Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010

Διαρροή στοιχείων δικογραφίας σε έντυπα και ιστοσελίδες του ακροδεξιού χώρου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στον απόηχο του ξυλοκοπήματος και του τραυματισμού πολιτών από ακροδεξιούς στο πλαίσιο ειρηνικής αντιρατσιστικής εκδήλωσης στην πλατεία του Μετρό επί της οδού Πανόρμου, επιχειρείται εδώ και έναν μήνα μια πρωτοφανής ενορχηστρωμένη επιχείρηση αντιστροφής των ρόλων θυτών και θυμάτων από έντυπα του ακροδεξιού χώρου, αλλά και από ιδεολογικά συγγενείς ιστοσελίδες. Συγκεκριμένα, όσοι αυτόπτες μάρτυρες κλήθηκαν για κατάθεση στη ΓΑΔΑ μετά την οργανωμένη φασιστική επίθεση και αναγνώρισαν άτομα που συμμετείχαν σ’ αυτή, λοιδορούνται, συκοφαντούνται και διασύρονται με περιπαικτικά, ειρωνικά και εμπαθή σχόλια, τα οποία αναπαράγονται μέσα από εκατοντάδες ιστοσελίδες.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι, μέσω αυτών των ιστοσελίδων και εντύπων, τα ονοματεπώνυμα καθώς και οι ιδιότητες των μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως ενεργούμενα που «εκτελούν πολιτικές εργολαβίες», αποκαλύπτονται δημόσια και συνοδεύονται από απειλές.

Με δεδομένο ότι η παράνομη διαρροή απόρρητων στοιχείων της δικογραφίας οδήγησε στην ύπαρξη διατυπωμένων απειλών από έντυπα και ιστοσελίδες, καθώς και την κατατρομοκράτηση μαρτύρων στην υπόθεση της φασιστικής επίθεσης στην Πανόρμου,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


Κατά ποιο τρόπο έχουν περιέλθει απόρρητα στοιχεία της δικογραφίας η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, στην κατοχή εντύπων και ιστοσελίδων του ακροδεξιού χώρου;

Με ποιον τρόπο θα προστατευθεί, έστω και μετά τη δημοσιοποίηση, η ιδιότητα του μάρτυρα, λαμβανομένων υπόψη και των διατυπωμένων απειλών εναντίον μαρτύρων, έπειτα από την παράνομη διαρροή των ονομάτων τους;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Βασίλης Μουλόπουλος

Νίκος ΤσούκαληςΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ : Διαρροή στοιχείων δικογραφίας. ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 7163/08-03-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατάθεσαν οι Βουλευτές κ. κ, Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Β. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι τις απογευματινές ώρες της 23-01-2010. η αρμόδια Υπηρεσία μας (Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής) σχημάτισε δικογραφία, κατ' εφαρμογή του άρθρου 243 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σε βάρος σαράντα πέντε (45) ατόμων, μεταξύ των οποίων δέκα τρεις (13) ανήλικοι, για κατά περίπτωση παράβαση των άρθρον 189, 309, 333, 361. 42 και 45 του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2168/ 1993, καθ' όσον συμμετείχαν σε ομάδα που επιτέθηκε και συνεπλάκη την 12.00' ώρα της ίδιας ημέρας στην πλατεία Κανελλοπούλου στους Αμπελόκηπους, με άλλα άτομα που συμμετείχαν σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στην εν λόγω πλατεία.

Οι συλληφθέντες, τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, οδηγήθηκαν με τις κατ' αυτών σχηματισθείσες δικογραφίες στους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και Ανηλίκων Αθηνών, οι οποίοι παρέπεμψαν άπαντες στον 4ϋ Ειδικό Ανακριτή για κύρια ανάκριση, φάση κατά την οποία οι διάδικοι και οι συνήγοροί τους, όπως είναι γνωστό, δύνανται να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της δικογραφίας.

Πέραν αυτών σας πληροφορούμε ότι στην ανωτέρω Υπηρεσία μας, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει καταγγελίες από μάρτυρες στην προαναφερόμενη υπόθεση για απειλές εναντίον τους. Εφόσον υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις η Υπηρεσία θα επιληφθεί και θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ