για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να εγγυάται τη συνέχιση λειτουργίας των Κομών Κοινωνικής Μέριμνα;
2) Πως σκέπτεστε να διασφαλίσετε τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στα προγράμματα αυτά;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ



ΘΕΜΑ: Σχετικά με την χρηματοδότηση Δομών Κοινωνικής Μέριμνας στους Δήμους


Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 1813/1.12.09 ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές, Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε ότι θα σας απαντήσουν τα συνερωτώμενα Υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υνείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προς το οποίο κοινοποιούμε το παρόν με αντίγραφο της ως άνω ερώτησης για τα περαιτέρω


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΠΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: Συγχρηματοδοτούμενες κοινωνικές δομές ΣΧΕΤ.: ΕΡΩΤ. 1813/1.12.2009
Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική ερώτηση των βουλευτών κ.κ Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:


Τα συγχρηματοδοτούμενα κοινωνικά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ που αφορούσαν τη φροντίδα παιδιών (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) έχουν υποκατασταθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (προγραμματική περίοδος 2007-2013) από το αντίστοιχο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και η λειτουργία τους διέπεται από τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθ. 46855./1622 (ΦΕΚ ιι86/Β/26.6.2οο8), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει μετά την έκδοση των ΚΥΑ με αριθ. οικ.60460/2171 (ΦΕΚ 1739/Β/28.8.2ΟΟ8) και 9.2776/3-553 (ΦΕΚ 639/Β/6.4.2009).
Τα συγχρηματοδοτούμενα κοινωνικά προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «ΚΗΦΗ» του Γ' ΚΠΣ, έχουν υποκατασταθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από τα νέα προγράμματα «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» και «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας» και η λειτουργία τους διέπεται από τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθ. 60292 /2158 (ΦΕΚ 1724/Β/27.8.2008).
Ανάδοχοι (Δομές) παροχής υπηρεσιών των προαναφερόμενων προγραμμάτων δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε:
-Επιχειρήσεις του άρθρου 277 και επ. του π.δ. 410/1995 μέχρι τη μετατροπή τους

- Δημοτικές και κοινοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις
- Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
- Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικούχαρακτήρα
-Αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 21 του ν. 3731/2008, το προσωπικό που απασχολήθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Γ' ΚΠΣ σε επιχειρήσεις ΟΤΑ συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι τη λήξη τους, σύμφωνα με :ην παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994.


Την κύρια ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης των προγραμμάτων έχει η ΕΥΣΕΚΤ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιορίζεται στο γεγονός ότι μεταξύ των αναδόχων φορέων που μπορούν να αναλάβουν τα ανωτέρω προγράμματα συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις των ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ, σύμφωνα δε με την εγκύκλιο αριθ. 31/οικ.37467/16.6.2009 του Υπουργείου, το προσωπικό που εξυπηρετεί τα προγράμματα προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων.


Όσον αφορά, τέλος, το μελλοντικό σχεδιασμό των εν λόγω προγραμμάτων, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο κοινοποιείται αντίγραφο της σχετικής Ερώτησης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 1813/1-12-2009 Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ. κ. Φ. Κουβέλη και Ν. Τσούκαλη, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. 9.25776/3.3937/12-1-2010 Έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: Όπως στο κείμενο

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΓΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ


θέμα: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών


Σχετ.: Η με Α.Π. 1813/1.12.2009 αναφορά των βουλευτών κ.κ. Φ. Κουβέλη και Ν. Τσούκαλη στη Βουλή των Ελλήνων.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, ως Ειδική Υπηρεσία που συντονίζει και παρακολουθεί τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, σος ενημερώνουμε για τα εξής:


Κατά την Αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του έτους 2005, νια τα Προγράμματα των Κοινωνικών Δομών και Μονάδων (σ. δομές φύλαξης παιδιών, β. δομές φροντίδας ηλικιωμένων) στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ · τόσο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) όσο και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας - εγκρίθηκε η παράταση της συγχρηματοδότησής τους μέχρι την 30.06.2007. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα σχετικής διαπραγμάτευσης της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, αναλήφθηκε η δέσμευση για θέσπιση από τιςΕλληνικές Αρχές, νέου πλαισίου για την ενίσχυση της γυναικείας
απασχολησιμότητας, υπό το πρίσμα της εξατομικευμένης υποστήριξης, το οποίο έγκαιρα υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενόψει της λήξεως της συγχρηματοδότησες όλων των δομών την 30/06/2007, οι Ελληνικές Αρχές, κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε._ πέτυχαν την παράταση της συγχρηματοδότησης των Προγραμμάτων έως την 31/08/2006.
Όσον αφορά την εξέλιξη των ανωτέρω Προγραμμάτων μετά το πέρας της ανωτέρω ημερομηνίας (31/08/2008), η κατάσταση έχει ως εξής:


Α, Το Προγράμματα των Δομών Φύλαξης Παιδιών (παιδικοί /βρεφικοί/ βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, κλπ), συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγκεκριμένα μέσω της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», γιο όλη την νέα Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ 2007 - 2013). Η δράση είναι προσανατολισμένη στην
εξατομικευμένη προσέγγιση των τελικά ωφελούμενων γυναικών, με στόχο την αύξηση της οπασχολησιμότητάς τους, στο πλαίσιο Σχεδίου Δράσης συμφωνημένου με την Ε.Ε.
Στην παρούσα χρονική στιγμή η εν λόγω δράση υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με την ένταξη δομών και ωφελουμένων γυναικών (μητέρων) για το «σχολικό» έτος 2009-2010, μέσω σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), που είναι ο Δικαιούχος της πράξης.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος φορέας γιο την παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης του εν λόγω έργου είναι ο ως άνω Οργανισμός.
Β. Για τα Προγράμματα Φροντίδας Ηλικιωμένων («Βοήθεια στο Σπίτι», Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων),στο πλαίσιο σχετικής συστημικής παρέμβασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», γιο την προγραμματική περίοδο 2007-2013, προβλέπονται τα εξής:


• Η εκπόνηση θεσμικού, κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου για την προώθηση και εφαρμογή ενός βιώσιμου συστήματος παροχής των εν λόγω υπηρεσιών στη βάση της εξατομικευμένης παροχής υπηρεσιών προς τα ωφελούμενα άτομα, καθώς και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμ. πρ. 60292/2158/27.8.08 (ΦΕΚ 1724/ Β/27.8.08) που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Όλες οι Περιφέρειες (ΠΕΠ) έχουν ενεργοποιήσει τη δράση αυτή με την έκδοση προσκλήσεων προς τις Διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ) και την ένταξη των έργων. Στην παρούσα στιγμή οι ΔΙΣΑ όλων των Περιφερειών έχουν προκηρύξει τα έργα προς τους δυνητικούς Αναδόχους (Δομές), η προθεσμία υποβολής προτάσεων έχει εκπνεύσει και οι διαγωνισμοί είναι σε φάση αξιολόγησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η διαγωνιστική αυτή διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση με την υπογραφή συμβάσεων,
• Με την ολοκλήρωση του θεσμικού, κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου που θα εκπονηθεί στο πλαίσιο της σχετικής συστημικής παρέμβασης του Άξονα 1 του «Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και μέχρι 31/12/2010, προβλέπεται η συγχρηματοδότηση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας για ηλικιωμένους. Το βιώσιμο σύστημα που θα αναπτυχθεί θα εφαρμοστεί πλήρως και θα αναλάβει την υποχρέωση της παροχής των υπηρεσιών αυτών.
Γ. Για το εργασιακά θέμα εν γένει (μονιμοποίηση των εργαζομένων) αρμόδιο για πληροφορίες είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΏΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΤΣΕΚΟΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην ερώτηση των Βουλευτών κκ. Φ. Κουβέλη, Ν. Τσούκαλη

Ερώτηση με αρ. πρωτ. 1813/01.12.09


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης και σε ότι αφορά θέματα αρμοδιότητας της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σας γνωστοποιούμε συνοπτικά τα ακόλουθα:


Στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ συγχρηματοδοτήθηκαν από τα διαθρωτικό ταμεία της ΕΕΓ και κυρίως από το ΕΚΤ όσον αφορά στην λειτουργία τους, δομές Κοινωνικής Φροντίδας και Μέριμνας οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και παιδιών ΑΜΕΑ, δομές ηλικιωμένων «Βοήθεια στο σπίτι», «ΚΗΦΗ», Γραφεία Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών κλπ. Η υλοποίηση των δράσεων αυτών πραγματοποιήθηκε από τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και με την συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΚΕ.


Στο πλαίσιο του Ε,Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Γ' ΚΠΣ συγχρηματοδοτήθηκε η λειτουργία 363 δομών κοινωνικής φροντίδας, που δημιουργήθηκαν στην χώρα στο πλαίσιο του Β'ΚΠΣ, για δυο χρόνια (2002 - 2003) με δυνατότητα παράτασης της συγχρηματοδότησης μέχρι εξαντλήσεως του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και όχι πέραν της 30/06/2004. Επίσης συγχρηματοδοτήθηκε η λειτουργία περίπου 35 νέων δομών κοινωνικής φροντίδας στην περιφέρεια Αττικής για τρία χρόνια. Στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) συγχρηματοδοτήθηκε η λειτουργία 1120 νέων δομών στις περιφέρειες της χώρας για τρία χρόνια (οπό 9/2002 - ως 9/2005). Συνολικά, κατά το Γ' ΚΠΣ λειτούργησαν περίπου 1620 Δομές με περίπου 7.000 εργαζόμενους και πάνω από 120.000 ωφελούμενους.


Με την λήξη της πρώτης περιόδου χρηματοδότησης οι ελληνικές αρχές από το 2004 και μέχρι σήμερα διαβουλεύτηκαν επανειλημμένως και πέτυχαν, πολλές φορές με αρκετές δυσκολίες, διαδοχικές εγκρίσεις από την ΕΕ για την παράταση της συγχρηματοδότησης των δομών τόσο των παιδιών όσο και των ηλικιωμένων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, αναλήφθηκε η δέσμευση γκι θέσπιση από τις Ελληνικές Αρχές, νέου θεσμικού, κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου που αφορώ στη φύλαξη παιδιών και τη φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Στόχος του ανωτέρω Σχεδίου, το οποίο έγκαιρο υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από την Ε.Ε., είναι η ενίσχυση της γυναικείας απασχολησιμότητας, υπό το πρίσμα της εξατομικευμένης υποστήριξης με την προώθηση μέτρων εναρμόνισης της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και της διατήρησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.


Τον Μάρτιο του 2007, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων του Υπουργείου Εργασίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΟΙΑΝ και το ΥΠΕΣΔΔΑ, με θέμα την εκ νέου συγχρηματοδοτούμενη συνέχιση τη<; λειτουργίας των δομών κοινωνικής φροντίδας από τις 30/06/2007 μέχρι τις 31/08/2008, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα. Η τελική και καταληκτική ημερομηνία της συγχρηματοδότησης όλων ορίσθηκε η 31.08.08 (πλην των δομών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στα ΠΕΠ η λήξη των οποίων προσδιορίστηκε ως την 31.12.08).


Η επιλογή των ελληνικών αρχών για την συνέχιση των προσπαθειών ενίσχυσης του τομέα κοινωνικής φροντίδας έχει αποτυπωθεί στο σχέδιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ) στους Γενικούς Στόχους 8 και 11 για τα παιδιά, και 9 για τους ηλικιωμένους και στα σχετικά Επιχειρησιακά Προγράμματα αυτού.


Η συγχρηματοδότηση των Δομών Φροντίδας Παιδιών υπό το νέο πλαίσιο, θα υλοποιηθεί από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» (ΕΠΑΝΑΔ) με στόχο τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των γυναικών ενώ οι Δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΚΗΦΗ- βοήθεια στο Σπίτι), από 01-09-2008 και μέχρι 31-12-2010 θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΠΑΝΑΔ στις περιπτώσεις συμβολής στη βελτίωση της γυναικείας απασχολησιμότητας, και από τα ΠΕΠ, στις περιπτώσεις συμβολής στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής.


Τον Ιούλιο του 2008 τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα για τη λειτουργία των δομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, 3άσει του νέου θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της γυναικείας απασχολησιμότητας [Κοινή Υπουργική Απόφαση με ΑΠ 46855/1622/26-6-2008 (ΦΕΚ 1186/Β)- Σύστημα Διαχείρισης Έργου, η οποία τροποποιήθηκε με την με αριθμό 60460/2171/28.08.2008 (ΦΕΚ 1739/Β) όμοια ΚΥΑ, η οποία τροποποιήθηκε με την με αριθμό 92776/ 3553 / 6-4-09 (ΦΙ-Κ 639/Β)}.
Στο εν λόγω σύστημα ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) ορίζεται δικαιούχος της κατηγορίας των πράξεων «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΠΑΝΑΔ. Ο ΟΕΕ εξέδωσε την με αριθμ 55024-03/Ο7/Ο8 πρόσκληση υποβολής προτάσεων, πιλοτικής μορφής, προς τις ενδιαφερόμενες δομές και ωφελούμενες γυναίκες για τη σχολική χρονιά 2008-2009, με έναρξη επιλεξιμότητας της συγχρηματοδότησης την 01.09.08. Στη συνέχεια, ο ΟΕΕ εξέδωσε την με αρ. πρωτ. 55505- 08/04/09 πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σχολική χρονιά 2009-2010.


Ειδικότερα και όσον αφορά στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) εφαρμόζεται το ίδιο ακριβώς θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι σήμερα (Υπουργική Απόφαση 14957/9-Κ-2001- Φ.Ε.Κ. 1397/22-10-2001 ) η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ καθώς και τον ωφελούμενο πληθυσμό που είναι έφηβοι με νοητική και κινητική αναπηρία. Στο παρόν σύστημα λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι οι έφηβοι με νοητική και κινητική αναπηρία μπορεί να είναι μεγαλύτεροι οπό τη συμβατική ηλικία ενός εφήβου. Μέχρι σήμερα οι δομές φροντίδας παιδιών, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ, λειτουργούν κανονικά και συγχρηματοδοτούνται στο ΕΣΠΑ απέ το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμ. πρ. 60292/2158/27.8.08 (ΦΕΚ 1724/ Β/27.8.08) «Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία Εφαρμογής των Πράξεων α) «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» και β) «Ενέργειες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας», στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013» καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των Προγραμμάτων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ/ Βοήθεια στο Σπίτι - Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας) βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Οι Περιφέρειες έχουν ενεργοποιήσει τις δράσεις αυτές με την έκδοση προσκλήσεων προς τις Διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων, και την ένταξη των έργων. Οι ΔΙΣΑ με τη σειρά τους έχουν προχωρήσει στην έκδοση των προκηρύξεων, και βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η διαγωνιστική αυτή διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση με την υπογραφή συμβάσεων.

Περαιτέρω, στο ΕΠΑΝΑΔ προβλέπεται από 01/01/2011, με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου, Π λήξη της συγχρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών τύπου «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς το βιώσιμο σύστημα που θα έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της συστημικής παρέμβασης θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμοστεί πλήρως και να αναλάβει την υποχρέωση συνέχισης και χρηματοδότησης της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών τύπου «Βοήθεια στο σπίτι».
Βάσει της προαναφερόμενης ΚΥΑ και ειδικότερα ταυ άρθρου 15 αυτής «Μεταβατική Διάταξη», τα Προγράμματα συνεχίζουν να λειτουργούν με το ισχύον, μέχρι σήμερα, θεσμικό πλαίσιο, μέχρι την πλήρη ένταξη τους και συμβασιοποίησή τους στο ΕΣΠΑ. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι, και το προσωπικό που ήδη απασχολείται εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του έως την έναρξη υλοποίησης των νέων Προγραμμάτων. Επίσης, στις με Α.Π. 53562/28.08.2008 και 79731/30.12.2008 εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται ότι, το προσωπικό που απασχολείται στα εν λόγω Προγράμματα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας έως την έναρξη εφαρμογής των Προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ. Τέλος, στην με Α.Π. 37467/16.06.2009 εγκύκλιο (εγκύκλιος 31) του εν λόγω Υπουργείου, με στόχο την εναρμόνιση των δομών στο νέο πλαίσιο λειτουργίας, προβλέπεται η ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού έως τη λήξη του ΕΣΠΑ. Με βάση τα παραπάνω, οι συμβάσεις των εργαζομένων μπορούν να ανανεώνονται κανονικά.

Όσον αφορά την πληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού των Προγραμμάτων Φροντίδας Ηλικιωμένων, έχει πραγματοποιηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους από το Υπουργείου Οικονομίας, σε συνεργασία με το πρώην Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2008 και Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2009. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες έγκρισης της εκ νέου χρηματοδότησης τους για το υπολειπόμενο διάστημα 01.09.09 έως και 31.12.09 συν το δώρο Χριστουγέννων.
Για τα λοιπά θέματα που αφορούν ζητήματα προσωπικού, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.


Οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΑΝ, στο πλαίσιο και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη καταβολή των πιστώσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των Περιφερειών.
Τέλος, αναφέρουμε ότι με στόχο την άρση όλων των ανασταλτικών παραγόντων επιτάχυνσης της υλοποίησης των ΕΠ του ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Οικονομίας,


Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας λαμβάνει στην παρούσα φάση όλα το απαραίτηταμέτρα. Ειδικότερο, εξετάζονται οι προοπτικές αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και των επιμέρουςΕπιχειρησιακών Προγραμμάτων ώστε να ενσωματωθούν οι προτεραιότητες της νέαςαναπτυξιακής μας στρατηγικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της χώρας και οι διαθέσιμοιπόροι να διατεθούν με στοχευμένο και αποδοτικό τρόπο. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται σεδιαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε, ώστε να μην προκληθούν προβλήματακαθυστερήσεων στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.


Η Υπουργός Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Λούκα Τ. Κατσέλη

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς
Τους κ.κ. Υπουργούς:
Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


Αναστολή έκδοσης εφημερίδας στην Πάτρα συνέπεια των απαράδεκτων συνθηκών στον Τύπο της περιφέρειας


Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου έγινε απεργία σε τέσσερις εφημερίδες της Πάτρας («Αλλαγή», «Γεγονότα», «Ημέρα» και «Σημερινή») με αφορμή τις αυθαίρετες απολύσεις δύο δημοσιογράφων (η μία στις 21.9.2009 και η άλλη στις 14.10.2009). Η απεργία, που είχε απόλυτη επιτυχία, και η απεργιακή συγκέντρωση ανέδειξαν τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται όχι μόνο στα ΜΜΕ της Πάτρας αλλά στο σύνολο χώρο του Τύπου, με την μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ανασφάλιστη εργασία, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την μη καταβολή δεδουλευμένων (στις εν λόγω εφημερίδες δεν καταβάλλονται μισθοί επί πολλούς μήνες), τις παράνομες απολύσεις κ.λπ. να κυριαρχούν και να αποτελούν πλέον τον κανόνα.
Την ίδια ώρα, η απεργία ανέδειξε τις σχέσεις διαπλοκής και συνεργασίας επιχειρηματιών που έχουν εισβάλει σαν κομήτες στο χώρο του Τύπου από τη μια και των παραγόντων του δικομματισμού από την άλλη, με τους πρώτους να αγοράζουν ή να ανοίγουν ΜΜΕ με τις ευλογίες των κυβερνώντων, προκειμένου να υποβοηθήσουν τις υπόλοιπες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, παρέχοντας με τη σειρά τους επικοινωνιακή εκδούλευση στους πολιτικούς τους φίλους.
Χαρακτηριστική και άκρως αποκαλυπτική η περίπτωση του επιχειρηματία Θ. Καμπέρου, ο οποίος έχοντας αναπτύξει ένα πλέγμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα logistics και τις κατασκευές, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια να ελέγχει στην Αχαΐα 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς, έναν τηλεοπτικό (που πρόσφατα πούλησε) και την καθημερινή εφημερίδα «Ημέρα», εφημερίδα με ιστορία 65 χρόνων.


Ο εν λόγω επιχειρηματίας με την κήρυξη της απεργίας ξεκίνησε ένα όργιο εκβιασμού εργαζόμενων και σωματείων, και μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχει, απειλώντας ότι θα κλείσει την εφημερίδα του αν η απεργία πραγματοποιηθεί. Τελικά, μια μέρα μετά την πετυχημένη απεργία, έκανε πράξη τον εκβιασμό του και ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας, βγάζοντας στην ανεργία πάνω από 50 εργαζόμενους.
Αυτή η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η Αχαΐα είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία.
Επειδή τέτοιου είδους απαράδεκτες μεθοδεύσεις και πρακτικές στο χώρο των ΜΜΕ λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις και τελικά προσβάλλουν την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:


Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας «Ημέρα» και να προστατευθούν οι δεκάδες θέσεις εργασίας.
Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να πάψουν να ισχύουν οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις εργασίας στον Τύπο, να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, να καταβληθούν οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, να πάψουν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και να αλλάξει το καθεστώς που απαξιώνει του εργαζόμενους και εν τέλει την ενημέρωση.
Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των διατάξεων για τη διανομή της κρατικής διαφήμισης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από την ενίσχυση «ημετέρων», «επιδοτεί» ιδιοκτήτες ΜΜΕ οι οποίοι εισπράττουν δημόσιο χρήμα χωρίς να έχουν στο μισθολόγιο ούτε έναν εργαζόμενο-δημοσιογράφο ή χωρίς να τηρούν ούτε τα στοιχειώδη της εργατικής νομοθεσίας.
Προτίθενται να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία της κρατικής διαφήμισης (από υπουργεία, κρατικούς οργανισμούς, περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους) σε πανελλαδικά και περιφερειακά-τοπικά ΜΜΕ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Μουλόπουλος

Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Υπουργείο Εργασιας και κοινωνικης ασφαλισης

ΘΕΜΑ: Προβλήματα εργαζομένων στην εφημερίδα «Ημέρα» στην Πάτρα. ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 326/12/27-10-2009 ΕΡΩΤΗΣΗ/ΑΚΕ


Σχετικά με τη με αρ. πρωτ. /326/12/27-10-2009 Ερώτηση/ΑΚΕ, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Β. Μουλόπουλο και Ν. Τσούκαλη, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε την απάντηση του κ. Υπουργού, η οποία έχει ως εξής: «Απάντηση για το θέμα έδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριος Γιώργος Κουτρουμάνης σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με αριθμό 83/16-11-2009 στις 19 Νοεμβρίου 2009, αντίγραφο των πρακτικών, τα οποία επισυνάπτω. Καταθέτω επίσης όλα τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα. Όπως έχω πει στη Βουλή των Ελλήνων έως ότου αναλάβει ο νέος Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας τα επικαλούμαι ή τα καταθέτω στην εθνική αντιπροσωπεία δίχως να τα αμφισβητώ ή να τα αποδέχομαι. Μόλις έλαβα το σχετικό έγγραφο και αίτημα του Εργατικού Κέντρου Πατρών, κίνησα αμέσως τις σχετικές κατά τον νόμο διαδικασίες, στην δε σχετική σύσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει του άρθρου 13 του νόμου 1876/90, προήδρευσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριος Γιώργος Κουτρουμάνης, το πρακτικό της οποίας επίσης σας καταθέτω - αν και κατά την συνήθη πρακτική προεδρεύει αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας.».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ


Υπουργείο Εργασίας και
Κοινωνικής Ασφάλισης


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ'αριθμ. 326/12/276-10-2009 Ερώτηση και Α.Κ.Ε. των βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετ Δικό σας το υπ' αριθμ. 26/03-11-2009 διαβιβαστικό έγγραφο.
Προκειμένου να απαντηθεί η παραπάνω Ερώτηση των βουλευτών της Κ,Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την «Αναστολή έκδοσης εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» στην Πάτρα, και όσον αφορά τις ενέργειες του Σ.ΕΠ.Ε. για τα θέματα αρμοδιότητας του, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:


Κοινωνικοί Επιθεωρητές του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Αχαΐας μετέβησαν την Πέμπτη 05.11.2009 στο χώρο της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» προκειμένου να εξετάσουν τις καταγγελίες. Κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκαν εργαζόμενοι και κατά δήλωση της κ. Άννας Λαδά - β. λογίστρια στον Όμιλο Καμπέρου, η εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ»
• έχει κλείσει από την 22.10.2009,
• δεν υπάρχει πρωτόδικη δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της εταιρείας και
• ότι εκείνη τη στιγμή λάμβαναν χώρα διαβουλεύσεις για ομαδικές απολύσεις με τριμελή επιτροπή που έχει οριστεί από τους εργαζόμενους.
Η εταιρεία-εφημερίδα πριν κλείσει απασχολούσε τριάντα ένα (31) άτομα, εκ των οποίων τρία (3) έχουν υπογράψει την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους (παραλήφθηκαν φωτοαντίγραφα των παραπάνω καταγγελιών από τους Κοινωνικούς Επιθεωρητές). Επίσης, κατά τον έλεγχο ζητήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2009 και η κ. Λαδά δήλωσε ότι οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2009 σε ορισμένους εργαζόμενους, οι δεδουλευμένες αποδοχές του Οκτωβρίου 2009 και το επίδομα αδείας του έτους 2009.
Σημειώνεται ότι ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με το Ν. 1387/1Θ83 (ΦΕΚ 110/Α), θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από είκοσι εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων και υπερβαίνουν κάθε ημερολογιακό μήνα τα όρια που καθορίζονται από τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στην αρχή του μήνα και είναι τα εξής:
(α) τέσσερις (4) εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι (20) έως διακόσια (200) άτομα.
(β) ποσοστό 2-3% του προσωπικού και μέχρι τριάντα (30) άτομα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από πενήντα εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό καθορίζεται για κάθε ημερολογιακό εξάμηνο και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των απολύσεων που προβλέπονται παραπάνω, όλοι οι τρόποι λήξης της σύμβασης εργασίας που γίνονται με πρωτοβουλία του εργοδότη για έναν ή περισσότερους λόγους, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων, εξομοιώνονται με τις απολύσεις, υπό τον όρο ότι οι απολύσεις είναι τουλάχιστον πέντε.
Επίσης, κατά τον έλεγχο ζητήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2009 και η κ. Λαδά δήλωσε ότι οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχές για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2009 σε ορισμένους εργαζόμενους, οι δεδουλευμένες αποδοχές του Οκτωβρίου 2009 και το επίδομα αδείας του έτους 2009.
Κατόπιν των ανωτέρω ζητήθηκαν γραπτές εξηγήσεις για την οφειλή των εν λόγω δεδουλευμένων αποδοχών καθώς και κατάσταση οφειλομένων προκειμένου η Υπηρεσία μας να προχωρήσει στις κατά νόμο ενέργειες της. Η εταιρεία προσκόμισε στην Υπηρεσία μας τη ζητηθείσα αναλυτική κατάσταση οφειλομένων από την οποία προκύπτει οφειλή της εταιρείας προς τους εργαζόμενους δεδουλευμένων αποδοχών συνολικού ύψους 67.590,73 € καθώς και ποσό 13.397,58 € σε εργαζόμενο που έχει προχωρήσει υε επίσχεση εργασίας, ήτοι συνολικό ποσό οφειλής 80.988,29. Στη συνέχεια υποβλήθηκε μήνυση στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατά της εταιρείας και έγινε εισήγηση επιβολής προστίμου για οφειλή δεδουλευμένων αποδοχών στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Δυτικής Ελλάδος.
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στην εν λόγω επιχείρηση έχουν επιβληθεί κατά το έτος 2009 δύο πρόστιμα, ένα ύψους 3.000€ για μη προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών και ένα ύψους 5.000 € για μη ύπαρξη βιβλίου αδειών.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ουδείς εκ των εργαζομένων στην παραπάνω εφημερίδα προσέφυγε στην Υπηρεσία μας προκειμένου να ζητήσει τη μεσολάβηση της αναφορικά με τις παραπάνω καταγγελίες.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι από την Υπηρεσία μας έχουν επιβληθεί κατά το έτος 2009 τα παρακάτω πρόστιμα σε επιχειρήσεις του ιδίου Ομίλου (Όμιλος Επιχειρήσεων Καμπέρου):
1. Στην «ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», ένα (ποσού 1.000 €) για παράνομη απασχόληση ανηλίκου, δύο (συνολικού ποσού 12.000 €) για μη προσκόμιση στοιχείων, και ένα (ποσού 5.000 €) για μη προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών.
2. Στην επιχείρηση «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ» ένα (ποσού 5.000 €), για μη προσκόμιση εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών και στην επιχείρηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ ΠΑΝΟΣ» ένα (ποσού 10.000 €) για μηπροσκόμιση στοιχείων.


ΜΕΝΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ








ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΠΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ.ΑΣΦΑΛ.ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην ημερήσια επαρχιακή εφημερίδα « Ημέρα των Πατρών », μετά την αναστολή έκδοσης της.
Σχετική η αριθ. 326/12/27-10-2009 ερώτηση.


Παρακαλούμε στην απάντηση σας προς τη Βουλή επί της σχετικής ερώτησης, που κατατέθηκε από τους βουλευτές κ.κ Β.Μουλόπουλο και Ν.Τσούκαλη, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, να περιλάβετε τα παρακάτω για τα θέματα που ανάγονται στην αρμοδιότητα μας:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας των ασφαλιστικών οργανισμών που ασφαλίζουν μισθωτούς, υπεύθυνος για την καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών είναι ο εργοδότης, ο οποίος οφείλει να παρακρατεί από τις αποδοχές των εργαζομένων τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να τις αποδίδει μαζί με τις εργοδοτικές στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς» μέσα στις προθεσμίες που ορίζονται από τις διατάξεις που διέπουν τον κάθε φορέα. Αν ο εργοδότης δεν εκπληρώνει την παραπάνω υποχρέωση και καθυστερεί να εξοφλήσει είτε το σύνολο είτε μέρος των οφειλόμενων εισφορών, η είσπραξη τους είναι δυνατή, βάσει των διατάξεων του νόμου «περί εισπράξεως των Δημοσίων Εσόδων», με τα πρόσθετα, βέβαια, τέλη «ου αναλογούν.
Ως εκ τούτου και στην περίπτωση των πενήντα τριών (53) εργαζόμενων που απολύθηκαν από την εφημερίδα «Ημέρα των Πατρών», τα οικεία ασφαλιστικά Ταμεία - δηλαδή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των συντακτών της και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των απασχοληθέντων με άλλες ιδιότητες - θα φροντίσουν για τη διασφάλιση όχι μόνον των εσόδων τους αλλά και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων τους.

Για το λόγο αυτό, το παρόν έγγραφο κοινοποιείται στους δύο αυτούς φορείς, προκειμένου να εξακριβώσουν τον αριθμό των προσώπων που υπαγόταν στην ασφάλιση τους κατά τη χρονική περίοδο που εκδιδόταν η αναφερόμενη εφημερίδα καθώς και το ύψος των εισφορών που τυχόν τους οφείλονται.
Πάντως, όπως μας γνώρισε η Α' Δ/νση Ασφάλισης Παροχών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η συνολική οφειλή της αναφερόμενης εφημερίδας, μετά των αναλογούντων προσθέτων τελών, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από τον 9° μήνα του έτους 2003 μέχρι και τον αντίστοιχο μήνα του τρέχοντος έτους, προς τον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης των οικείων κλάδων του Ταμείου, ανέρχεται στο ποσό των 172.226,73 ευρώ, το οποίο έχει ήδη καταλογισθεί και βεβαιωθεί με απόφαση του Δ.Σ του Ταμείου.
Επισημαίνεται, βεβαίως, ότι κατά πάγια αρχή του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης, η μη καταβολή των εισφορών από την πλευρά των εργοδοτών δεν μπορεί να επιφέρει στέρηση ή μείωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων σε παροχές αλλά ούτε και η τυχόν δυσχέρεια των Ταμείων να βεβαιώσουν και να εισπράξουν τις εισφορές μπορεί να αντιταχθεί σε βάρος των ασφαλισμένων και να καταλύσουν οποιοδήποτε δικαίωμα τους.
2. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης παροχών ανεργίας από τον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Ανεργίας και Δώρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,, τη διάρκεια της επιδότησης, το ύψος του χορηγούμενου επιδόματος, την έναρξη καταβολής του κλπ, σημειώνεται ότι τα σχετικά θέματα ρυθμίζονται με τις διατάξεις του Κανονισμού του εν λόγω Λογ/σμού και τελούν σε συνάρτηση με τον συνολικό χρόνο ασφάλισης του κάθε άνεργου, το ύψος των αποδοχών του, την οικογενειακή του κατάσταση κλπ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 47 του ν.2084/92 - οι οποίες έχουν εφαρμογή σε όλους τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης - από το χρόνο επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας την τελευταία πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση δεκαετία, μέχρι 200 ημέρες λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.
3. Ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απολυόμενων, σημειώνεται ότι οι άνεργοι ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών καλύπτονται για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο ασφαλίζονταν πριν τη διακοπή της εργασίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού εξακόσιες (600) ημέρες εργασίας προσαυξανόμενες ανά εκατό (100) ημέρες κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 54ον έτους της ηλικίας τους (άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 2768/1999).
Η προβλεπόμενη κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος ισχύει για δύο (2) χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στην ασφάλιση, και το βιβλιάριο ασθένειας ανανεώνεται ανά εξάμηνο με την προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ ότι ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να είναι άνεργος.
Επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των πενήντα πέντε (55) ετών καλύπτονται από το Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος, εφόσον συντρέχουν Οι εξής προϋποθέσεις (άρθρο 10 του Ν, 2434/1996): ^
α. έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον τρείς χιλιάδες (3.000) ημερομίσθια στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του Ι.Κ.Α.- ΕΤΑΜ- Για τη συμπλήρωση των ημερομισθίων αυτών λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση άλλου ομοειδή φορέα.
β. έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) τουλάχιστον συνεχών μηνών, πριν από την ημερομηνία υπαγωγής τους στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.
Η ασφαλιστική κάλυψη αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και λήγει με την ανάληψη εργασίας ή με τη συνταξιοδότηση από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό.


Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΑΒΕΛΗ




Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Μέτρα για την πρόσληψη των αδιόριστων επιτυχόντων του Πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 1998.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έτους 1998, το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων του οποίου κρίθηκε αντισυνταγματικό με την αριθμ. 2396/2004 απόφαση του Σ.τ.Ε. και ζητήθηκε από τα όργανα της πολιτείας να συμμορφωθούν με την ανωτέρω απόφαση.


Στο πλαίσιο της εφαρμογής του περιεχομένου της ανωτέρω απόφασης του ΣτΕ η πολιτεία ψήφισε το άρθρο 5 του ν. 3320/ 2005 ( ΦΕΚ Α 48/23-2-2005 ) και σε εφαρμογή του άρθρου αυτού το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, με την από 25-4-2005 Πράξη του προέδρου του, προέβη στην ανασύνταξη των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων και επιτυχόντων στον γραπτό διαγωνισμό του έτους 1998 ( Προκήρυξη 8/1997/ΦΕΚ 45/ 3-11-1997).

Ωστόσο και μετά την ρύθμιση αυτή και την εκ νέου κατάρτιση των πινάκων επιτυχόντων από τον ΑΣΕΠ, δεν αποκαταστάθηκαν οι διαπιστωθείσες αδικίες σε βάρος των συμμετεχόντων και επιτυχόντων, αφού έχουν κριθεί επιτυχόντες και διορίστηκαν άτομα με χαμηλότερο αριθμό μορίων (βαθμολογία), ενώ άλλα άτομα της αυτής κατηγορίας διαγωνισθέντων με υψηλότερη βαθμολογία, παραμένουν αδιόριστοι μέχρι σήμερα .

Επειδή από τα προαναφερόμενα συνάγεται ότι στην πράξη δεν έγινε αποδεκτό από την πολιτεία το περιεχόμενο της ανωτέρω απόφασης του ΣτΕ,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει άμεσα το θέμα της εφαρμογής της 2396/2004 απόφασης του Σ.τ.Ε. και με νομοθετική ρύθμιση να γίνει η οριστική διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ



Σχετικά με την Ερώτηση, με αριθμό πρωτ. 2021/4-12-09, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Φώτιος Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης, με θέμα «Μέτρα για την πρόσληψη των αδιόριστων επιτυχόντων του Πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έτους 1998», σας πληροφορούμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3320/2005 «οι διατάξεις της παρ.17 του άρθρου 17 του ν. 2190/1994, όπως αυτή προστέθηκε με την παρ.12 του άρθρου 2 του ν.2527/1997 (ΦΕΚ 2Ο»3/Α), εφαρμόζονται για όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι στο γραπτό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. έτους 1998 έλαβαν βαθμολογία ίση ή ανώτερη της καθορισμένης βάσης, εφόσον, μετά από υποβολή νέων συμπληρωματικών δηλώσεων προτίμησης, κατατάσσονται βάσει νέου πανελλήνιου πίνακα, σε σειρά διοριστέου, ύστερα από την 2396/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανεξάρτητα από το αν έχουν ασκήσει ή όχι αίτηση ακυρώσεως και αν έχουν εκδικασθεί ή όχι οι αιτήσεις ακυρώσεως που ασκήθηκαν».
Με τις ανωτέρω διατάξεις της παρ.17 του άρθρου 17 του ν.2190/1994, όπως αυτή προστέθηκε με την παρ.12 του άρθρου 2 του ν.2527/1997 «υποψήφιος ο οποίος επιτυγχάνει, βάσει αμετάκλητης απόφασης διοικητικού δικαστηρίου, ακύρωση της σειράς εγγραφής του στον πίνακα επιτυχίας, η οποία συνεπάγεται κατάταξη του σε ανώτερη σειρά εντάσσεται στην οικεία σειρά του πίνακα επιτυχίας. Εφόσον η νέα σειρά παρέχει σε αυτόν δικαίωμα εγγραφής του στον πίνακα διοριστέων, διορίζεται σε κενή θέση της υπηρεσίας ή νομικού προσώπου, στην οποία βάσει της δήλωσης προτίμησης του θα διοριζόταν, αν εξαρχής είχε εγγραφεί στη σειρά αυτή. Αν δεν υπάρχει κενή θέση διορίζεται σε προσωποπαγή θέση που συνίσταται με την απόφαση διορισμού και καταλαμβάνει την πρώτη θέση που θα κενωθεί στον οικείο φορέα, οπότε καταργείται αυτοδικαίως η προσωποπαγής θέση».
Σε εφαρμογή των ανωτέρω δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αριθμ. Φύλλου 47/τεύχος Παράρτημα/17-03-2006 οι ανασυνταγμένοι πίνακες διοριστέων για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), στο ΦΕΚ 53/τεύχος Π 3ράρτημα/28-3-2006 για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και στο ΦΕΚ 116/τεύχος Παράρτημα/29-6-2006 για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Μετά τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος από το ν. 3320/2005 και την έκδοση των ανασυνταγμένων πινάκων διοριστέων από το ΑΣΕΠ, το θέμα υποχρεωτικά έχει οριστικά κλείσει.
Η Υπηρεσία μας διαβίβασε την ανωτέρω Ερώτηση στο ΑΣΕΠ και σας διαβιβάζουμε το υπ'αριθμ. 45682/10-12-09 απαντητικό του έγγραφο.

Ο Υπουργός
Γιάννης Ν. Ραγκούσης




Απαράδεκτη καθυστέρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Παναχαϊκού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Από τον Απρίλιο του 2006 οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν παραλάβει από το Δήμο Πατρέων την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Παναχαϊκό και ακόμη τη …μελετάνε. Αποτέλεσμα να μην μπορούν οι τοπικοί φορείς (Δήμος και Νομαρχία) να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις διαχείρισης και προστασίας αλλά και έγκρισης αιολικών μονάδων παραγωγής ενέργειας .

Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό κ. Μπιρμπίλη, ζητώντας να πληροφορηθεί πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εάν είναι στις προθέσεις της να συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Ο Δήμος Πατρέων έχει καταθέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2006, την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Παναχαϊκού όρους (ΑΠ 12661/Υ16 – 27/04/2006) η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων και αφορά την περιοχή Natura 2000 (GR 320007 ).

Από παρόμοια ερώτησή μας προς το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ προέκυψε ότι έχει ξεκινήσει ο έλεγχος της Περιβαλλοντικής Μελέτης, αλλά παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή των παρατηρήσεων του υπουργείου, τις οποίες στη συνέχεια ο Δήμος Πατρέων οφείλει να ενσωματώσει και να επικαιροποιήσει στην Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να υπάρξει έγκριση και περαιτέρω έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων.
Επειδή ο Δήμος αδυνατεί να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις διαχείρισης και προστασίας του Παναχαϊκού όρους,

Επειδή εκκρεμούν διαδικασίες έγκρισης για τη λειτουργία αιολικών μονάδων παραγωγής ενέργειας,

Ερωτάται η κ. υπουργός,


Γιατί παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση;

Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Περιβαλλοντικής Μελέτης ώστε να γίνουν οι αναγκαίες επικαιροποιήσεις με σκοπό την οριστική παραλαβή της από το Υπουργείο ούτως ώστε να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ

Εάν και πότε είναι στις προθέσεις σας, να συγκροτηθεί ο φορέας διαχείρισης.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Θέμα : «ΕΠΜ Παναχαϊκού Όρους»

Σχετ: Η με αρ.πρωτ 2205/8-12-09 Ερώτηση

Απαντώντας στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 2205/8-12-2009 που κατατέθηκε από τον Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη, σας γνωρίζουμε σχετικά με την επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του όρους Παναχαϊκού, ότι στο πλαίσιο του ετήσιου Προγράμματος της τεχνικής Υποστήριξης της Εφαρμογής τ;ου έτους 2009 έχει προταθεί μελέτη με τίτλο: «Τεχνική Υποστήριξη στην επικαιροποίηση και προώθηση 13 Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ)» μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η υπόψη μελέτη.

Το ετήσιο πρόγραμμα Τεχνικής Υποστήριξης της Εφαρμογής έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το α.π. οικ. 168962/29-9-09 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και αναμένεται η έγκριση του.

Μετά την έγκριση του η ανωτέρω Υπηρεσία θα προχωρήσει στη διαδικασία υλοποίησης της υπόψη μελέτης.

Όσον αφορά στη συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης σας γνωρίζουμε ότι, η όποια μορφή διοικητικού οργάνου επιλεγεί για τη διαχείριση της περιοχής του Παναχαϊκού όρους, θα προκύψει από τα αναφερόμενα στην ΕΠΜ και θ'α καθοριστεί από τις διατάξεις του Π.Δ.. που θα τη συνοδεύει.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΙΝΑ ΜΠΧΡΜΠΙΛΗ


Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης Διακονιάρη στην Πάτρα

ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου κάλυψης του Διακονιάρη, τόσο στο σύνολό του όσο και ανά τμήμα, ζητά με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Η ερώτηση θα συζητηθεί (ζωντανά) στη βουλή την προσεχή Παρασκευή 11-12-09 και εκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα πρέπει επιτέλους να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για τις ευθύνες της αναδόχου εταιρίας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ» όσο και για τις δικές της ενέργειες προκειμένου να προασπίσει όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον αλλά και τους βάναυσα πληττόμενους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Αισθήματα οργής και αγανάκτησης προκαλούν στους κατόχους και φορείς της Πάτρας, οι ασαφείς και παρελκυστικές απαντήσεις της κυβέρνησης ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη.
Με ανεπαρκείς έως και αμφιλεγόμενες αιτιολογίες, έχουν δοθεί άνω των 4 παρατάσεων κατασκευής που διπλασιάζουν το συνολικό χρόνο κατασκευής από 30 σε 60 μήνες (10.1.2008- 31.05.2010). Μάλιστα, στις τελευταίες περιπτώσεις με αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου «ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε».

Οι ευθύνες που προκύπτουν, σύμφωνα με τη συντονιστική επιτροπή των κατοίκων, στους εργολάβους, τους υπεργολάβους, τους επόπτες του έργου και τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, είναι τεράστιες. Για αυτό το λόγο αποφάσισαν να καταφύγουν στην Επιτροπή αναφορών της ΕΕ.

Δεδομένων των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου τόσο στο σύνολο του, όσο και ανά τμήμα;
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος έναντι των προκλητικά αντισυμβατικών συμπεριφορών του αναδόχου;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης