Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Αναστέλλονται οι προγραμματισμένες δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ

Το θέμα της αναστολής των προγραμματισμένων δράσεων, των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, καθώς και το θέμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Τάσος Κουράκης.

Όπως σημειώνουν οι δύο βουλευτές, σε μια εποχή που μιλάμε κατά κόρον για «πράσινη ανάπτυξη», απαιτείται η ουσιαστική στήριξη του θεσμού της ΠΕ και της λειτουργίας των ΚΠΕ και όχι η απαξίωση και η εγκατάλειψή τους. Η απόφαση του υπουργείου αναμένεται να πλήξει και το ΚΠΕ Κλειτορίας, αφού θα πάψει να δέχεται τμήματα σχολείων για πολυήμερες επισκέψεις.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η πρόσφατη (με αριθμ. πρωτ 22927 /Γ7 - 26-2-2010) εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, για αναστολή των προγραμματισμένων δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, (πλην των ημερησίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων) έχει προκαλέσει αναστάτωση και απογοήτευση σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και στις τοπικές κοινωνίες όπου αναπτύσσουν τις δράσεις τους τα Κ.Π.Ε. σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια τα ΚΠΕ με τις δράσεις τους και τις παρεμβάσεις τους αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης και προώθησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η μη επαρκής χρηματοδότησή τους στη μέση της σχολικής χρονιάς επιφέρει καίριο πλήγμα στο θεσμό της Π.Ε.

Συνέπεια της παραπάνω απόφασης είναι η ακύρωση όλων των Σεμιναρίων Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, των πολυήμερων επισκέψεων τμημάτων σχολείων σε αυτά, το πάγωμα της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού καθώς όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων των ΚΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη χρόνια υποχρηματοδότηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία χρηματοδοτούνται με το αστρονομικό ποσό των είκοσι (20) ευρώ (!) ανά πρόγραμμα που δεν φτάνει ούτε για κάλυψη εισιτηρίων για τις διδακτικές επισκέψεις του σχολείου, αλλά ούτε και για τα μικροέξοδα.

Σε μια εποχή που μιλάμε κατά κόρον για «πράσινη ανάπτυξη», απαιτείται η ουσιαστική στήριξη του θεσμού της ΠΕ και της λειτουργίας των ΚΠΕ και όχι η απαξίωση και η εγκατάλειψή τους.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός:


1. Προτίθεστε να διαμορφώσετε χρηματοδοτικά προγράμματα των σχολείων Ά/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση προγραμμάτων ΠΕ κατά την διάρκεια της 4ης χρηματοδοτικής περιόδου;

2. Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση προκήρυξη για την υποβολή των Τεχνικών Δελτίων Έργου των ΚΠΕ με επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των δράσεων τους μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ (2007-2013).

3. Είναι στις προθέσεις σας η ένταξη των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Υπευθύνων ΚΠΕ και Παιδαγωγικών Ομάδων ΚΠΕ στα στελέχη της εκπαίδευσης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Νίκος Τσούκαλης