Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ με αντικείμενο την αποτίμηση των δυο εκλογικών αναμετρήσεων και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Με ευρύτατη πλειοψηφία(1 κατά, 5 λευκά) εγκρίθηκε η Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το κείμενο της Απόφασης έχει ως εξής:


Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος


Η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε με επιτυχία τη μάχη των δύο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, άντεξε στην πόλωση και πέτυχε ένα ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα.


Οι πρώτες εκλογές έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μέσα από την κάλπη να εκφράσει οργή, αγανάκτηση και διάθεση τιμωρίας των κυβερνώντων και του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.


Αντίθετα, οι δεύτερες εκλογές ανέδειξαν την επιθυμία των πολιτών να κυβερνηθεί η χώρα και να υπάρξουν αλλαγές στις ασκούμενες πολιτικές για την υπέρβαση της κρίσης. Η πλειοψηφία επέλεξε οι αλλαγές αυτές να προωθηθούν με αποφασιστικό κριτήριο την προάσπιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.

Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

Διαμορφώνουμε την υπεύθυνη αριστερά.

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι , φίλοι και φίλες με την απόφασή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε την πολιτική που πρέπει να ασκήσει. Η συμμετοχή μας σε αυτην τη διαδικασία της στήριξης δεν υποκαθιστα τη λειτουργία του κόμματός μας . Το κόμμα μας πρεπει να λειτουργεί πολιτικά, να αποφασίζει πολιτικά και βεβαίως να παράγει πολιτική.

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς


Συνεδρίασε τη Δευτέρα 23-7-2012, υπό την προεδρία του Φώτη Κουβέλη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος για την πορεία του έργου της κυβέρνησης και των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί, όπως επίσης και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Επανέλαβε τη σταθερή θέση για τη μη λήψη οριζόντιων μέτρων υπογραμμίζοντας την προσήλωση σε μέτρα και πολιτικές που θα ανακουφίζουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.


Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να είναι με συγκεκριμένες στοχεύσεις και κάλεσε τους βουλευτές να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες και τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η Αριστερά υπερβαίνει τον εαυτό της και γίνεται εθνική δύναμη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 8.7.2012)


ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης): Παρακαλώ τον κ. Νικόλαο Τσούκαλη να λάβει το λόγο.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σεβόμενοι απολύτως το θεσμικό ρόλο κάθε κόμματος και καθενός και καθεμιάς σε αυτήν εδώ την Αίθουσα θα θέλαμε σαν Δημοκρατική Αριστερά, να απευθύνουμε σε όλους μία δραματική έκκληση: θα θέλαμε, σας παρακαλώ πολύ, ο κοινός παρανομαστής όλων να είναι η πλήρης κατανόηση της κρισιμότητας της κατάστασης που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η χώρα. Ο καθένας να επιτελεί το καθήκον του, τις αρμοδιότητές του, συναισθανόμενος, όμως, αυτό το συγκεκριμένο βαρύ καθήκον, που έχει επιφορτιστεί σε καθέναν από εμάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι καταθέτει κάθε Κόμμα σε αυτήν εδώ τη Βουλή, ό,τι λέει ο καθένας από εμάς καταγράφονται στα Πρακτικά αυτής της Βουλής και τα Πρακτικά αυτής της Βουλής θα είναι ιστορικά ντοκουμέντα και θα είναι ντοκουμέντα για τις επόμενες γενιές, όταν σε παρόμοιες στιγμές σαν αυτές που βιώνει η χώρα, θα ανατρέχει, θα επιβεβαιώνει και θα αξιολογεί αυτά που λέει ο καθένας και βεβαίως θα κατανέμει και θα καταλογίζει ευθύνες, θα καταλογίζει, όμως και επαίνους.