Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Χημικά κατά πολιτών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων «δακρυγόνων», από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, «καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον».

Επιπρόσθετα βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να αντιμετωπίζονται οι πολίτες μονίμως από την ΕΛ.ΑΣ και τους πολιτικούς της προϊσταμένους ως εχθροί και να χρησιμοποιείται εναντίον τους το ίδιο χημικό όπλο, που απαγορεύεται μεταξύ εμπολέμων κρατών; Πως είναι δυνατόν να υπάρχει χημικός πόλεμος ενάντια σε διαδηλωτές εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, μαθητές;

Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ., εκτός των χειροβομβίδων που εκτ
οξεύονται με τη μορφή σκόνης και νέφους, χρησιμοποιεί τη γνωστή πλέον μέθοδο της «φυσούνας», δηλαδή το σχεδόν εξ επαφής «ψεκασμό» των διαδηλωτών που εφαρμόζεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, ως μέσο διάλυσης των διαδηλώσεων με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή των διαδηλωτών.

Στη χώρα μας δυο από τα θύματα του Πολυτεχνείου το 1973, ο δικηγόρος Σπύρος Κοντομνάρης και ο ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτριος Παπαϊωάννου, αναφέρονται στο πόρισμα Τσεβά ως θανόντες από εισπνοή υπερβολικής ποσότητας δακρυγόνων. Εξίσου επικίνδυνη αποδεικνύεται, και η χρήση των "ψεκαστηριών". Η εκτεταμένη χρήση του pepper spray στις ΗΠΑ σχετίζεται με 60 τουλάχιστον θανάτους συλληφθέντων από το 1992 μέχρι σήμερα. Οσο για το CS, ο πρώτος νεκρός από "φυσούνα" σημειώθηκε στη Βρετανία το Μάρτιο του 1996. Λεγόταν Ιμπραήμ Σέι και ήταν 29 χρονών. Οι αστυνομικοί που τον "ψέκασαν" δε γνώριζαν πως έπασχε από υπέρταση, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Το αποκορύφωμα των τελευταίων ημερών ήταν η μετατροπή της διαμαρτυρίας, για τα μέτρα της Κυβέρνησης, στην Πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή 5/03 σε πεδίο μάχης από την ΕΛ.ΑΣ και η εξοργιστική επίθεση κατά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη περισσότερο κατά του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος επιβίωσε τόσων δεκαετιών και αγώνων, για να κινδυνεύσει από την ανιστόρητη ασχετοσύνη κάποιων πρωτοπαλίκαρων των ΜΑΤ.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Θα σταματήσουν επιτέλους οι αστυνομικές δυνάμεις να λειτουργούν παράνομα, επιτιθέμενες με χημικά όπλα σε πολίτες;
2. Στις 8-12-2009 ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε ανακοινώσει ότι θα απαγορευτεί η χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών στις πορείες. Για ποιο λόγο δεν έχετε πραγματώσει ακόμα τις εξαγγελίες σας και πότε σκοπεύετε να το κάνετε;
3. Έχετε σκοπό να συμμορφωθείτε με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συστάσεις, και γιατί δε λαμβάνετε υπόψη τις σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη;
4. Θα αποδοκιμάσετε τις ενέργειες των αστυνομικών της Βουλής που βιαιοπράγησαν χωρίς να έχουν εντολή, απ’ ότι μας ελέχθη, εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να αφαιρέσουν το πανό;
5. Θα αναζητηθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο περιστατικό επίθεσης με χημικά ενάντια στο Μανώλη Γλέζο;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αλέξης Τσίπρας
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Ηρώ Διώτη
Θοδωρής Δρίτσας
Φώτης Κουβέλης
Τάσος Κουράκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Θανάσης Λεβέντης
Βασίλης Μουλόπουλος
Δημήτρης Παπαδημούλης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης ΨαριανόςΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Ερώτηση: 7160/8-3-2ΟΙΟ

Σε απάντηση της αριθμ. 7160/8-3-2010 ερώτησης που κατέθεσαν στην Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. κ Α. Τσίπρας, Ε. Αμανατίδου-Πασχαλίδου και λοιποί και κατά το μέρος που αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το από 16-3-2010 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την επίθεση εναντίον του Μανώλη Γλέζου, διενεργείται Ε.Δ.Ε. από την ΕΛ.ΑΣ. μετά το πέρας της οποίας το σχετικό πόρισμα θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αστυνομική προανάκριση κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΘΕΜΑ : Χρήση δακρυγόνων από αστυνομικούς.

ΣΧΕΤ : ΕΡΩΤΗΣΗ 7160/08-03-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ, Α. ΤΣΙΠΡΑΣ, Ε. ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ, Μ. ΔΙΩΤΗ, Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ, Μ. ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ, Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, θ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ, Β. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ και Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ. σε ότι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, για το αντικείμενο αυτής, ενημερώσαμε την Εθνική Αντιπροσωπεία την 15-03-2010 κατά τη συζήτηση της 580/ 09-03-2010 επίκαιρες ερώτησης, που κατέθεσε ο εκ των ερωτώντων Βουλευτών κ. Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ.
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας διαβιβάζουμε αντίγραφο των πρακτικών της ανωτέρω συζήτησης.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ