Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η Δυτική Αχαΐα δεν περιλαμβάνεται στις ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση περιοχές, με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος εάν προκύψουν επιστημονικά δεδομένα


«Η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας δεν περιλαμβάνεται στις ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση περιοχές και γι’ αυτό δεν έχει ενταχθεί στο μέτρο 2.1.4 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση σχετική μελέτη που εκπονήθηκε απ’ το Πανεπιστήμιο Πατρών»

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη σχετική με την εφαρμογή του προγράμματος "Μείωση της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης" σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, που συζητήθηκε στην ολομέλεια της βουλής την Παρασκευή 26-8-2011.

Ο κ. Δριβελέγκας ανέφερε πως έχει γίνει αποδέκτης του «Παναχαϊκού» αιτήματος για ένταξη της Δυτικής Αχαΐας στο σχετικό πρόγραμμα, που έχει σαν στόχο τη μείωση των νιτρικών και δεν προβλέπει αποζημιώσεις, όπως εμφατικά τόνισε, μόνο που το αίτημα στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, αφού η μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ δεν περιλαμβάνει την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Δεσμεύτηκε όμως να επανεξετάσει το αίτημα εάν προκύψουν επιστημονικά δεδομένα που συνηγορούν στην ένταξη της περιοχής

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού κόλπου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ



Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους σε αλιεύματα κόλπους της χώρας μας και βασική οικονομική πηγή για την περιοχή.


Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνα ερευνητών του Δικτύου Εργαστηρίου «Ωκεανός» του Πανεπιστημίου Πατρών, διαπιστώθηκε ότι σε θαλάσσιο βάθος κάτω από τα 30-35 μέτρα έχει δημιουργηθεί μία ανοξική ζώνη, στην οποία δεν υπάρχει ζωή, ενώ οι θαλάσσιοι οργανισμοί που διαβιούν στον πυθμένα της θάλασσας έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Εναλλακτική διαχείριση των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατεδαφίσεων και Κατασκευών, στη Δυτική Ελλάδα


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 
Τα πάσης φύσεως οικοδομικά απόβλητα είναι μία ακόμη μάστιγα για το περιβάλλον, εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισής τους. Παράνομες χωματερές, ρέματα και δάση αποτελούν τους συνήθεις χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσής τους, παρ' όλο που αρκετά από αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικά ανάπλασης δεκάδων ανενεργών μικρών και μεγάλων λατομείων.


Διακοπή λειτουργίας του ΙΚΑ Παραλίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ



Αναστάτωση και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η απρόσμενη ανακοίνωση του διοικητή του ΙΚΑ, για το κλείσιμο του παραρτήματος ΙΚΑ Παραλίας, μιας εργατικής συνοικίας της Πάτρας, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους της περιοχής.

Απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ



Χωρίς προηγούμενο είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ στην Πάτρα οι οποίοι προσπαθούν να εξυπηρετηθούν από τον ένα και μοναδικό ελεγκτή γιατρό που υπάρχει αυτή την περίοδο. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν με τις ώρες.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η Δημοκρατική Αριστερά Καταψηφίζει επί της αρχής το ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η Δημοκρατική Αριστερά προσήλθε στο διάλογο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα του νομοσχεδίου. Αποδεχθήκαμε το Συμβούλιο με συγκεκριμένο περιεχόμενο και όχι μ’ αυτό το περιεχόμενο που η κυβέρνηση κατέθεσε. Δεχτήκαμε τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χάρτη, δεχτήκαμε την αξιολόγηση με εξωτερικούς κριτές, με κατάλογο των πανεπιστημίων και πάρα πολλά πράγματα τα οποία είναι έξω από την πεπατημένη. Δυστυχώς πολλά από αυτά δεν έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση.


Αποδεχόμαστε τα περισσότερα από αυτά τα οποία ανέφερε και η κυρία Υπουργός στην τοποθέτησή της, όσον αφορά τις παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά οι διατυπώσεις των κορυφαίων άρθρων 6, 7,8 για εμάς είναι το στοιχείο που μας οδήγησε και έγειρε την πλάστιγγα, προκειμένου να πούμε το όχι επί της αρχής του νομοσχεδίου».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:

Η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, κατά τη συζήτηση στη βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.



Τι πανεπιστήμιο θέλουμε; Η ΔΗΜΑΡ έχει, αμέσως μετά την ίδρυσή της, δηλώσει με σαφήνεια ότι θέλει ένα πανεπιστήμιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία η γνώση συνιστά το θεμέλιο λίθο της.

Αυτό σημαίνει ένα πανεπιστήμιο που ερευνά, που παράγει νέα γνώση, που τη διδάσκει αλλά και τη μεταδίδει στην κοινωνία για το κοινό συμφέρον, ένα πανεπιστήμιο που καλλιεργεί τις ακαδημαϊκές και δημοκρατικές αξίες. Στη βάση αυτή, το πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από την πολιτεία, αξιολογείται και λογοδοτεί για το έργο του. Στη βάση αυτή διοικείται και πρέπει να διοικείται σωστά.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Προς επίλυση το θέμα των γαιών υψηλής παραγωγικότητας

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Επιλύεται το σοβαρό πρόβλημα που είχε ανακύψει με το χαρακτηρισμό των γαιών υψηλής παραγωγικότητας και απασχολούσε χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη.


Στη χθεσινή (23-8-2011) συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγγας έκανε αποδεκτή τη νομοτεχνική βελτίωση της παρ. 6 του αρ.56 τον Ν.2637/78, που πρότεινε ο βουλευτής.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Παράνομες χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Επανέρχεται στη Βουλή το θέμα των παράνομων χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από νέα ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ), που κατέθεσαν, προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερις βουλευτές με τη νέα ερώτησή τους, ζητούν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν μεν νομότυπα στον Αναπτυξιακό, εισέπραξαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα χρήματα των επιδοτήσεων, αλλά στη συνέχεια παρέβησαν προκλητικά τους όρους της επιδότησής τους και ζητούν να τους κατατεθούν όλα τα πορίσματα (ΕΔΕ, ΣΔΟΕ Κ.Λ.Π.) των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: