ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος εάν προκύψουν επιστημονικά δεδομένα
«Η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας δεν περιλαμβάνεται στις ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση περιοχές και γι’ αυτό δεν έχει ενταχθεί στο μέτρο 2.1.4 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση σχετική μελέτη που εκπονήθηκε απ’ το Πανεπιστήμιο Πατρών»
Τα παραπάνω ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη σχετική με την εφαρμογή του προγράμματος "Μείωση της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης" σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, που συζητήθηκε στην ολομέλεια της βουλής την Παρασκευή 26-8-2011.
Ο κ. Δριβελέγκας ανέφερε πως έχει γίνει αποδέκτης του «Παναχαϊκού» αιτήματος για ένταξη της Δυτικής Αχαΐας στο σχετικό πρόγραμμα, που έχει σαν στόχο τη μείωση των νιτρικών και δεν προβλέπει αποζημιώσεις, όπως εμφατικά τόνισε, μόνο που το αίτημα στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, αφού η μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ δεν περιλαμβάνει την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Δεσμεύτηκε όμως να επανεξετάσει το αίτημα εάν προκύψουν επιστημονικά δεδομένα που συνηγορούν στην ένταξη της περιοχής
Ο κ. Τσούκαλης στην τοποθέτησή του, τόνισε πως η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας είναι συνέχεια της πεδινής περιοχής νοτίως του φράγματος Πηνειού (η οποία έχει ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα) αποτελεί τον «ορισμό» της υποβαθμισμένης περιοχής, μαζί με την Αργολική πεδιάδα και ως εκ τούτου πρέπει να διευκρινιστούν οι λόγοι του αποκλεισμού της. Ανέφερε επίσης πως η γειτνίαση της περιοχής με τα ευαίσθητα υγροτοπικά οικοσυστήματα των λιμνοθαλασσών Κοτυχίου, Προκόπου και Πάπα, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ένταξης της περιοχής στο σχετικό πρόγραμμα.
Στη δευτερολογία του ο κ. Δριβελέγκας ανέφερε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εντάξει στο μέτρο 2.1.4 για την προστασία υγροτοπικών συστημάτων περιοχών Natura, τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μετοχίου, Λάπα και Λακόπετρας. Το μέτρο, ανέφερε ο κ. υφυπουργός είναι ανοιχτό και μπορούν να γίνουν οι σχετικές αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, τονίζοντας όμως για μια ακόμη φορά πως τα χρήματα είναι περιορισμένα γι’ αυτό και έχουν προτεραιότητα οι περιοχές με σοβαρό πρόβλημα.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 26.8.2011)
26.8.2011 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ Εφαρμογή προγράμματος «Μείωση νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης σε δημοτικά διαμερίσματα της Δυτικής Αχαΐας»
Ακολουθεί η με αριθμό 1166/23-8-2011 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κυρίου Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Μείωση νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης σε δημοτικά διαμερίσματα της Δυτικής Αχαΐας».
Στην ερώτηση εκ μέρους της Κυβερνήσεως θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Δριβελέγκας.
Παρακαλείται ο κ. Νικόλαος Τσούκαλης, Βουλευτής Αχαΐας, να λάβει το λόγο, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, μεταφέρω διά της ερωτήσεώς μου ένα πάνδημο αίτημα όλων των φορέων, όχι μόνο της Δυτικής Αχαΐας, αλλά όλης της Αχαΐας, σε σχέση με ένα κορυφαίο ζήτημα, το οποίο άπτεται, όχι απλώς μόνο την προάσπιση των συμφερόντων ολόκληρης της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας, αλλά αποτελεί και ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με τη συμμόρφωση της χώρας μας σε επιτακτικούς κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αναφέρομαι στην εφαρμογή των κανόνων απονιτρορύπανσης στη μεγαλύτερη πεδινή περιοχή της Αχαΐας, δηλαδή στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας. Σημειωτέον ότι η περιοχή, η οποία αναφέρεται η ερώτηση, αποτελεί μόνο τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής που συνέχεται και με την πεδινή περιοχή ολόκληρου του νομού Ηλείας.
Η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, κύριε Υφυπουργέ, είναι ο ορισμός της υποβαθμισμένης περιοχής σε όλη την Ελλάδα μαζί με την αργολική πεδιάδα όσον αφορά τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Παθογένειες δεκαετιών, κατασπατάληση του δημοσίου πλούτου, ανορθόδοξες τακτικές και, βεβαίως, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης αυτής της περιοχής οδήγησαν σε καταστάσεις, οι οποίες είναι οριακά μη αναστρέψιμες. Είναι η περιοχή, στην οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο ο υδροφόρος ορίζοντας σε νιτρώδη, τα οποία σημειωτέον είναι καρκινογόνα, σε νιτρικά και σε βαρέα μέταλλα, όπως χαλκό, μαγγάνιο και άλλα τέτοια στοιχεία.
Ήδη αυτήν τη στιγμή η μη εφαρμογή των μέτρων απονιτροποίησης παραβιάζει σαφέστατα και την αντίστοιχη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρύπανση από νίτρο των υδροφόρων οριζόντων, αλλά και την Οδηγία-πλαίσιο 60∕2000 για την προστασία των υπόγειων υδροφορέων.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο θέλω σας παρακαλώ να μου απαντήσετε και περιμένει να το ακούσει όλη η Αχαΐα είναι στο κατά πόσο θα εφαρμοστεί για την περιοχή αυτή το μέτρο 2.1.4. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου προβλέπεται η προστασία των υπόγειων υδροφορέων από τη νιτροποίηση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Τσούκαλη.
Παρακαλείται ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Δριβελέγκας να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, έχω γίνει δέκτης και εγώ όλων των φορέων της περιοχής σας γι’ αυτό το θέμα. Σωστά είπατε ότι είναι παναχαϊκό -θα έλεγα- το αίτημα.
Θέλω, όμως, να πω δυο-τρία πράγματα για να καταλάβουμε τι είναι αυτό το μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης. Πρέπει πρώτα-πρώτα να είμαστε σαφείς. Το μέτρο αυτό είναι για να μειωθούν τα νιτρικά στους υπόγειους ορίζοντες των νερών. Δεν είναι εισόδημα. Το λέω αυτό γιατί, επιτέλους, πρέπει από εδώ και πέρα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Πάρα πολλοί και στην περιοχή μου και παντού βάζουν θέμα απονιτροποίησης μόνο και μόνο –πιστεύω οι περισσότεροι, αλλού έχοντας δίκιο, αλλού έχοντας άδικο- για να εισπράξουν ένα εισόδημα, το οποίο πράγματι δίνεται, αλλά όταν υπάρχει πραγματική κατάσταση. Και αυτήν την πραγματική κατάσταση δεν την καθορίζει καθένας ή εμείς, δεν βάζουμε έτσι διάφορες περιοχές στο μέτρο.
Έχουν γίνει μελέτες και μάλιστα, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, κύριε Τσούκαλη, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου έχουν βάλει έξι περιοχές της χώρας. Μετά συμπληρωματικά έχουν μπει άλλες δύο περιοχές. Θα σας τις διαβάσω, για να ξέρετε. Είναι η περιοχή της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλίας. Περιλαμβάνεται η Επαρχία Δομοκού της Φθιώτιδας, η περιοχή του Κωπαϊδικού Πεδίου. Περιλαμβάνονται η περιοχή του Αργολικού Πεδίου, του Πηνειού της Ηλείας, η περιοχή του Κάμπου Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, η περιοχή Λεκάνης Στρυμόνα Σερρών, πεδιάδα Άρτας-Πρέβεζας και η περιοχή του Ασωπού.
Η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, σύμφωνα με τις μελέτες που είχαν γίνει, δεν περιλαμβάνεται στις ευπρόσβλητες περιοχές. Και αρμόδιο Υπουργείο για την εφαρμογή αυτής της Οδηγίας και για τις μελέτες ξέρετε καλά ότι είναι το ΥΠΕΚΑ. Εάν έχετε εσείς μελέτες ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, εδώ είμαστε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.
Βεβαίως, δεν πρέπει να συνδυαστεί –επαναλαμβάνω- και να νομίσουν όλες οι περιοχές ότι έτσι βρίσκουμε έναν έμμεσο τρόπο για να εισπράξουμε εισόδημα.
Στη δευτερολογία θα σας πω –γιατί αναφέρετε και περιοχές- ότι εμείς έχουμε και ένα άλλο μέτρο, με το οποίο δίνουμε τη δυνατότητα σε διάφορες περιοχές να ενταχθούν, για να τύχουν γεωργο-περιβαλλοντικής προστασίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Δριβελέγκα.
Παρακαλείται ο κ. Νικόλαος Τσούκαλης να λάβει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, με ικανοποίηση εισπράττω, προσλαμβάνω την τοποθέτησή σας όσον αφορά την πρόθεσή σας να ανταποκριθείτε, εάν και εφ’ όσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέσατε.
Όμως, θα ήθελα να σας πω ότι η περιοχή στην οποία αναφέρομαι, πέραν των δημοτικών διαμερισμάτων, είναι η περιοχή της ευρύτερης λεκάνης απορροής του Πηνειού. Ο Πηνειός αναφέρεται. Η περιοχή αυτή είναι η περιοχή νότια του Φράγματος του Πηνειού. Θα ήθελα να θυμίσω ότι το Φράγμα του Πηνειού είναι ουσιαστικά στα όρια Αχαΐας και Ηλείας. Εάν, λοιπόν, αναφέρεται η μελέτη σε περιοχή πέριξ του Πηνειού, είναι προφανές ότι εντάσσεται και η συγκεκριμένη περιοχή. Όμως, προκειμένου να καλυφθούν οι προδιαγραφές τις οποίες θέσατε εσείς, για να τύχει της χρηματοδότησης, είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθούμε και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, για να διευκρινίσει την ευρύτερη περιοχή στην οποία αναφέρεται.
Επιπλέον, θα ήθελα να πω και κάτι το οποίο είναι χρήσιμο. Η συγκεκριμένη περιοχή περικλείεται ουσιαστικά προς την πλευρά της θάλασσας από τρεις ιδιαίτερα ευαίσθητες λιμνοθάλασσες, του Προκόπου, το Κοτυχίου και του Πάπα, οι οποίες είναι γνωστότατα διβάρια και εντάσσονται στη μοναδική περιοχή προδιαγραφών Ramsar που έχει η Πελοπόννησος. Και ήδη αυτές οι λιμνοθάλασσες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ευτροφισμού.
Τελειώνω εδώ και θα απευθυνθώ και στο Πανεπιστήμιο και στους φορείς της περιοχής, ούτως ώστε να αποσταλεί στο Υπουργείο διευκρινιστικό έγγραφο όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή, για να μπορέσετε και εσείς να ανταποκριθείτε με την καλή σας διάθεση στο αίτημα το παναχαϊκό, όπως είπατε πάρα πολύ σωστά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκας έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως είπα, κύριε συνάδελφε, η Αχαΐα δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτό το μέτρο. Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην ένταξη μίας περιοχής NATURA. Και το λέω αυτό διότι δεν το ξέρει ο κόσμος στην Αχαΐα και λέει «μα, είναι δυνατόν να βάζετε κάποιες περιοχές που δεν είναι τόσο εντατικής καλλιέργειας σε ένα μέτρο προστασίας και να μη βάζετε τον Κάμπο;».
Όσον αφορά το πρώτο, έχω απαντήσει. Όμως, υπάρχει και το «Μέτρο 214» που είπατε, κύριε συνάδελφε, για την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων που είναι παρόμοιο της δράσης της απονιτροποίησης. Εδώ, εμείς, μόνοι μας, σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντάξαμε την περιοχή του Μετοχίου, του Αράξου και της Λακκόπετρας στο «Μέτρο 214». Το Μέτρο είναι ανοιχτό, για να μπορέσουν να ενταχθούν, αλλά δεν ξέρω βέβαια αν προλαβαίνουν τις προθεσμίες.
Όμως, θέλω να πω και το εξής: Πέρα απ’ αυτό, για να μη δίνουμε ανέξοδες ελπίδες και προσδοκίες και για να είμαστε σοβαροί επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα, πρέπει να πούμε ότι και τα χρήματα είναι ορισμένα. Γι’ αυτό, προτεραιότητα έχουν οι περιοχές που έχουν όντως σοβαρό πρόβλημα. Αυτό το λέω, για να μη δώσουμε την εντύπωση ότι βρήκαμε τώρα έναν τρόπο να πάρουμε όλοι χρήματα. Αυτά έχουν τελειώσει. Θα είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι και πιστεύω να συμφωνείτε σ’ αυτό.
Πάντως, σας λέω ότι με το «Μέτρο 214» μόνοι, σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουμε εντάξει μία περιοχή
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου