Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Κλείνει το Ινστιτούτο ελαίας της Κέρκυρας»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας μετά από 52 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, και σπουδαίας προσφοράς στον πρωτογενή τομέα, το Ινστιτούτο Ελαίας της Κέρκυρας βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικής παύσης της λειτουργίας του.

Με το αναμενόμενο κλείσιμο του Ινστιτούτου αποψιλώνεται η περιφέρεια της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιόνιων Νήσων από τις ελάχιστες επιστημονικές ερευνητικές υποδομές που έχει και καταδικάζεται ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας κ.α.) στην εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας και την μετατροπή του σε φτηνά εργατικά και ανειδίκευτα χέρια, τα οποία θα απασχοληθούν στον ήδη προβληματικό τουρισμό.

Μπροστά σε αυτό το ζοφερό μέλλον που οδηγείται ο Κερκυραίος αγρότης και με αφορμή την επίσκεψη στην Κέρκυρα του κ. Σπυρίδωνα Κυριάκη, προέδρου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (στο οποίο υπάγεται το «ετοιμοθάνατο» Ινστιτούτο Ελαίας Κέρκυρας), ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος διεκδικεί:

Α. Τη μετεξέλιξη του Ινστιτούτου Ελαίας Κερκύρας σε Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με βασικούς στόχους:

Την υποβοήθηση του νέου «πολυλειτουργικού» ρόλου του αγρότη για την παραγωγή ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων.
Τη «βιώσιμη» ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος.
Την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για την υποβοήθηση της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων.
Την ασφάλεια των τροφίμων, σε μια εποχή «διατροφικών κινδύνων» και την παροχή τεχνογνωσίας στη βιομηχανία τροφίμων και αγροτικών εισροών για τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της και τέλος
Την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στον νομό.

Β. Τη στελέχωσή του Ινστιτούτου Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης με κατάλληλα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε την πρόταση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας για τη μετεξέλιξη του Ινστιτούτου ελαίας σε Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, και να προχωρήσετε στη στελέχωσή του με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Περικλής Κοροβέσης

Νίκος Τσούκαλης