Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009


Κλοιός διοδίων στην Ολυμπία Οδό

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η κατασκευή πλευρικών σταθμών διοδίων σε ΟΛΕΣ τις εισόδους του αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Λαμίας, προδιαγράφει τις συνθήκες που θα επικρατήσουν και στη Αχαΐα μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας.
Όσες είσοδοι του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Λαμίας ήταν μέχρι σήμερα ελεύθερες και εξυπηρετούσαν αζημίως τους εργαζόμενους της Αττικής για τις καθημερινές μετακινήσεις τους προς και από την εργασία τους κλείνουν οριστικά με την κατασκευή νέου σταθμού διοδίων.
Το ίδιο καθεστώς θα επικρατήσει και στην Ολυμπία οδό και μάλιστα δίχως να έχουν εξασφαλιστεί για τους Αχαιούς αξιόπιστες και εναλλακτικές λύσεις.
Ήδη τυπικοί φορείς της ΒΑ Αττικής ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν τη κυβερνητική επιλογή.
Μήπως θα έπρεπε και οι τυπικοί φορείς της Αχαΐας, μετά τις πρώτες χλιαρές αντιδράσεις να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να αποφύγουμε τα τετελεσμένα;
Ο συντονισμός και η συνέχεια της (αντί)δρασης είναι η μοναδική ελπίδα για την αποτροπή του περαιτέρω οικονομικού στραγγαλισμού της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας.



Παραβίαση δικαιωμάτων αιτούντων άσυλο στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Τον τελευταίο μήνα, το Σωματείο «Πολίτες εν δράσει» με έδρα την Πάτρα συμμετέχει σε πρόγραμμα -διάρκειας δύο μηνών- χορήγησης νομικής και ιατρικής υποστήριξης σε αιτούντες άσυλο με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο τον πρώτο δραστηριοποίησής του, περίπου 300 αλλοδαποί ζήτησαν τη συνδρομή του.
Το εν λόγω Σωματείο όμως καταγγέλλει προσκόμματα στη δράση του, τα οποία αντικατοπτρίζουν και τα προβλήματα εφαρμογής της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον τομέα του ασύλου. Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι τα αστυνομικά τμήματα τα οποία είναι επιφορτισμένα με την παραλαβή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, έχουν θέσει τον αυθαίρετο περιορισμό παραλαβής δύο αιτήσεων τη μέρα, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα αλλοδαπών χωρίς νομικό καθεστώς. Επιπλέον, παρατηρούνται φαινόμενα ίδιας αντιμετώπισης αλλοδαπών χωρίς χαρτιά με όσους διαθέτουν άδεια παραμονής για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου (ροζ κάρτα), παρόλο που προβλέπονται συγκεκριμένα δικαιώματα για τους αιτούντες άσυλο. Παρόλο δε που προβλέπεται ρητά από το νόμο (ΠΔ. 90/2008 και εγκύκλιος 5401/1-261100 του 2008) μέριμνα για τη διαμονή και διαβίωση των αιτούντων άσυλο, η εφαρμογή των διατάξεων παραμένει λευκό γράμμα. Τέλος σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στις περιπτώσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο και μη, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα επιτροπείας, ενώ δεν εφαρμόζονται ούτε οι κατευθυντήριες Οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τα παιδιά που ζητούν άσυλο .
Δεδομένων των σοβαρών καταγγελιών καθώς και του ότι οι ελλείψεις πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση συμβάλλουν και στη διαιώνιση των έντονων κοινωνικών προβλημάτων στην Πάτρα,

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:


1) Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει την άμεση και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας;
2) Σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος;


Ο ερωτών βουλευτής
Νικόλαος Τσούκαλης

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009


Συνέχιση λειτουργίας Ιατροκοινωνικών Κέντρων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των Ιατροκοινωνικών Κέντρων, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


«Στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των ελλήνων τσιγγάνων, 33 Ιατροκοινωνικά Κέντρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα υλοποιώντας στην ουσία το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των πληθυσμιακών ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
Η αδιάκοπη και συνεχής απασχόληση των 170 περίπου ειδικών επιστημόνων κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες μέσα στους οικισμούς, κατάφερε να προωθήσει σε σημαντικό βαθμό ενέργειες κοινωνικής ενσωμάτωσης όπως είναι η αγωγή υγείας, η στεγαστική αποκατάσταση, η εκπαίδευση κτλ, με μια σειρά κέντρων μάλιστα να χαρακτηρίζονται ως καλές πρακτικές τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκά επίπεδο.
Συγκεκριμένα στην Αχαΐα λειτουργεί από το 2005 το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Μόβρης που απασχολεί 8 εργαζόμενους οι οποίοι καθημερινά προσπαθούν να επιλύσουν τα κοινωνικό αιτήματα των περίπου 1000 Ελλήνων Τσιγγάνων. Η περίοδος χρηματοδότησης των Ιατροκοινωνικών Κέντρων λήγει στις 30 Ιουνίου 2009 και ενώ υπάρχουν κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση τους στην επόμενη προγραμματική περίοδο, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία ρύθμιση που θα επιτρέψει την άμεση συνέχιση των έργων και την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού.
Συγκεκριμένα δεν υπάρχει έγγραφο που να καλύπτει τους φορείς υλοποίησης των έργων για συνέχιση τόσο των δράσεων όσο και των συμβάσεων του προσωπικού, ενώ δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έγκριση πίστωσης για τη συνέχιση των έργων.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


1) Προτίθεστε, και εντός ποιού χρονικού διαστήματος, να εκδώσετε τις σχετικές αποφάσεις ούτως ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, τα 33 Ιατροκοινωνικά Κέντρα;
2) Πως σκοπεύετε να καλύψετε τους φορείς υλοποίησης δράσεων και των συμβάσεων του υφιστάμενου προσωπικού μετά τις 30.6.2009;»
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009


Διάβρωση οχθών του Πηνειακού Λάδωνα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ


Το πρόβλημα της διάβρωσης οχθών του Πηνειακού Λάδωνα που προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις παρόχθιες ιδιοκτησίες του Δ.Δ. Εφύρας, θέτουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Σοφία Ανδριοπούλου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, εταιρείες και εργολάβοι προέβησαν σε μεγάλης έκτασης ανεξέλεγκτες και παράνομες αμμοχαλικοληψίες από ποτάμια της Ηλείας μεταξύ αυτών και από τον Πηνειακό Λάδωνα, όπως προκύπτει και από έγγραφα της Ν.Α. Ηλείας.
Εξ’ αιτίας των παρεμβάσεων αυτών, προκλήθηκαν μεγάλες διαβρώσεις των οχθών με αποτέλεσμα να παρασυρθούν τμήματα παρόχθιων ιδιοκτησιών του Δ.Δ Εφύρας του Δήμου Πηνείας. Οι ιδιοκτήτες που επλήγησαν απηύθυναν έγγραφα – αιτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ν.Α., Κτηματική Υπηρεσία, ΔΕΣΕ) ζητώντας την εκτέλεση άμεσων έργων ανάσχεσης της διάβρωσης, με την κατασκευή σαραζανέτ και αναχωμάτων.
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας (μέσω της «Ηλειακής Α.Ε.») αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οριοθέτηση της κοίτης, την έκδοση υδρογεωλογικών και περιβαλλοντικών μελετών και την έκδοση ανάλογων αδειοδοτήσεων.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με αναφορές κατοίκων η εταιρεία TERNA προβαίνει σε προκαταρκτικές ενέργειες για την πραγματοποίηση εκτεταμένων απολήψεων αδρανών, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι πιο πάνω μελέτες.
Επειδή οι κάτοικοι της Εφύρας φοβούνται περαιτέρω αποκοπή των παρόχθιων ιδιοκτησιών τους, εάν δεν προηγηθούν οι αντιδιαβρωτικές εργασίες στις όχθες,

Eρωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών οριοθέτησης και διαχείρισης του Πηνειακού Λάδωνα;
2) Έχει παρασχεθεί άδεια και σε ποιον για την πραγματοποίηση αμμοχαλικοληψιών από τη κοίτη του ποταμού;
3) Έχει προγραμματιστεί και πότε η σημειακή παρέμβαση ούτως ώστε να ανασχεθεί η διάβρωση και η περαιτέρω αποκοπή των ιδιοκτησιών στο ΔΔ. Εφύρας του Δήμου Πηνείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Σοφία Ανδριοπούλου


Υπογειοποίηση γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ στους οικισμούς Βελβίτσι και Μπάλα του Δήμου Πατρέων


ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα της υπογειοποίησης γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ στους οικισμούς Βελβίτσι και Μπάλα του Δήμου Πατρέων, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους των οικισμών «Βελβίτσι» και «Μπάλα» του Δήμου Πατρέων, η είδηση ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να περάσει μέσα από τους δύο οικισμούς, τη νέα γραμμή μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης.
Το συγκεκριμένο έργο γίνεται στα πλαίσια αναβάθμισης και εγκατάστασης νέων πυλώνων και της όδευσης γραμμών υψηλής τάσης στο αρκτικό και ανατολικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων. Πρόκειται για το σχέδιο της επιχείρησης «αναδιατάξεις ΓΜ 150 και 400 KV στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πατρέων» το οποίο προβλέπει τη μεταφορά έξω από τον αστικό οικοδομικό ιστό των πυλώνων υψηλής τάσης και την αντικατάστασή τους με υπόγειο δίκτυο. Μέρος αυτού του δικτύου προβλέπεται να ξεκινάει υπογείως από το Ρίον και να «αναδύεται» στο Βελβίτσι, απ΄όπου θα συνεχίζει ως εναέριο δίκτυο και θα καταλήγει στο Δήμο Μεσσάτιδας.
Οι κάτοικοι των δύο οικισμών ζητούν από τη ΔΕΗ να αναθεωρήσει το σχέδιό της νέας όδευσης των γραμμών υψηλής τάσης και να προχωρήσει στην υπογειοποίηση του τμήματος που προβλέπεται να διέλθει μέσα από τους δύο οικισμούς.

Επειδή το θέμα των υπογειοποιήσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικότερα στα πλαίσια της συμφωνίας της ΔΕΗ με το Δήμο Πατρέων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς κάποιων περιοχών,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην υπογειοποίηση του τμήματος των γραμμών υψηλής τάσης που προβλέπεται να περάσουν μέσα από τους οικισμούς «Βελβίτσι» και «Μπάλα» του Δήμου Πατρέων;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ερασιτεχνισμοί στη μεταφορά της παθολογικής κλινικής του «Αγ. Ανδρέα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Άμεση παραδοχή της επιπόλαιας και ερασιτεχνικής επιλογής για μεταφορά της Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πατρών «Αγ. Ανδρέας» στο Ειδικό Νοσοκομείο Θώρακος, περιέχεται σε έγγραφη απάντηση του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Παπαγεωργίου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκου Τσούκαλη.

Το σχετικό απόσπασμα της απάντησης έχει ως εξής:

«Μετά από την επιστολή του Καθηγητή κ. Ν. Ζούμπου και τις επιστολές των επιστημονικών επιτροπών του ΠΓΝ Πατρών και του ΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», που αναφέρουν συγκεκριμένους προβληματισμούς και προϋποθέσεις για τη μεταφορά της κλινικής, καθώς και λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης, δεν υλοποιήθηκε προς το παρόν η απόφαση μεταφοράς της κλινικής, έως ότου εκτιμηθεί πλήρως η συμπεριφορά του νέου ιού της γρίπης και αξιολογηθούν τα αναφερόμενα των επιστολών, ώστε να εξασφαλιστούν πρωτίστως οι κατάλληλες συνθήκες των ασθενών, των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού».
Η συγκεκριμένη απάντηση απευθύνεται σε όσους είχαν κατηγορήσει για λαϊκισμό και αντικυβερνητισμό τους φορείς και τα πρόσωπα που είχαν καταθέσει υπεύθυνα αιτιολογημένες συστάσεις για το ενδεχόμενο της μεταφοράς.



Άμεση ανάγκη εξεύρεσης νέων χώρων για προμήθεια αδρανών υλικών μετά το κλείσιμο των λατομείων Αράξου


ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της άμεσης εξεύρεσης νέων χώρων για προμήθεια αδρανών υλικών μετά το κλείσιμο των λατομείων Αράξου Αχαΐας, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Η προσφάτως υπογραφείσα υπ΄αριθμ. 12365 (ΦΕΚ 159/29.4.2009) Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ίδρυση του «Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς», προβλέπει τον τερματισμό λειτουργίας των λατομείων του Αράξου στις 31.12.2010. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη της εν λόγω Κ.Υ.Α. μέχρι το οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο των λατομείων, επιτρέπεται η λατομική δραστηριότητα με σκοπό τις εργασίες αποκατάστασης του ανάγλυφου των λατομικών χώρων στα Μαύρα Βουνά.

Μετά την 31.12.2010 καταργείται η ζώνη ΒΑ και η περιοχή εντάσσεται στη Ζώνη Α (περιοχή προστασίας της φύσης). Η παραπάνω διάταξη αποτελούσε πάγιο αίτημα τόσο των κατοίκων του Αράξου, όσο και των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των λατομείων του Αράξου, ανακύπτει πρόβλημα με την προμήθεια αδρανών υλικών για τα ιδιωτικά και δημόσια έργα της περιοχής. Ενώ η διακοπή της λειτουργίας των λατομείων ήταν ορατή εδώ και μια δεκαετία και απολύτως βέβαιη την τελευταία πενταετία, κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν φρόντισε για την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων εξεύρεσης αδρανών υλικών.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια δημιουργίας μεμονωμένων λατομείων ή προμήθεια υλικών από τους χείμαρρους (κατόπιν βεβαίως ολοκληρωμένων διαχειριστικών μελετών) αλλά και προμήθεια από περιφερειακές λατομικές ζώνες.

Επειδή η μακροπρόθεσμη επίλυση του θέματος απαιτεί ολοκληρωμένο και μάλιστα περιφερειακό σχεδιασμό.

Επειδή οι ανάγκες για αδρανή υλικά είναι επιτακτικές.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)
Ποιες ενέργειες έχουν γίνει απ΄ τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση των απαραίτητων αδρανών υλικών στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας μετά την αμετάκλητη διακοπή λειτουργίας της λατομικής ζώνης του Αράξου;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε σε περιφερειακό σχεδιασμό για την κάλυψη των μεσομακροπρόθεσμων αναγκών σε αδρανή υλικά;
3) Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης