Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Εκτός μοριοδότησης οι νέοι αγρότες των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων νομών Αχαΐας και Ηλείας για την ένταξή τους στο πρόγραμμα "Αλ. Μπαλτατζής"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Εκτός μοριοδότησης για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» μένουν οι νέοι αγρότες από τους σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Το παραπάνω θέμα φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εάν προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται οι νέοι αγρότες των νομών Αχαΐας και Ηλείας, εντάσσοντας στα κριτήρια βαθμολόγησης, μόρια για όσους προέρχονται από σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές;
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στις επόμενες ημέρες ξεκινάει το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (Μέτρο 1.1.2 του Άξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 Αλ. Μπαλτατζής). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό, δηλαδή έχει συγκεκριμένες πιστώσεις για απεριόριστο αριθμό ενδιαφερομένων: Γι’ αυτό έχει και βαθμολόγηση, βάσει κριτηρίων και θα δημιουργηθεί λίστα εν δυνάμει δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων.
Στα κριτήρια, υπολογισμού της βαθμολογίας κατάταξης, λείπουν εντελώς μόρια για τους ενδιαφερόμενους από πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες περιοχές (όπως είναι η Αχαΐα και Ηλεία), σε αντίθεση με τη βαθμολογία που δίνεται σε νομούς καλλιέργειας καπνού, βαμβακιού (λόγω εγκατάλειψης αυτών των καλλιεργειών).
Είναι φανερό πως η μοριοδότηση αυτή, θα φέρει ανισορροπία μεταξύ των νομών της Δυτικής Ελλάδος (αφού ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι νομός καπνού και βαμβακιού), παρά τις υποσχέσεις για διαφορετική αντιμετώπιση των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι από τους νομούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα Νέοι Αγρότες, να έχουν ελάχιστες πιθανότητες σε σχέση με τους προερχόμενους από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να αποκαταστήσετε την αδικία που υφίστανται οι νέοι αγρότες των νομών Αχαΐας και Ηλείας, εντάσσοντας στα κριτήρια βαθμολόγησης μόρια για όσους προέρχονται από σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Ευαγγελία Αμανατίδου