Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνέπειες από τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών από τη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα, ζητά με επίκαιρη ερώτηση του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.


Ο βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη ακριβούς αποτύπωση της καμένης έκτασης και της κήρυξής της ως αναδασωτέας, την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και τη συστηματική παρέμβαση για τη φυσική αναγέννηση των εκτάσεων, καθώς επίσης και την πλήρη αποζημίωση των ζημιωθέντων.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Στις περιοχές Άνω και Κάτω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο, κάηκαν 15.000 περίπου στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης από την μεγάλη πρόσφατη πυρκαγιά στην Αχαΐα. Κατά την κατάσβεση καταδείχτηκαν, ακόμα περισσότερο αυτή τη φορά, οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία σε προσωπικό και σε υποδομές, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών.



Η περιοχή που κάηκε βρίσκεται στις παρυφές του μεγάλου αστικού κέντρου της Πάτρας , διάσπαρτη με οικισμούς και άλλες κοινωφελείς εγκαταστάσεις, στην οποία ασκούνται τεράστιες πιέσεις για αλλαγή χρήσεων γης. Συγχρόνως η μη άμεση αντιμετώπιση των πιθανών δυσμενών συνεπειών από την πυρκαγιά, ίσως θα προκαλέσει μεγάλες διαβρώσεις εδαφών και πλημμυρικά φαινόμενα.


Απαιτείται δηλαδή άμεσα, η ακριβής αποτύπωση της καμένης έκτασης, η κήρυξής της ως αναδασωτέας, η άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και η συστηματική παρέμβαση για τη φυσική αναγέννηση των εκτάσεων, καθώς επίσης και η πλήρη αποζημίωση των ζημιωθέντων.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:


- Έχει αρχίσει η διαδικασία καταγραφής και αποτύπωσης των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες και πότε θα ανατεθεί η μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν πριν τις επερχόμενες φθινοπωρινές βροχές;


- Αν προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα και κατά προτεραιότητα στην κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών της περιοχής;