Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009


5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

"Κάθε σπιθαμή καμμένου δάσους, θα ξαναγίνει δάσος" Καλοκαίρι 2007 Κων/νος Καραμανλής Πρωθυπουργός της Ελλάδας

ΙΔΟΥ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.


Εδώ και ένα χρόνο στη θέση "Μαμουσιά" του Δήμου Διακοπτού έχει κατασκευαστεί ποιμνιοστάσιο ΜΕΣΑ στην αναδασωτέα έκταση και τα γίδια βόσκουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ μέσα στα καμμένα.

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της απαράδεκτης κατάστασης που δυστυχώς δεν είναι η μοναδική.

Τα λόγια για αποκατάσταση και προστασία των καμμένων εκτάσεων ήταν για μια ακόμη φορά ...κούφια!!!

Τα εικονιζόμενα γίδια σύμφωνα με πληροφορίες από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, βόσκουν συνεχώς εντός της αναδασωτέας έκτασης όπου η βοσκή κάθε ζώου απαγορεύεται (άρθρο 70 Ν.998/69 )


8 Ιουνίου 2009: Ένα χρόνο μετά το σεισμό


Η γραφειοκρατία πνίγει τους σεισμόπληκτους

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αχαΐα και την Ηλεία.
΄Ενα χρόνο μετά, αυτό που με λύπη μας διαπιστώνουμε είναι, τόσο η ανάγκη θεσμοθέτησης μιας Ολοκληρωμένης Εθνικής Αντισεισμικής Πολιτικής, όσο και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες και οι μηχανικοί στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων.
Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. υπάρχουν ακόμη σοβαρότατα προβλήματα που προκαλούν ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις και δεν επιτρέπουν στο ΤΑΣ να διευκολύνει τους πολίτες να λάβουν σχετικά σύντομα τη δωρεάν κρατική αρωγή επισκευών και ανακατασκευών.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
· Οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι από υπαλλήλους του ΤΑΣ αλλά και υπαλλήλους της Υ.Α.Σ. δημιουργούν τεράστια καθυστέρηση.
· Δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για το ποια υλικά είναι ευτελή την ώρα που υπάρχει ανάγκη να ενθαρρυνθεί η ουσιαστική ενίσχυση των κτιρίων ακόμη και η ανακατασκευή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό, χωρίς να υιοθετούνται αμφίβολης βιωσιμότητας λύσης.
· Είναι ακραίο και τεχνικά απαράδεκτο σε κάποιες περιπτώσεις ένα τμήμα μιας οικοδομής να χαρακτηρίζεται κατεδαφιστέο και ένα τμήμα επισκευάσιμο.
· Συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τις απαιτούμενες βεβαιώσεις του Δασαρχείου. Πολίτες και μηχανικοί ταλαιπωρούνται από την αδυναμία των δασαρχείων να χορηγήσουν σε εύλογο διάστημα τις βεβαιώσεις.
Παρά τις περσινές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, ο κ. Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, παρουσίασε ένα σχέδιο δήθεν ανασυγκρότησης που ουσιαστικά αναδιανέμει τους πόρους του ΕΣΠΑ και δεν προβλέπει καμιά επιπλέον χορηγία στις πληγείσες περιοχές, οι πολίτες των οποίων βιώνουν την αναποτελεσματικότητα του κράτους της επανίδρυσης.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι παρά τις εξαγγελίες και τις βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις για άμεση αποκατάσταση, το όλο σύστημα είναι πολύ συγκεντρωτικό, εξαιρετικά γραφειοκρατικό και καθόλου αποτελεσματικό.

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΜΟΙΩΤΗ

Τι είναι 18 μήνες μπροστά στην αιωνιότητα;


Με τυμπανοκρουσίες και συνέντευξη τύπου αναγγέλθηκε χθες η υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια του εξομοιωτή για τους καρκινοπαθείς της περιοχής μας, λες και πρόκειται για την επιτυχία του αιώνα.
Χρειάστηκαν 15 μήνες και θα περιμένουμε ακόμη άλλους 3, σύνολο 540 ημέρες, για να γίνει η προμήθεια ενός μηχανήματος, όταν ο υφυπουργός υγείας κ. Παπαγεωργίου απαντώντας στη δεύτερη ερώτησή μου για το θέμα, προσδιόριζε ως χρόνο προμήθειας του εξομοιωτή, τον Αύγουστο του 2008!!!.
Εν τω μεταξύ κανένας από τους ανάλγητους κρατικοδίαιτους δεν νοιώθει την ανάγκη να απολογηθεί σε όσους συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν έως και εξοντώθηκαν σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα.
Όλα σ΄ αυτή τη χώρα είναι απλώς μια τυπική διαδικασία διεκπεραίωσης. Οι άνθρωποι είναι απλώς ένα παρεμπίπτων ζήτημα.
Άραγε πόσοι αιώνες θα χρειαστούν για την εξυγίανση του συστήματος υγείας της χώρας μας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη στην Αιτωλοακαρνανία


Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στις οικολογικές του ευαισθησίες πραγματοποίησε σειρά επαφών την Δευτέρα 1-6-2009 με εκπροσώπους και φορείς του Νομού Αιτωλ/νίας. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη και την εκπρόσωπο από το τμήμα Οικολογίας Χαρά Καφαντάρη καθώς και τοπικά στελέχη είχε τις παρακάτω συναντήσεις:

Στις 10:30 το πρωί με το Νομάρχη Αιτωλ/νίας κ. Θύμιο Σώκο, όπου έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε θέματα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Προγραμματισμού κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο. Ο κ. Νομάρχης έθιξε μεταξύ των άλλων και τα ζητήματα της πρόσφατης παράκαμψης Αγρινίου, της υπερκοστολόγησης των Δημοσίων Έργων, της μείωσης των πόρων της Ν.Α. από το τέλος ταξινόμησης όπως και το ζήτημα της Πολεοδομίας Ναυπάκτου και της στελέχωσης της Ν.Α. με τεχνικό προσωπικό. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα ζητήματα του προγραμματισμού, των πόρων και της λειτουργίας των θεσμών καθώς και το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων με αιχμή το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Υπήρξαν αμοιβαίες δεσμεύσεις για περαιτέρω ενημέρωση και συνεργασία για την προώθηση των προβλημάτων του Νομού.

Στη συνέχεια στις 11:00 το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη καθώς και με τα επιστημονικά στελέχη του φορέα. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι η μηδαμινή χρηματοδότηση του φορέα, η έλλειψη τακτικού προσωπικού και ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για την λειτουργία του φορέα. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μείωση και κατάργηση των φορέων διαχείρισης και έθεσε ως κύριο ζήτημα την ανεξαρτησία τους από την κεντρική εξουσία. Τέλος έγιναν αναφορές στους ΧΑΔΑ, στα αντλιοστάσια, την αυθαίρετη δόμηση, την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και την ειδική διαχειριστική μελέτη που απαιτείται για την ευρύτερη περιοχή.

Στις 12:00 έγινε συνάντηση με εκπροσώπους της Αιτωλικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και τονίστηκε με έμφαση η ανάγκη δραστηριοποίησης των κινήσεων των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον, ανεξαρτήτως κοινωνικού ή πολιτικού κόστους. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε δέσμευση να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις κινήσεις πολιτών, όπως χρόνια τώρα με συνέπεια πράττει.

Τέλος στις 12:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό και τον Πρόεδρο της Επιτροπής κατά της εκτροπής του Αχελώου κ. Γιάννη Βαϊνά. Εδώ αναδείχθηκαν κυρίως το ζήτημα της συνέχισης του αγώνα κατά της εκτροπής με επιδίωξη συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΣτΕ μετά τις εκλογές καθώς και η δραστηριοποίηση πολιτών και κυρίως νεολαίας για τον Αχελώο. Ακόμη εκφράστηκε η σταθερή και αταλάντευτη στάση κατά απόψεων που δημιουργούν σύγχυση για ανταποδοτικά δήθεν οφέλη και τονίστηκε ότι κάθε φορά που αυτές θα εκφράζονται, θα καταγγέλλονται και δημόσια. Το μήνυμα ήταν ότι δεν πουλάμε την καταστροφή του τόπου μας. Ουσιαστικά χωρίς καμία στήριξη – εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ – θα συνεχιστούν οι δράσεις για το περιβάλλον στο σύνολό του. Και βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση των φορέων διαχείρισης συνδυάζεται και με την αφαίρεση 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν στο έργο της εκτροπής…
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσαν τη θέση αρχής του σχηματισμού και τη στήριξη στο άμεσο μέλλον των δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Νίκος Τσούκαλης και η Χαρά Καφαντάρη έκαναν δηλώσεις στα ΜΜΕ του Νομού.

Στη φωτογραφία ο κ. Τσούκαλης με τον πρόεδρο και τα επιστημονικά στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού