Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε οριακή κατάσταση το πρόβλημα διάθεσης των βοθρολυμάτων στο Νομό Αχαΐας
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το πρόβλημα της διάθεσης των βοθρολυμάτων στο Νομό Αχαΐας, θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διάθεσης των βοθρολυμάτων του Δήμου Πατρέων αλλά και των άλλων Δήμων της Δυτικής Αχαΐας, που ζητούν 6μηνη παράταση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙ.ΠΕ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το θέμα της διάθεσης των βοθρολυμάτων στο νομό Αχαΐας μετά την άρνηση της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, να εγκρίνει την 6μηνη παράταση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της, για την επεξεργασία βοθρολυμάτων από Δήμο Πατρέων, αλλά και άλλους Δήμους του Νομού.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, μιας και οι βόθροι πολιτών και επιχειρηματιών έχουν ξεχειλίσει μη μπορώντας να αντιδράσουν για να περισώσουν όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά και την υγεία τους που απειλείται.
Το πρόβλημα που δημιουργείται με τους χιλιάδες τόνους αδιάθετων βοθρολυμάτων, δεν αφορά μόνο το Δήμο Πατρέων αλλά και άλλους δήμους της Δυτικής Αχαΐας, πλην του Δήμου Μόβρης, Λαρίσου και Βραχνεϊκων, που εξυπηρετούνται από το βιολογικό καθαρισμό της Δύμης.
Εκατοντάδες νοικοκυριά στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή ζουν με τον εφιάλτη των βοθρολυμάτων καθώς τα ιδιωτικά βυτιοφόρα παραμένουν γεμάτα αδυνατώντας να τους εξυπηρετήσουν. Πολλά καταστήματα στην παραλιακή περιοχή κινδυνεύουν με «λουκέτο» με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Η επερχόμενη αύξηση των θερμοκρασιών αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα ενώ εκφράζονται φόβοι και για ακραίες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να καταλήξουν τα λύματα σε θάλασσες και ποτάμια. Ήδη διενεργείται επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πατρών, πλην όμως το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί δια της δικαστικής οδού.

Επειδή η κατάσταση είναι οριακή και η παράτασή της θα δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διάθεσης των βοθρολυμάτων του Δήμου Πατρέων και άλλων Δήμων της Δυτικής Αχαΐας, που ζητούν 6μηνη παράταση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙ.ΠΕ.;»

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης