Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος LEADER στη Δυτική Ελλάδα»

Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αποτελεί πλέον τη φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, οι μεγάλες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 και ο καταστρεπτικός σεισμός του Ιουνίου 2008, επιδείνωσαν τη διαβίωση και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρήζει άμεσης οικονομικής βοήθειας από την Πολιτική Ηγεσία, κυρίως μέσω των υλοποιούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την αποφυγή της ανεργίας, της φτώχειας και της ερήμωσης της υπαίθρου.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σανίδα σωτηρίας χιλιάδων κατοίκων των αγροτικών περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εκτός από τα μέτρα των αξόνων που αφορούν τους Νέους Αγρότες και τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών που προκηρύχθηκαν ή αναμένεται να προκηρυχθούν, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το πρόγραμμα LEADER.

Για το LEADER παρότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 διανύει τον 3ο χρόνο του, δεν υπάρχει ακόμα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων. Επίσης ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Κοντός είχε ανακοινώσει στους Δημάρχους των περιοχών LEADER ότι μόλις ανακοινωθεί η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, ο κάθε Δήμος LEADER μπορεί να υποβάλει προτάσεις για Δημόσια έργα με προϋπολογισμό μέχρι 200.000 €. Ειδικότερα όμως είχε αναφέρει ότι, οι Δήμοι περιοχών LEADER που χαρακτηρίστηκαν πυρόπληκτοι, μπορούν αμέσως να υποβάλουν προτάσεις έργων αγροτικής οδοποιίας και αρδευτικών έργων με μέγιστο όριο τις 400.000 € στο μέτρο 125 του άξονα 1 του ΠΑΑ 2007-2013 για το οποίο υπάρχει ανοικτή πρόσκληση.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)
Πού οφείλεται η καθυστέρηση πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα LEADER;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην υπαγωγή όλων των Δήμων LEADER της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο μέγιστο όριο πυρόπληκτων περιοχών των 400.000 € για προτάσεις Δημοσίων έργων στο μέτρο 125, λόγω των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης