Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Άμεσος εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, επισημαίνει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Μεταφορών και Εσωτερικών ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και κύρια με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας όπου βασιλεύει η αυθαιρεσία( σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς, πότε αναμένεται να ληφθούν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίζουν το νομικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών και θα ορίζουν τις σύγχρονες διαδικασίες λειτουργίας των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κόλαφο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, που αποδέχεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και προτείνει μια σειρά από μέτρα.
Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την έκθεση - απόφαση ενισχύονται τα επιχειρήματα των πολιτών που αντιδρούν στην χωρίς μέτρο και όρους εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Το Ευρωκοινοβούλιο στην ουσία αποδέχεται ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 1999 δεν είναι πια αξιόπιστα και πρέπει να επανεξεταστούν. Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλει είναι ότι η διχογνωμία της επιστημονικής κοινότητας έχει ενταθεί μετά την 12η Ιουλίου 1999 όταν η ΕΕ θέσπισε τα όρια έκθεσης του κοινού για τα ΗλεκτροΜαγνητικά Πεδία (ΗΜΠ) στα 55 volt/μέτρο. Επισημαίνει επίσης τη ραγδαία επέκταση τεχνολογιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τις τελευταίες δεκαετίες και άρα την διαρκή ανάγκη επανεξέτασης και αναπροσαρμογής των μέτρων προστασίας του κοινού.
Υπενθυμίζει επίσης ότι το Σεπτέμβριο του 2008 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει σύσταση να ληφθούν ως μέτρο τα χαμηλότερα όρια που θέτουν κάποιες χώρες για την προστασία του κοινού από την ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων, δηλαδή του ηλεκτρισμού. Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα για τις ακτινοβολίες που προέρχονται από τις υψηλές συχνότητες, δηλαδή τις ασύρματες επικοινωνίες. Το Λουξεμβούργο, όρισε ως μέγιστο όριο εκπομπής τα 3 volt/μέτρο για πηγές που βρίσκονται πλησίον περιοχών στις οποίες ενδέχεται να κατοικούν άνθρωποι.
Σε αυτή την διαδικασία αλλαγής η έκθεση προτείνει στην ουσία τα όρια να τίθενται με κριτήριο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς) και όχι τον μέσο υγιή ενήλικα.
Σχετικά με την τοποθέτηση των κεραιών, καθώς απ' ότι φαίνεται η αυθαιρεσία στην τοποθέτηση τους είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, προτείνει μία σειρά από μέτρα που είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφαρμόσιμα σε κάποιες χώρες της ΕΕ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Είναι σε γνώση των Υπουργείων η εν λόγω έκθεση και τα προβλήματα που προκύπτουν και για τη χώρα μας;
- Πότε αναμένεται να ληφθούν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίζουν το νομικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών και θα ορίζουν τις σύγχρονες διαδικασίες λειτουργίας των εταιριών κινητής τηλεφωνίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης