Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009

Έκθετη η Ελλάδα από καταγγελία Βέλγου πολίτη για τις συνθήκες κράτησης στο λιμάνι της Πάτρας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στο γνωστό container του Λιμενικού στο λιμάνι της Πάτρας, με τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, συνεχίζουν να εκθέτουν τη χώρα μας στην Ευρώπη μετά και την καταγγελία Βέλγων πολιτών, που κρατήθηκαν σ΄ αυτό. Το παραπάνω θέμα καταγγέλλει με ερώτησή του προς τους υπουργούς εσωτερικών και εμπορικής ναυτιλίας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Σύμφωνα με δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας, δύο Βέλγοι πολίτες, πατέρας και γιος, κρατήθηκαν στο γνωστό container στο λιμάνι της Πάτρας με τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Εκτός των άθλιων συνθηκών κράτησης, καταγγέλλουν την κακομεταχείρισή τους από την Ελληνική Αστυνομία και το γεγονός ότι ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος , στο δρόμο, μετά από μία διανυκτέρευση, χωρίς να μεριμνήσει κανείς για την προστασία του. Η ανωτέρω καταγγελία έρχεται απλά να συμπληρώσει την καταγγελία του σοκαρισμένου Γερμανού Προξένου στην Πάτρα στις 20 Ιανουαρίου 2008, για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο.
Η κυβέρνηση είχε απαντήσει στην υπ’ αριθ. 417/9.7.08 ερώτηση μου ότι «από 14.07.08, για την κάλυψη αναγκών κράτησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, έχει μετασκευαστεί και διαμορφωθεί κατάλληλα χώρος ( container), ενώ από τη Νομαρχία Αχαΐας παραδόθηκε πρόσφατα οικίσκος προς κάλυψη αναγκών της συγκεκριμένης υπηρεσίας». Δηλαδή ότι η λύση του container ήταν προσωρινή.
Δεδομένου ότι οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες στο εν λόγω container και ότι η μεταχείριση των κρατουμένων κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τα ευρωπαϊκά επίπεδα (σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων (CPT/Inf (2008)3)) και τις δεσμεύσεις της χώρας μας,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες έγιναν σε ελληνική αρχή και αν ναι, ποιο το αποτέλεσμα της διερεύνησής τους;
2. Γιατί 8 μήνες μετά το σεισμό και παρά τις επανειλημμένες επώνυμες καταγγελίες, οι κρατούμενοι εξακολουθούν να κρατούνται στο "container του μεσονυκτίου" σύμφωνα με τη βέλγικη εφημερίδα;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης