Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Αλλαγή χάραξης του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους και τους φορείς της Δυτικής Αχαΐας σχετικά με το ενδεχόμενο μη αλλαγής χάραξης του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου.

Στις 5 Μαρτίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του Δήμου Βραχνέικων και κατοίκων της περιοχής κατά της υφιστάμενης χάραξης, η οποία δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους οικιστικούς ιστούς των Δήμων της περιοχής.

Η προηγούμενη υπό τον κ. Σουφλιά ηγεσία του αρμόδιου τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, είχε κάνει δεκτό το καθολικό αίτημα κατοίκων και φορέων για αλλαγή χάραξης (νοτιότερα) και είχε ξεκινήσει η εκπόνηση σχετικής μελέτης, ενώ υπήρξε συμφωνία ώστε το υπουργείο να βοηθήσει στην κατεύθυνση το ΣτΕ να αποφανθεί υπέρ του αιτήματος των κατοίκων. Πέραν όμως της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ, εκφράζονται φόβοι και για τη χρηματοδότηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 100εκ Ευρώ.

Επειδή η δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος δεν θα δημιουργεί προβλήματα στους Δήμους της Δυτικής Αχαΐας αποτελεί καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής,

Επειδή οι Δήμαρχοι της περιοχής δηλώνουν έτοιμοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας,

ερωτάται ο κ. υπουργός


Ισχύουν οι δεσμεύσεις του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, για υλοποίηση νοτιότερης χάραξης στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου;

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση τόσο της συμπληρωματικής μελέτης όσο και για την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Με δικαστική απόφαση η αλλαγή χάραξης στα Βραχνέικα!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την απόφαση του ΣτΕ περιμένει το υπουργείο Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να αποφασίσει τι θα πράξει με τη χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου στην περιοχή των Βραχνέικων!!!

Η απάντηση του υφυπουργού κ. Μαγκριώτη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη συντάχθηκε την ημέρα (12-3-10) που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των φορέων στα Βραχνέικα κι ενώ γνώριζε το υπουργείο σχετικά με την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Κοντολογής ο υφυπουργός κ. Μαγκριώτης δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι εάν θα αποφασίσει για την αλλαγή χάραξης αυτό θα το πράξει αναγκαστικά λόγω πιθανής δικαστικής απόφασης. «οψόμεθα ες Φιλίππους»!!!

Η λακωνική απάντηση του κ. Υφυπουργού έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αλλαγή χάραξης του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών -Πύργου

Σε απάντηση των παραπάνω σχετικών (Ερωτήσεις/Αναφορά), και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Υ.Δ.Ε./Μ.Κ./Ε.Π,Π., παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κ. κ. Βουλευτές τα εξής:

Δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσφυγή που έχει ασκηθεί από το Δήμο Βραχνέικων για την τροποποίηση της υφιστάμενης χάραξης του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου «Μελέτη - Κατασκευή - Χρηματοδότηση -Λειτουργία - Εκμετάλλευση και Συντήρηση του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος -Πάτρα - Πύργος -Τσάκωνα», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.ΥΔ./Ε.Π.-Ε.Π,, το υπόψη έργο είναι συνεχιζόμενο από το Γ' Κ.Π.Σ στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση του είναι εξασφαλισμένη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ