Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Σε τραγική κατάσταση η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς την υπουργό υγείας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, Τάσος Κουράκης και Θανάσης Λεβέντης.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τον Γολγοθά τους ανεβαίνουν καθημερινά οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειές τους ολόκληρης της Δυτ. Ελλάδας, λόγω των διαλυτικών φαινομένων που παρουσιάζει η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Η εδώ και 20 ημέρες επίσχεση εργασίας του ιατρικού προσωπικού λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων, από τον Νοέμβριο του 2009, εφημεριών έχει επιφέρει τη χαριστική βολή στην έτσι κι αλλιώς ανεπαρκέστατη, σε χώρους και προσωπικό, κλινική. Κανένα σχεδόν επείγον περιστατικό δεν εξυπηρετείται. Σε μια περίοδο έξαρσης των ψυχικών ασθενειών 24 μόνο κλίνες προορίζονται για να καλύψουν σχεδόν ολόκληρη τη Δυτ. Ελλάδα ενώ υπάρχει πλήρης αδυναμία 24ωρης παρακολούθησης των πασχόντων με όλα τα οδυνηρά συνεπακόλουθα. Οι χώροι είναι σχεδόν πάντα κορεσμένοι με τα ράντζα να κατακλύζουν τους διαδρόμους με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς με τις οικογένειές τους να υφίστανται απίστευτες ταλαιπωρίες μεταβαίνοντας σε άλλα ιδρύματα (π.χ. Τρίπολης).

Η προαναφερόμενη κατάσταση συνιστά εκτός των άλλων καίριο πλήγμα στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας αφού ήδη προωθείται η ανέγερση υπερπολυτελούς ιδιωτικού ψυχιατρικού νοσοκομείου 200 κλινών!!.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανεπάρκειας αντιμετώπισης τόσο των επειγόντων περιστατικών όσο και των νοσηλευομένων ασθενών, οι οποίοι απαιτούν συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση, αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2009 για τη δημιουργία ενός «Εθνικού συστήματος Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα και δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες»,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αναβάθμιση τόσο σε χώρους όσο και σε προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ούτως ώστε εκτός των άλλων, να ανταπεξέλθει στον ασφυκτικό ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα;

2) Πότε επιτέλους, θα καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών του νοσοκομείου.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Τάσος Κουράκης
Θανάσης Λεβέντης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Απαντώντας στην με αρ. 9109/21-4-2010 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Ν. Τσούκαλη, Τ. Κουράκη και Θ. Λεβέντη, σχετικά με τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝ Πατρών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την αρ. ΔΙΠΠ/Φ,ΕΓΚΡ.8/237/3740/13-8-09 εγκριτική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2, παρ. 1, της αρ. 33/2006 ΠΥΣ, εγκρίθηκαν 1.700 θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣ.Υ, σε εφαρμογή του άρθρου 5 του Ν. 375.

Συγκεκριμένα, για το ΠΓΝ Πατρών εγκρίθηκαν οι παρακάτω θέσεις:

Μία (1) θέση για το Αγγειοχειρουργικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Αιματολογικό εργαστήριο
Μία (1) θέση για το τμήμα Αιμοδοσίας
Μία (1) θέση για το Γαστρεντερολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Γναθοχειρουργικό τμήμα
Δύο (2) θέσεις νια τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
Μία (1) θέση για τη ΜΕθ Παίδων
Μία (1) θέση για το Μικροβιολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Τρεις (3) θέσεις για τη Νεογνολογική Μονάδα
Τρεις (3) θέσεις για το Ογκολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Ορθοπεδικό τμήμα
Τρεις (3) θέσεις για το Παθολογικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Παιδιατρικό τμήμα
Μία (1) θέση για το Πνευμονολογικό τμήμα
Τρεις (3) θέσης για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη 7Κ/2009 προβλέπονται για το ΠΓΝ Πατρών εννέα (9) θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής και τέσσερις (4) θέσεις ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων
Σε ότι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, σας γνωρίζουμε τα εξής.
1 Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ έχει προωθήσει Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με
τις οποίες προβλέπεται η πληρωμή των εφημερίων ιατρικού προσωπικού του ΠΓΝ Πατρών για το έτος 2010, ΦΕΚ 78τΒ/29-1-201Ο, όπως διορθώθηκε στο 214/τΒ/2-3-20Ι0.
2. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ έχει προβεί στην έκδοση των αρ. Υ1Οα/ΓΠ41286/14-4-2010 και Υ1Οα/ΓΠ 34498/14-4-2Ο1Ο Κοινών ΥπουργικώνΑποφάσεων (ΦΕΚ 444/τΒ/15-4-2010), με τις οποίες προβλέπεται ησυμπληρωματική πίστωση των Νοσοκομείων, για τις εφημερίες ιατρικούπροσωπικού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2010.
3. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΚΑ έχει προωθήσει την έκδοση Κοινών ΥπουργικώνΑποφάσεων, με τις οποίες προβλέπεται η συμπληρωματική πίστωση τωνΝοσοκομείων για εφημερίες ιατρικού προσωπικού νια τους μήνες Ιανουάριο,Φεβρουάριο και Μάρτιο 2010.

Για τη στελέχωση του Παιδοψυχιατρικού τμήματος (στεγάζεται μαζί με το Ψυχιατρικό τμήμα), έχουν δοθεί δώδεκα (12) άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγος, νοσηλευτής, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, ειδικός παιδαγωγός, κοινωνικός λειτουργός και βοηθητικό προσωπικό), σε προκήρυξη του Νοεμβρίου του 2009 Επίσης το Μάρτιο του 2010 δόθηκαν για προκήρυξη δέκα (10) θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση της λειτουργίας του Ψυχιατρικού και του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου.

Σε πρόταση κατανομής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΥΚΑ (20-4-10), έχουν προταθεί δύο (2) επιπλέον νοσηλευτές για το Παιδοψυχιατρικό τμήμα.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Κατάργηση των περιφερειακών ινστιτούτων επιμόρφωσης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της κατάργησης των περιφερειακών ινστιτούτων επιμόρφωσης (Π.ΙΝ.ΕΠ) φέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας πως με τον σχεδιασμό της η κυβέρνηση, αφαιρεί τον μοναδικό και καινοτόμο μοχλό ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού των δημοσίων υπηρεσιών και ακυρώνει τη δυνατότητα αναβάθμισης του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων ερωτά τον υπουργό εσωτερικών μέσω ποιού θεσμού θα επιδιωχθεί η απαραίτητη διαρκής επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων της περιφέρειας εν όψει μάλιστα της επικείμενης μεταρρύθμισης αλλά και της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Από το 2005-2006 δημιουργήθηκαν στις έδρες των 11 Περιφερειών της χώρας Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, τα οποία λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Στοχεύουν δε στη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα όμως με το προσχέδιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», καταργούνται όλα τα ΠΙΝΕΠ που δημιουργήθηκαν από το 2005-2006 ενώ το μοναδικό ΠΙΝΕΠ που διατηρείται είναι το ΠΙΝΕΠ Θεσσαλονίκης που προϋπήρχε των υπολοίπων. Η κατάργηση των Περιφερειακών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάπτυξη πολιτικών για την ενδυνάμωση της αποκέντρωσης, η οποία θα έπρεπε να συνδυάζεται με την ενίσχυση της ποιότητας- αποδοτικότητας των παρερχομένων δημοσιών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την περιφέρεια και αντιβαίνει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» για την ενδυνάμωση των Περιφερειών, αφαιρεί τον μοναδικό και καινοτόμο μοχλό ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού των δημοσίων υπηρεσιών και ακυρώνει τη δυνατότητα αναβάθμισης του δημόσιου τομέα.

Τα ΠΙΝΕΠ έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο παρά το μικρό διάστημα λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα το ΠΙΝΕΠ Δυτικής Ελλάδας, διαθέτοντας υπερσύγχρονες υποδομές αλλά και εξοπλισμό, στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, συνέβαλε στην επιμόρφωση 11.532 υπαλλήλων, ενώ η κομβική του θέση μπορεί να εξυπηρετήσει τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο, ακόμη και την Ήπειρο, περιοχές που ανήκουν στις περιφέρειες σύγκλισης (G8), καθώς και μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδος που ανήκει στις περιφέρειες σταδιακής εισόδου (G2).

Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι η αναβάθμιση του δημοσίου τομέα αποτελεί μια εκ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τα ΠΙΝΕΠ και ειδικότερα το ΠΙΝΕΠ Δυτικής Ελλάδας;
- Αν ναι, πώς συνάδει αυτό με τη διακηρυγμένη θέση σας για ριζική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης μέσω και της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού της;
- Μέσω ποιού θεσμού θα επιδιωχθεί η απαραίτητη διαρκής επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων της περιφέρειας εν όψει μάλιστα της επικείμενης μεταρρύθμισης αλλά και της υλοποίησης του ΕΣΠΑ;
- Ποια θα είναι η τύχη του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας των ΠΙΝΕΠ;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης



"Φυλάκισαν" το δικαίωμα των κρατουμένων στο νερό, στις Φυλακές Τρικάλων!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στα όρια της εξαθλίωσής τους και συνεπακόλουθα στα όρια εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έφτασαν οι 700 περίπου κρατούμενοι του Καταστήματος Κράτησης (Κλειστές Φυλακές) των Τρικάλων, οι οποίοι εδώ και δύο περίπου μήνες, έχουν πρόσβαση στο νερό μόλις μιάμιση ώρα την ημέρα, με επίσημη δικαιολογία ότι πλημμυρίζει η αποχέτευση και φουσκώνουν τα νερά!

Στα κελιά όπου ζουν σχεδόν διπλάσιοι κρατούμενοι από την δυναμικότητα της φυλακής, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 3 και 4 άτομα σε ελάχιστα τετραγωνικά, η βρύση ανοίγει για 45 λεπτά το πρωί και 45 λεπτά το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα οι κρατούμενοι πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να χρησιμοποιήσουν νερό για το μαγείρεμα καθώς και να μαζέψουν νερό σε κουβάδες για τη χρήση της κοινής τους τουαλέτας!

Το πρόβλημα, σύμφωνα και με τοπικά δημοσιεύματα τρικαλινών εφημερίδων του Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε τόσο από τη διεύθυνση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων, όσο και από την διεύθυνση των φυλακών, ωστόσο παρέμεινε εντός των τοίχων του σωφρονιστικού καταστήματος. Η διεύθυνση της ΔΕΥΑΤ χαρακτήρισε το θέμα πολύπλοκο, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες της Επιχείρησης εκτιμούν ότι ίσως οφείλεται σε κάποιες κτιριακές κακοτεχνίες. Σήμερα, η κατάσταση παραμένει ίδια κι απαράλλακτη.


  • Επειδή οι νέες Φυλακές των Τρικάλων δεν έχουν ούτε τρία χρόνια που παραδόθηκαν σε χρήση και τέτοια «προβλήματα» είναι αδικαιολόγητα.
    · Επειδή η καλή διατροφή, οι κανόνες υγιεινής, η ελεύθερη επικοινωνία, η διευκόλυνση της πρόσβασης των συγγενών στα καταστήματα και η τήρηση των ορίων χωρητικότητας είναι κατακτημένα δικαιώματα των κρατουμένων.
    · Επειδή το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια δεν φυλακίζεται και ο όρος σωφρονισμός εδώ και χρόνια μόνον χάριν αστεϊσμού μπορεί να χρησιμοποιείται για τα ελληνικά κέντρα κράτησης και τα «σωφρονιστικά» ιδρύματα
    · Επειδή είναι αδήριτη η ανάγκη θεώρησης του κρατουμένου ως ανθρώπινου όντος, με αναγνωρισμένα τα στοιχειώδη δικαιώματα που διέπουν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
    · Επειδή “εγκλεισμός” θα πρέπει να σημαίνει στέρηση της ελευθερίας και μόνο, και όχι ηθική και φυσική εξόντωση των ανθρώπων.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    · Είναι ενήμερος για το υδρευτικό πρόβλημα που υφίσταται στο Κέντρο Κράτησης Τρικάλων; Εάν ναι, σε τί κινήσεις θα προβεί για την επίλυση του ζητήματος;


· Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε οι κρατούμενοι να μην αντιμετωπίζονται χειρότερα και από ζώα, και να διαφυλαχθούν τα θεμελιωμένα και κατακτημένα δικαιώματά τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Φώτης Κουβέλης

Αναστάσιος Κουράκης

Νίκος Τσούκαλης

Αδειοδότηση του ΚΑΣ για τη λειτουργία των λατομείων του Αράξου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η λειτουργία των λατομείων Αράξου του νομού Αχαΐας η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο του τείχους των Δυμαίων, έγινε δυνατή μετά από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και της υπ’ αριθμόν (ΥΠΠΟ/ ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/ Φ06/34000/ 1601/ 17-4-07) απόφασή σας.

Όπως είναι γνωστό τα λατομεία Αράξου, πέραν της γειτνίασης με το εν λόγω αρχαιολογικό μνημείο, βρίσκονται εντός της ζώνης ΒΑ της προστατευόμενης περιοχής Κοτυχίου-Στροφυλιάς και σύμφωνα με την ΚΥΑ 12365/29-4-2009 (άρθρο 3 παραγρ. Δ) επιτρέπονται εργασίες αποκατάστασης του ανάγλυφου των λατομικών χώρων, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Από την 1.1.2011 καταργείται η (λατομική) Ζώνη ΒΑ και εντάσσεται στη Ζώνη Α (Περιοχή Προστασίας της Φύσης).

Στο τέλος κάθε έτους εργασιών υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τεχνική και περιβαλλοντική έκθεση, που συνοδεύεται από χάρτες, στους οποίους φαίνεται η διαμόρφωση του ανάγλυφου. Οι εκθέσεις ελέγχονται από τις εν λόγω υπηρεσίες, οι οποίες εισηγούνται τη συνέχιση των εργασιών μετά από σύμφωνη γνώμη του Φορέα Διαχείρισης. Δεδομένου ότι έχει λήξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση των λατομείων και έχει ζητηθεί η ανανέωσή της, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Έχει υποβληθεί αίτημα στο ΚΑΣ για να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των λατομείων;

2. Αν ναι ποια είναι η τοποθέτησή του δεδομένων όσων προβλέπει η ΚΥΑ12365/29-4-2009 (άρθρο 3 παραγρ. Δ)

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Απλήρωτοι εργαζόμενοι αλλά και νέα καθυστέρηση στο έργο κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη στην Πάτρα


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Νέα εμπλοκή έχει ανακύψει στην ολοκλήρωση του έργου κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη, λόγω μη πρόβλεψης κατασκευής αποχετευτικού αγωγού λυμάτων στο τμήμα μεταξύ Ακρωτηρίου και Πατρών Κλάους, με συνέπεια αυτά να καταλήγουν στο χείμαρρο και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Υποδομών και Εργασίας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, καταγγέλλοντας παράλληλα την προκλητική ασυνέπεια της αναδόχου εταιρίας «ΜΗΧΑΝΙΚΗ», η οποία κρατά απλήρωτους για πέντε μήνες τους εργαζόμενους στο έργο.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία περιοίκων (κατοίκων και επαγγελματιών) αλλά και των εργαζομένων στο εργοτάξιο του χειμάρρου Διακονιάρη της Πάτρας. Συγκεκριμένα, απλήρωτοι για πέντε μήνες (από το Δεκέμβριο του 2009) παραμένουν οι εργαζόμενοι αν και σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της επιβλέπουσας υπηρεσίας, δεν υφίστανται οικονομική εκκρεμότητα του δημοσίου προς την εργολήπτρια εταιρία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ». Μάλιστα οι εργαζόμενοι δεν προβαίνουν σε επώνυμη καταγγελία προς το ΣΕΠΕ επειδή φοβούνται τις αντιδράσεις της εργοδοσίας.

Συγχρόνως νέα εμπλοκή έχει ανακύψει στην ολοκλήρωση του έργου, στο τμήμα του μεταξύ Ακρωτηρίου και Πατρών Κλάους (πρώην Οίτης) λόγω μη πρόβλεψης κατασκευής αποχετευτικού αγωγού λυμάτων της παρακείμενης περιοχής, με συνέπεια αυτά να καταλήγουν στο χείμαρρο και στη συνέχεια στη θάλασσα.

Επειδή η προκλητική ασυνέπεια της εταιρίας έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εργαζόμενους αλλά και η κατασκευαστική παράλειψη προοιωνίζει περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου αλλά και επιπλέον δαπάνες για το ελληνικό δημόσιο,

Ερωτώνται οι κκ υπουργοί:

1. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες οφειλές προς τους εργαζόμενους;

2. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί στο προαναφερόμενο τμήμα (πρώην οδού Οίτης) του έργου, που οφείλεται αυτό και ποια η επιπρόσθετη δαπάνη για την επίλυση του προβλήματος;
3. Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τελικά οριστεί για την ολοκλήρωση του έργου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή τα εξής:

Το Υπ. ΥΠΟΜΕΔΙ κατασκευάζει στην περιοχή της Πάτρας το έργο «Σύνδεση Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας (ΕΠΠ) με την πόλη της Πάτρας με κάλυψη του χειμάρρου Διακονιάρη».

Στην περιοχή της οδού Οίτης εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης συνδέσεων δικτύων που δεν, είχαν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των εκσκαφών, το κόστος των οποίων υπολογίζεται περίπου σα 10.000 ευρώ και θα αποζημιωθούν στα πλαίσια της σύμβασης. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή κεντρικού αγωγού αποχέτευσης.

Ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 31-5-2010 σύμφωνα με το εγκεκριμένο
χρονοδιάγραμμα, Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου που έχουν επισημανθεί εγγράφως από την Υπηρεσία στον ανάδοχο και έχει ζητηθεί η επίσπευση των εργασιών.

Για τις καθυστερήσεις πληρωμής των εργαζομένων στο έργο από την πλευρά της
αναδόχου εταιρείας και εφόσον δεν έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, το
Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ δεν έχει αρμοδιότητα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην αρι9μ. 9110/21.04.2010 Ερώτηση του βουλευτή κ. Νίκου Τσούκαλη.

Σχετ: Δικό σας το υπ' αριθμ 1262/28.04.201 πρωτόκολλο.
Προκειμένου να απαντηθεί η παραπάνω Ερώτηση του βουλευτή κ. Νίκου Τσούκαλη, που αναφέρεται στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ (έργο χειμάρρου Διακονιάρη στην Πάτρα), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για τα θέματα αρμοδιότητας μας:
Το αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αχαΐας, με αφορμή τα αναφερόμενα στην ανωτέρω Ερώτηση, μας ενημέρωσε ότι στις 27-4-10 πραγματοποίησε έλεγχο στο προαναφερόμενο χώρο. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε άτι η επιχείρηση ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. Οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές μηνών Δεκεμβρίου 2009, Ιανουαρίου έως Μαρτίου 2010 στους εργαζόμενους. Ζητήθηκαν και δεν επιδείχθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας των εν λόγω εργαζομένων.

Η Κοινωνική Επιθεώρηση Αχαΐας, ύστερα από τα προαναφερόμενα, ζήτησε να προσκομισθούν οι γραπτές εξηγήσεις και αναλυτική κατάσταση των οφειλομένων για κάθε εργαζόμενο της επιχείρησης, προκειμένου να προβεί σε νόμιμες ενέργειες,

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Στον αέρα η αντιπυρική προστασία της Αχαΐας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Η συσσώρευση καύσιμης ύλης, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία και οι μειωμένες πιστώσεις για τη δασοπροστασία προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τα δασικά οικοσυστήματα της Αχαΐας, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σχετική με την αντιπυρική προστασία του νομού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης στην ερώτησή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δάσος της Στροφυλιάς στο οποίο, όπως αναφέρει υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης, ενώ οι ελλείψεις στο αρμόδιο Πυροσβεστικό Τμήμα Λεχαινών έχουν σαν αποτέλεσμα την πλημμελή φύλαξή του.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Έκθετη στους κινδύνους των πυρκαγιών κινδυνεύει να μείνει η Αχαΐα εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασικών της εκτάσεων. Η συσσώρευση καύσιμης ύλης, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων αλλά και της ανύπαρκτης διαχείρισης των δασών, προκαλεί έντονες ανησυχίες σε όλους τους εμπλεκόμενες φορείς λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οι ανησυχίες εντείνονται και λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και στις δασικές υπηρεσίες του νομού. Σύμφωνα με στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δυτική Ελλάδα θα είναι φέτος σημαντικά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στις δασικές υπηρεσίες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και η έλλειψη προσωπικού τις έχει οδηγήσει στα όρια της διάλυσης.

Οι μειωμένες πιστώσεις από τις Δημόσιες Επενδύσεις για την δασοπροστασία (σε σχέση με το 2009) όχι μόνο δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών αλλά πρέπει να εξοφληθούν και περσινά χρέη. Η μείωση των ωρών υπερωρίας από 78 ώρες κατά υπάλληλο που ήταν πέρυσι γίνεται φέτος 40ώρες. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα Δασαρχεία έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα δασοπροστασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κ.λ.π. μέσω επιφυλακής και περιπολιών των δασικών υπηρεσιών δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

Το ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύτιμο δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς, ένα από τα ελάχιστα παραθαλάσσια δάση πεύκου και κουκουναριάς, κινδυνεύει να μην φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο αρμόδιο Πυροσβεστικό Τμήμα Λεχαινών. Να σημειωθεί ότι μέσα στο δάσος υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης (κλαδιά, κορμοί, φλοιοί κλπ.), προερχόμενη από την κοπή καμένων δέντρων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου ξύλευσης και ανεμοριμμάτων, η οποία αποτελεί εύφλεκτο υλικό και δημιουργεί ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για την επερχόμενη θερινή περίοδο.


Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Ποιος ο σχεδιασμός των αρμοδίων υπηρεσιών στο Νομό Αχαΐας για το φετινό καλοκαίρι;

2) Έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, ώστε να είναι προσβάσιμες οι περιοχές από τα επίγεια τμήματα της Πυροσβεστικής. Πόσες αντιπυρικές ζώνες έχουν ανοιχθεί και σε ποια σημεία;

3) Έχουν γίνει καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών από τα δασικά οικοσυστήματα του νομού και ιδιαίτερα από το δάσος Στροφυλιάς;


4) Τι μέτρα θα πάρετε άμεσα για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Αχαΐας με το απαραίτητο προσωπικό καθώς και τον αναγκαίο και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό;

5) Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε της τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των δασικών υπηρεσιών του νομού;


O ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης