Παρασκευή 16 Μαΐου 2008


Παράνομη υλοτομία στο δρυοδάσος της Φολόης
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή καταγγέλλοντας κρούσματα παράνομης υλοτομίας στο δρυοδάσος Κάπελης-Φολόης του ν. Ηλείας. Το συγκεκριμένο δάσος είναι ενταγμένο στο δίκτυο “Natura 200” ενώ με απόφαση του ΣτΕ απογορεύεται ρητά η κοπή δέντρων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Παράνομη υλοτομία πραγματοποιείται στο δάσος της Φολόης του Ν. Ηλείας με συνέπεια την εξαφάνιση άνω των 700 δένδρων ετησίως. Το δασικό οικοσύστημα του οροπεδίου της Φολόης έχει περιληφθεί στο δίκτυο των σημαντικών βιοτόπων της χώρας μας και η μεγαλύτερη έκτασή του έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη, ενταγμένη στο δίκτυο «Natura 2000».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 1785/2003 απόφασή του αποχαρακτήρισε το συγκεκριμένο δάσος από παραγωγικό και το ενέταξε στην κατηγορία των προστατευομένων. Παρά την απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε τη διαχειριστική μελέτη του δάσους για τα έτη 2000-2009 και η οποία απαγορεύει ρητά την κοπή δέντρων, παρατηρείται σύμφωνα με καταγγελίες, έξαρση της παράνομης υλοτομίας με αποτέλεσμα την εξαφάνιση εκατοντάδων δέντρων κάθε χρόνο.
Επειδή το δάσος δρυός της Φολόης είναι από τα ελάχιστα που απέμειναν στο Νομό Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και ένα από τα λίγα του είδους του στον Ελλαδικό χώρο.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Με ποιους τρόπους γίνεται μέχρι σήμερα η φύλαξη του συγκεκριμένου δασικού οικοσυστήματος;
2) Τι επιπλέον μέτρα πρόκειται να λάβετε για την ουσιαστική φύλαξη του δάσους και την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας του;
Ο ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Τσούκαλης
Μιχάλης Παπαγιαννάκης


Ρύπανση καλλιεργειών από τα λατομεία Αράξου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Το θέμα της ρύπανσης των καλλιεργειών του Αράξου από τη σκόνη των λατομείων στα «Μαύρα βουνά» φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει ότι σύμφωνα με έρευνες γεωπόνων αλλά και εξετάσεις δειγμάτων από το ινστιτούτο φυτοπαθολογικών ερευνών, η σκόνη των λατομείων καταστρέφει τις καλλιέργειες. Ο βουλευτής ερωτά τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των καλλιεργειών τους και ζητά να κατατεθούν οι πίνακες των μετρήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η λειτουργία των λατομείων Αράξου του Νομού Αχαΐας στη θέση «Μαύρα Βουνά» πέραν των άλλων προβλημάτων που δημιουργούν στον προστατευόμενο βιότοπο του δάσους της Στροφυλιάς, επηρεάζουν σοβαρότατα και τις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες.Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα γεωπόνων για λογαριασμό καλλιεργητών της περιοχής, η σκόνη από τη λειτουργία της λατομικής ζώνης προκαλεί ζημιά στην υγεία και την ανάπτυξη των καλλιεργειών.
Η συσσώρευση σκόνης στα φυτά, που περιέχει μαγνήσιο, ασβέστιο και άνθρακα, προκαλεί μείωση αναπνοής και φωτοσύνθεσης, μειωμένη αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων φυτοπροστατευτικών και ποιοτική υποβάθμιση των παραγόμενων καρπών. Σε παλαιότερη εξέταση δειγμάτων από φυτά πατάτας, το ινστιτούτο φυτοπαθολογικών ερευνών διαπίστωσε άμεση καταστροφή της καλλιέργειας εξαιτίας των ατμοσφαιρικών καταλοίπων της λατομικής ζώνης.
Επειδή η σκόνη αυτή είναι βέβαιο ότι προκαλεί και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του Αράξου, επειδή το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους καλλιεργητές και τους κατοίκους της περιοχής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Υπάρχουν μετρήσεις για την ποσότητα της σκόνης και τη σύνθεσή της από τη λειτουργία της λατομικής ζώνης;
΄Εχουν διερευνηθεί οι επιπτώσεις από την επικάλυψη της σκόνης στις παρακείμενες καλλιέργειες; Αν όχι προτίθεστε να εκπονήσετε σχετική μελέτη;
Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των καλλιεργητών τους;
Να μας κατατεθούν πίνακες των μετρήσεων της μόλυνσης που έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008


Επίκαιρη ερώτηση για τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών της Αχαΐας.

Επίκαιρη ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα των πατατοπαραγωγών της Αχαΐας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Σε πλήρη χρεοκοπία οδηγούνται οι πατατοπαραγωγοί της Αχαΐας. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία οργάνωσης των παραγωγών αλλά και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, οι έμποροι προσφέρουν τιμές εξευτελιστικές από 18 έως και 25 λεπτά, ουσιαστικά αισχροκερδώντας, δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή στις μεν λαϊκές αγορές της Πάτρας φτάνουν μέχρι και 80 λεπτά, στη δε Αθήνα έως και 1 ευρώ.

Οι πιο πάνω τιμές παραγωγού παραμένουν οι ίδιες με τις περσινές, παρότι το κόστος παραγωγής εν τω μεταξύ, σχεδόν διπλασιάστηκε. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αυξήσεις των λιπασμάτων κατά 70%, των φυτοφαρμάκων κατά 10% και των σπόρων κατά 30%.

Δεδομένου ότι το φετινό κόστος παραγωγής της πατάτας ανέρχεται στα 28-30 λεπτά, οι δε τιμές παραγωγού στα 18-25 λεπτά, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) πώς θα αντιμετωπίσει τη προκλητική κερδοσκοπία των μεσαζόντων στη συγκεκριμένη παραγωγή;

Β) με ποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη βέβαιη χρεοκοπία των πατατοπαραγωγών της Αχαΐας;


Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008


ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ λειτουργεί ως αβανταδόρος του παγκόσμιου πυρηνικού λόμπι, λανσάρει την ιδέα πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.


Δευτερολογία του Βουλευτή Αχαΐας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη επί του σχεδίου νόμου:
«Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις» (12-05-2008).

Απόσπασμα από τα πρακτικά της βουλής

Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας αυτή τη συζήτηση πρέπει να επαναλάβουμε ότι αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι πρωτοφανές. Συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και σε κανένα άλλο Κοινοβούλιο της Ευρώπης.Ενώ συζητάμε αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, δηλαδή το κρίσιμο ζήτημα που έχει σχέση με τη διαχείριση ενέργειας και κυρίως με την προσαρμογή μας στις διατάξεις της Συνθήκης του Κιότο, αντί να έχουμε απέναντί μας –και συγνώμη, κύριε Υπουργέ, δεν αφορά εσάς προσωπικά- τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., έχουμε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης. Δηλαδή συνομιλούμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο παρών Υπουργός, όμως, είναι αδύνατον να μας απαντήσει ως αναρμόδιος επί της ουσίας της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, γιατί τα ερωτήματα τα οποία τέθηκαν κατά τις ομιλίες και εμού προσωπικά, αλλά και των άλλων αγορητών μας, δεν είναι δυνατόν να τα απαντήσει ο κύριος Υφυπουργός.

Κύριε Υφυπουργέ, σας είπαμε παραδείγματος χάρη ότι ενώ καταργήθηκε η Οδηγία 76 του ‘93 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η οποία δεν εφαρμόστηκε σημειωτέον ποτέ στη χώρα μας, έχετε υποχρέωση να ενσωματώσετε μέχρι τις 17 Μαρτίου την Οδηγία 32 του 2006 για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες. Συγχρόνως είχατε υποχρέωση να προσαρμοστείτε και να εκπονήσετε γενικό διαχειριστικό σχέδιο, βάσει της ανακοίνωσης της Επιτροπής της 19ης Οκτωβρίου 2006 με τίτλο «Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση, αξιοποίηση του δυναμικού», ένα σχέδιο δράσης που καλύπτει περίοδο έξι ετών από την 1η Ιανουαρίου 2007 –ήδη βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη- έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η περίοδος αυτή θα επαρκέσει για την έγκριση των περισσοτέρων μέτρων που προτείνει και την ενσωμάτωσή τους στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών. Περί αυτού εμείς έχουμε πλήρη άγνοια.

Τέλος, η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής της 22ας Ιουνίου 2005 έχει τίτλο «Ενεργειακή απόδοση ή περισσότερα αποτελέσματα με λιγότερα μέτρα». Αυτός είναι ο τίτλος. Με την ευκαιρία της Πράσινης Βίβλου πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση και τα αποτελέσματά της χρησίμευσαν για την κατάρτιση σχεδίου δράσης. Αυτή είναι η κατάσταση της διαχείρισης του ενεργειακού δυναμικού και η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης προέρχεται από την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.Είναι γεγονός, κύριε Υπουργέ, ότι θα κληθούμε σύντομα σαν χώρα να λογοδοτήσουμε και είναι βέβαιες οι συνεχείς καταδίκες όσον αφορά όχι μόνο τις ενσωματώσεις των Οδηγιών, αλλά και την εφαρμογή τους.

Έχουμε φθάσει σε μία περίοδο πλήρους αδιεξόδου. Όμως, υπάρχουν παραδείγματα, κύριε Υπουργέ. Και η Γαλλία είχε το ίδιο πρόβλημα. Το 2007, όμως, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σαρκοζί, δημιούργησε εκ των πραγμάτων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ένα «υπερυπουργείο» Περιβάλλοντος, στο οποίο ανέθεσε όλες τις αρμοδιότητες για όλα τα έργα υποδομής, χωροταξίας και περιβάλλοντος και για την εξοικονόμηση ενέργειας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανέθεσε σε ειδικό φορέα το σχέδιο διαχείρισης και εξασφάλισε τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Αντ’ αυτού, όμως, κύριε Υπουργέ- και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- ενώ βρισκόμαστε σ’ αυτήν την τριτοκοσμική κατάσταση όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων και τη διαχείριση της ενέργειας και ενώ έχουμε το διασυρμό μας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης του Κιότο, ο κ. Σιουφλιάς –θα μου επιτρέψετε να πω μια βαριά έκφραση- ως αβανταδόρος του παγκόσμιου πυρηνικού λόμπι, λανσάρει την ιδέα πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε και αποφεύγετε τέτοιες εκφράσεις και μάλιστα για απόντες. Δεν είναι έκφραση τώρα αυτή, ο «αβανταδόρος». Σας παρακαλώ πάρα πολύ, η ελληνική γλώσσα είναι πλουσιότατη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να μιλάμε κάθε φορά που είναι κάποιος παρών; Τότε, έχουμε πρόβλημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Απουσία μας το είπε. Δεν το είπε στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν έχει ανάγκη συνηγόρων. Είναι δικηγόρος ο ίδιος, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Είστε υποχρεωμένος, κατά την ταπεινή μας άποψη, να ξεκαθαρίσετε τη θέση της Κυβέρνησης, όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Ευχαριστώ.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ξεχάστηκαν οι δεσμεύσεις για δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στη ΒΙΠΕ Πάτρας


Η σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ Πάτρας, αλλά και η δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στην περιοχή, αντί του Δρεπάνου, φαίνεται ότι ξεχάστηκαν μαζί με τις δεσμεύσεις του προηγούμενου υπουργού μεταφορών κ. Λιάπη.Το θέμα επαναφέρει με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ρωτώντας τον Υπουργό μεταφορών και επικοινωνιών εάν ισχύουν οι δεσμεύσεις του προκατόχου του.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό: Μεταφορών και επικοινωνιών


Θέμα: «Σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ Πατρών και δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου»


Η σχεδιαζόμενη από την ΕΡΓΟΣΕ δημιουργία Διαμετακομιστικού κέντρου στο Δρέπανο Ρίου Nομού Αχαΐας, στα πλαίσια της νέας χάραξης και κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου-Πάτρας, έτυχε:
1. Της καθολικής αντίδρασης των κατοίκων των Δ.Δ. Αραχωβίτικων-Δρέπανου-
Ψαθόπυργου.
2. Της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ΡΙΟΥ στην συνεδρίαση του την 22/07/04 για απομάκρυνση του Εμπορευματικού
Σταθμού από την περιοχή Δρέπανου και υπογειοποίηση της νέας Σ. Γραμμής από το Δ.Δ. Δρέπανου μέχρι τον Καστελλόκαμπο.
3. Της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας στις 23.5.2005 - μετά από Αίτημα φορέων των Δ.Δ. Αραχωβίτικων, Δρέπανου και Ψαθοπύργου του Δήμου Ρίου - ότι το σχεδιαζόμενο από την ΕΡΓΟΣΕ διαμετακομιστικό Κέντρο (ή Εμπορευματικός Σταθμός όπως παρουσιάστηκε στην αρχή) στην περιοχή Αραχωβίτικων-Δρέπανου πρέπει να μεταφερθεί στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών και να σχεδιαστεί μέχρι εκεί η νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών στις 7.3.2005 ο τότε υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης ανέφερε ότι μπορεί να συζητηθεί η μεταφορά του εμπορευματικού κέντρου από το Δρέπανο στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τίποτα σχετικά με το ανωτέρω θέμα:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός


1) Εάν ισχύει η δέσμευση του κ. Λιάπη και εάν υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη για τη δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
2) Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ ως προς την σύνδεση της σιδηροδρομικής Γραμμής Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος με τη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών;
3) Τι σχεδιάζει η ΕΡΓΟΣΕ στην περιοχή Δρέπανου; στο χώρο που είχε χωροθετήσει το Διαμετακομιστικό Κέντρο;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 13 Μαΐου 2008


ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ύποπτη και απαράδεκτη η καθυστέρηση υπογραφής της Κ.Υ.Α. για τις προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού.


Η πολυαναμενόμενη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Μπαλτά στην διημερίδα που έγινε στα Καλάβρυτα στις 9 και 10 Μαΐου 2008, στην οποία συμμετείχαν 22 από τους 27 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας απογοήτευσε τους πάντες. Όχι μόνο γιατί ο κ. Μπαλτάς ως εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ αρνήθηκε να ακούσει την αγωνιώδη κραυγή όλων των συμμετεχόντων για το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς και οι περιοχές τους, αλλά γιατί στην μόλις 15΄ λεπτών παρουσία του στην διημερίδα δεν είπε τίποτα επί της ουσίας. ΄Ηλθε, μίλησε δέκα λεπτά γενικώς και αορίστως και έφυγε επικαλούμενος σύσκεψη στο Υπουργείο.
Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα της μη υπογραφής από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια Υπουργεία των Κ.Υ.Α. ειδικά για την προστασία των βιοτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού είναι απαράδεκτη και ύποπτη, δεδομένου ότι για τις δύο αυτές περιοχές έχουν ολοκληρωθεί τόσο η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες όσο και η έκδοση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (από το 2003 για τη Στροφυλιά και από το 2004 για το Χελμό)
Αντί της υπογραφής της Κ.Υ.Α. οι συμμετέχοντες στην ημερίδα των Καλαβρύτων πληροφορήθηκαν από τον χαιρετισμό του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη, ότι οι δυο παραπάνω βιότοποι, δεν είναι ούτε στις υπό έκδοση περιοχές.
Η κατάσταση αυτή αν δεν οφείλεται σε ανικανότητα, είναι ύποπτη και έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες για αποχαρακτηρισμό τμημάτων της Ά ζώνης των προστατευόμενων περιοχών για οικοδομική και άλλη χρήση.
Κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΗΝΟΦΩΤΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ
ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ.

· ΟΜΟΛΟΓΙΑ αδυναμίας για λύση του προβλήματος
· ΔΕΣΜΕΥΣΗ για εξέταση χορήγησης επικουρικής προστασίας

Συζητήθηκε τη Δευτέρα 12-5-08 στη βουλή, επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για το θέμα των προσφύγων της Πάτρας. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την πόλη μας, παραθέτουμε, απομαγνητοφωνημένη, ολόκληρη τη συζήτηση που έγινε.


(Από τα πρακτικά της βουλής)

Τρίτη είναι η με αριθμό 880/6-5-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών στην Πάτρα κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Βουλευτή σε περίληψη έχει ως εξής:

«Το δυστύχημα με θύματα 2 ανήλικους Αφγανούς στην Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών την 1η Απριλίου επαναφέρει με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων της Πάτρας, οι κάτοικοι της οποίας έχουν συγκλονιστεί με το περιστατικό αυτό.Δύο μήνες μετά το επιχειρησιακό σχέδιο «σκούπα» που εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς στο λιμάνι της Πάτρας βελτιώνοντας μόνο την «αισθητική» της πόλης, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ως είχε. Όπως μάλιστα δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής εξακολουθεί να παραμένει ως είχε. Όπως μάλιστα δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, θα υπάρξει συνέχεια των μέτρων απομάκρυνσης, αν και όπως παραδέχτηκε τα μέτρα είναι ουσιαστικά ατελέσφορα καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί επιστρέφουν στην Πάτρα.Δεδομένου ότι ο Συνήγορος του πολίτη σε πόρισμά του το Φεβρουάριο μίλησε για μικρής κλίμακας ανθρωπιστική κρίση στην Πάτρα, υπογραμμίζοντας σειρά προβλημάτων μεταξύ των οποίων τις συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:-Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της Πάτρας ενιαία είτε με την χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα είτε με τη χορήγηση επικουρικής προστασίας;-Πως θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την ανθρωπιστική κρίση σε τοπικό επίπεδο;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών):


Θα αναφέρω ορισμένα θέματα στον συνάδελφο κ. Τσούκαλη και στους παρισταμένους. Ο κ. Τσούκαλης τα γνωρίζει αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει, επειδή ασχολείται με αυτό το θέμα συνεχώς, αλλά προς ενημέρωση και των υπολοίπων κυρίων συναδέλφων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, κύριε Τσούκαλη, ως προς το καθεστώς πρόσφυγα και την επικουρική προστασία για τη διεθνή προστασία των μεταναστών ή τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα ή καθεστώτος επικουρικής προστασίας εφαρμόζονται η Συνθήκη της Γενεύης βέβαια, το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και το Προεδρικό Διάταγμα 61/1999. Τα αιτήματα εξετάζονται πάντα σε ατομική βάση. Στις περιπτώσεις απόρριψης των αιτημάτων ασύλου δεν επαναπροωθούνται αλλοδαποί σε χώρα που κρίνεται ότι η ζωή ή η ελευθερία τους απειλείται. Στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις αιτούντων άσυλων στην Πάτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε -είστε τοπικός Βουλευτής και ασχολείστε με αυτά τα θέματα- οι περισσότεροι που βρίσκονται στην Πάτρα, βρίσκονται με την ελπίδα να βρουν ένα τρόπο διεκπεραιώσεώς τους προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αυτό βέβαια δημιουργεί ένα πρόβλημα, υπό την έννοια ότι ένας πολύ μικρός αριθμός από τα άτομα αυτά προσφεύγει στη διαδικασία ασύλου. Αν και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλους φορείς προσκλήθηκαν προς τούτο, δεδομένου ότι οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ως τελικό προορισμό την Ελλάδα, ενδεικτικά σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τετράμηνο υποβλήθηκαν είκοσι έξι τέτοια αιτήματα και ήδη έχει αρχίσει η εξέτασή τους. Από την άλλη πλευρά η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα-μέλος της Σύμβασης της Γενεύης, δεν μπορεί να προβαίνει σε παροχή διεθνούς προστασίας σε άτομα που δεν τη ζητούν ατομικώς και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της Σύμβασης.

Για τη χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος και επικουρικής προστασίας λαμβάνεται υπόψη ιδίως η αντικειμενική αδυναμία απομάκρυνσης ή επιστροφής του αλλοδαπού στη χώρα καταγωγής για λόγους ανωτέρας βίας, λόγους υγείας, διεθνούς αποκλεισμού της χώρας τους, εμφύλιες συρράξεις κ.λπ. Κατά το έτος 2007 χορηγήθηκε ανθρωπιστικό καθεστώς σε εβδομήντα πέντε αλλοδαπούς συνολικά.Σε ό, τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, όντως την Κυβέρνηση την απασχολεί η ανθρωπιστική πλευρά του θέματος σε τοπικό επίπεδο και γι’ αυτό το λόγο καταβάλλει κάθε προσπάθεια και ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι συναρμόδιοι φορείς κατά περίπτωση λειτουργίας του καθενός.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)Κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε μου ένα λεπτό ακόμη.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες των άλλων Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τους ΟΤΑ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η πρόθεση για δημιουργία ειδικού χώρου παραμονής έχει συζητηθεί και σε συναντήσεις φορέων της περιοχής, με συμμετοχή της περιφέρειας του Δήμου Πατρέων και δεν βρίσκει αντίθετο το Υπουργείο Εσωτερικών. Ίσα-ίσα το Υπουργείο Εσωτερικών υπερθεματίζει γι’ αυτήν την πρόταση. Όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική λύση, καθώς αυτοί οι χώροι μπορούν να στεγάζουν μικρό μόνο αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι, δυστυχώς, λόγω της μη αιτήσεως ασύλου ονομάζονται «παράνομοι», και παράλληλα δεν μπορούν να ενταχθούν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, το οποίο έχει διεθνή επιχορήγηση, είτε ευρωπαϊκή, είτε από τα Ηνωμένα Έθνη. Απλά και μόνο οι ανάγκες καλύπτονται με προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και των υπολοίπων Υπουργείων. Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ιδιαίτερα μέτρα προστασίας ειδικά για τους ανηλίκους.

Εδώ επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι με βάση και την κίνηση όλων των αρμοδίων φορέων και τοπικών Βουλευτών πριν από τρεις μήνες, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων έχει αρχίσει κάθε Σαββατοκύριακο να μεταβαίνει στην Πάτρα με κινητή μονάδα, αποτελούμενη από γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, η οποία προβαίνει στη δωρεάν εξέταση όσων αλλοδαπών προσέρχονται οικειοθελώς, ενώ χορηγούνται και φάρμακα δωρεάν. Εφόσον από την εξέταση διαπιστωθούν προβλήματα υγείας νοσοκομειακής περίθαλψης, αυτοί παραπέμπονται στο νοσοκομείο. Δεν έχουν διαγνωστεί μεταδοτικά νοσήματα μέχρι σήμερα. Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ σε άλλα θέματα στη δευτερολογία μου.Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Τσούκαλης έχει το λόγο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σας έχουμε καλέσει σχεδόν όλοι οι Βουλευτές και όλοι οι τοπικοί φορείς να κάνουμε από κοινού μία επίσκεψη στο χώρο του άθλιου καταυλισμού της Πάτρας, προκειμένου να κατανοήσετε ότι όσα λέτε για τις αποσπασματικές παρεμβάσεις αρμοδίων φορέων υγείας, πρόνοιας, μέριμνας, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πάτρα. Ο χαρακτηρισμός «ανθρωπιστική κρίση μικρής κλίμακας» του Συνηγόρου του Πολίτη είναι κοινή πεποίθηση-άποψη όλων των φορέων, ακόμα και αυτών που επισκέπτονται την πόλη κατόπιν εντολής σας.Αυτό λοιπόν το οποίο τίθεται ενώπιόν σας είναι ότι για το θέμα της Πάτρας πρέπει να υπάρξει ριζική λύση και αντιμετώπιση εκ μέρους της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί με τέτοια ημίμετρα.

Το τραγικό στην όλη υπόθεση, κύριε Υπουργέ, είναι ότι υπάρχει παντελής θεσμική απουσία του επίσημου κράτους στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Οι ίδιοι οι πολίτες της πόλης θα σας το πουν, οι περίοικοι του καταυλισμού, θα σας το πουν και οι ίδιοι οι μετανάστες, θα σας το πουν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα. Υπάρχει παντελής απουσία ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Ποιο λόγο και σκοπό είχε η δική μας παρέμβαση; Σας είπαμε ότι σχεδόν όλοι οι μετανάστες, σε ποσοστό 95% περίπου, για να μην πω 100%, είναι Αφγανοί. Το καθεστώς που επικρατεί στη συγκεκριμένη χώρα το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Γνωρίζετε ότι επαναπροώθηση δεν μπορεί να γίνει, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορούν να φυλαχθούν -όπως το έχουμε συζητήσει και άλλες φορές- ή να κλειστούν σε άλλους χώρους υποδοχής στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό λοιπόν το οποίο σας λέμε είναι να εφαρμόσετε ειδικά για τους μετανάστες αυτούς ένα ειδικό καθεστώς το οποίο άλλες χώρες της Ευρώπης αναγνωρίζουν. Θα σας πω χαρακτηριστικά την περίπτωση της Σουηδίας όπου ανεξαρτήτως ειδικών προσωπικών χαρακτηριστικών κάθε πρόσφυγα ξεχωριστά χορηγεί άσυλο σε όλους τους Ιρακινούς λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Σας λέω ότι ο θεσμός της επικουρικής προστασίας ταιριάζει απόλυτα στους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό λοιπόν το οποίο σας λέμε είναι πρώτον να αντιμετωπίσετε το θέμα μ’ αυτόν τον τρόπο, ανεξαρτήτως ποιες είναι οι προθέσεις των συγκεκριμένων. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στις διεθνείς συνθήκες, δηλαδή να νομιμοποιήσουμε την παραμονή τους με κάποιον τρόπο, ανεξαρτήτως αν αυτοί επιθυμούν να διεκπεραιωθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση με συγκεκριμένο τρόπο της ανθρωπιστικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή με δημιουργία χώρων υποδοχής, ενός, δύο ή τριών, προκειμένου να καταμεριστεί και το κοινωνικό κόστος, αν θέλετε, ή οι κοινωνικές αντιδράσεις. Οι προτάσεις είναι συγκεκριμένες, όμως επί των συγκεκριμένων προτάσεων δυστυχώς δεν υπάρχει μία συντονισμένη παρέμβαση είτε εκ μέρους της Κυβέρνησης, είτε εκ μέρους των τοπικών φορέων, με αποτέλεσμα η μοναδική κίνηση η οποία φροντίζει και μεριμνά για τους πρόσφυγες που είναι η κίνηση για την προώθηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών, που τους χορηγεί τροφές, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο, να βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα» μεταξύ μεταναστών, κατοίκων, φορέων και Κυβέρνησης. Αυτό που σας καλούμε λοιπόν να κάνετε είναι να λάβετε θεσμικό ρόλο ολοκληρωτικής και συνολικής αντιμετώπισης και διαχείρισης του συγκεκριμένου προβλήματος.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών):

Κύριε Τσούκαλη, ευχαριστώ για τις προτάσεις σας. Δεν αρνούμαι ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος ούτε κανείς μπορεί να αρνηθεί ότι στην Πάτρα έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα το οποίο βέβαια επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αντιμετωπίζεται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση είναι αυτοί οι οποίοι θέλουν να απομακρυνθούν από κει οι αλλοδαποί και από την άλλη πλευρά είναι αυτοί οι οποίοι επιδιώκουν, τουλάχιστον όσο βρίσκονται εκεί οι αλλοδαποί, να έχουν διαβίωση υπό καθαρά ανθρώπινες και απόλυτα ασφαλείς συνθήκες. Όντως εγώ δεσμεύομαι να επεξεργαστώ αυτήν την πρόταση που κάνατε για το θέμα της επικουρικής προστασίας.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω το εξής κι εσείς το ξέρετε επειδή ασχολείστε για αρκετό καιρό με τα θέματα των αλλοδαπών: Δεν μπορεί να αναγνωριστεί πάντα η επικαλούμενη ταυτότητα εκ μέρους τους και θα έλθουν μετά από λίγο και θα δηλώνουν όλοι Αφγανοί. Βέβαια έχουμε και το καθεστώς για ορισμένους άλλους –Ιράκ κ.λπ.- λόγω γεωπολιτικών ιδιαιτεροτήτων στις περιοχές τους και ως εκ τούτου επιτείνεται το πρόβλημα Παρ’ όλα αυτά όμως εγώ δεν μειώνω την αξία της προτάσεώς σας και από την άλλη πλευρά τη δική μου υποχρέωση να δω το θέμα της επικουρικής προστασίας.

Θα ήθελα όμως να πω και το εξής: Μην παραγνωρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης, ειδικά από το 2004, για να βελτιωθεί η όλη κατάσταση σε όλη την επικράτεια. Ήδη έχουν δημιουργηθεί αρκετά νέα κέντρα φιλοξενίας αλλοδαπών, κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων, έχουν γίνει νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουν γίνει νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να συνταχθούμε και να εφαρμόσουμε κανονισμούς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και επιταγές των Ηνωμένων Εθνών.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν μπορούμε να μην βλέπουμε αυτές τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο μας ως προς τις χώρες προελεύσεως των συγκεκριμένων αλλοδαπών. Και τελειώνω επισημαίνοντας 2 σημεία. Το πρώτο είναι η επιστολή που είχε κάνει στις 8 Ιουνίου 2006 ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Πολύδωρας, αναφορικά με την παρέμβασή του για την βελτίωση θεμάτων που αφορούν στους αλλοδαπούς.
Λόγω χρόνου δεν μπορώ να αναφερθώ σε όλα τα σημεία. Θα τα καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής προκειμένου να λάβετε γνώση. Ευχαριστώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Πάντως μια επίσκεψη θα ήταν προτιμότερη..

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Ανασφάλιστη εργασία: Παραμένει χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό το ΙΚΑ Πάτρας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η υπηρεσία ελέγχου του ΙΚΑ Πάτρας, συνεχίζει να μην λειτουργεί μιας και δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η στελέχωσή της.
Την παραπάνω απάντηση έδωσε η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πετραλιά, σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, σχετική με τους μηχανισμούς ελέγχου για την ανασφάλιστη εργασία.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ Πάτρας δεν διέθετε ούτε έναν από τους 10 υπαλλήλους που προβλέπει το οργανόγραμμά της. Σύμφωνα με την απάντηση της κ. Υπουργού στην προκήρυξη που έγινε για τη στελέχωσή της «υποβλήθηκαν μόνο τέσσερις αιτήσεις, οπότε δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή η στελέχωση της Υπηρεσίας αυτής».
Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι από τις 585 καταγγελίες εργαζομένων που υποβλήθηκαν την τελευταία τριετία (2005-2007) έχουν διεκπεραιωθεί μόνο οι 276.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης, ανέφερε ότι η κ. Υπουργός αντί να περιγράφει την δεινή κατάσταση του ΙΚΑ, καλό θα ήταν να φροντίσει για την στελέχωση των υπηρεσιών του, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας που πλήττει ιδιαίτερα την Αχαΐα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Συζητείται σήμερα 12-5-08 στις 18.00 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών ο κ. Τσούκαλης επαναφέρει για μια ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα των προσφύγων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


ΕΠΙΚΑΙΡΗ Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τoν κ. Υπουργό
Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Πάτρα
Το δυστύχημα με θύματα 2 ανήλικους Αφγανούς στην Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών την 1η Απριλίου, επαναφέρει με τον πλέον τραγικό τρόπο το πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων της Πάτρας, οι κάτοικοι της οποίας έχουν συγκλονιστεί με το περιστατικό αυτό.
Δύο μήνες μετά το επιχειρησιακό σχέδιο «σκούπα» που εφαρμόστηκε ανεπιτυχώς στο λιμάνι της Πάτρας, βελτιώνοντας μόνο την “αισθητική” της πόλης, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ως είχε. Όπως μάλιστα δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, θα υπάρξει συνέχεια των μέτρων απομάκρυνσης, αν και όπως παραδέχτηκε τα μέτρα είναι ουσιαστικά ατελέσφορα, καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί επιστρέφουν στην Πάτρα.

Δεδομένου ότι ο Συνήγορος του πολίτη σε πόρισμά του το Φεβρουάριο μίλησε για μικρής κλίμακας ανθρωπιστική κρίση στην Πάτρα, υπογραμμίζοντας σειρά προβλημάτων μεταξύ των οποίων τις συνθήκες διαβίωσης των ανήλικων,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της Πάτρας ενιαία, είτε με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα είτε με τη χορήγηση επικουρικής προστασίας;
- Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ανθρωπιστική κρίση σε τοπικό επίπεδο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης