Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ με αντικείμενο την αποτίμηση των δυο εκλογικών αναμετρήσεων και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Με ευρύτατη πλειοψηφία(1 κατά, 5 λευκά) εγκρίθηκε η Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το κείμενο της Απόφασης έχει ως εξής:
Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος
Η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε με επιτυχία τη μάχη των δύο συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, άντεξε στην πόλωση και πέτυχε ένα ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι πρώτες εκλογές έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μέσα από την κάλπη να εκφράσει οργή, αγανάκτηση και διάθεση τιμωρίας των κυβερνώντων και του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Αντίθετα, οι δεύτερες εκλογές ανέδειξαν την επιθυμία των πολιτών να κυβερνηθεί η χώρα και να υπάρξουν αλλαγές στις ασκούμενες πολιτικές για την υπέρβαση της κρίσης. Η πλειοψηφία επέλεξε οι αλλαγές αυτές να προωθηθούν με αποφασιστικό κριτήριο την προάσπιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.
Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση έγινε με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας και την προώθηση της εξόδου από την κρίση, στη βάση ενός προγράμματος εθνικής συνεννόησης. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές το παρόν και το μέλλον της χώρας εξαρτώνται και από τη θετική συμβολή της Αριστεράς.
Η ΔΗΜΑΡ δεν παραγνωρίζει τη διάκριση αριστεράς – δεξιάς και δεν λησμονεί τις πολιτικές διαφορές της με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δυναμική που προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ευρύτατη πολιτική συνεννόηση, ώστε να αναθεωρηθούν οι μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές και να ανοίξει ένας νέος δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης με οικονομική αποτελεσματικότητα, συντεταγμένη οικονομική - κοινωνική προσαρμογή και δίκαιο επιμερισμό των βαρών.
Θεμέλιος λίθος αυτής της προσπάθειας είναι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό μια σύνθεση πολιτικών με έντονη και συγκεκριμένη την παρουσία των προγραμματικών θέσεων της ΔΗΜΑΡ.
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα. Να εργαστεί για την επαναφορά του προγράμματος προσαρμογής σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο αναφοράς με τους εταίρους. Ταυτόχρονα να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης με βασικούς άξονες:
τη χρονική επιμήκυνση, την αλλαγή του χαρακτήρα της δημοσιονομικής πολιτικής, την αντικατάσταση της πολιτικής της λιτότητας με μια αναπτυξιακή πολιτική, την υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται βαρύτατα, καθώς και την άρση των αδικιών στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα.
Οι άξονες αυτοί αποτελούν μέρος ενός νέου εθνικού σχεδίου ανόρθωσης, ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής, το οποίο είναι υπό κατάρτιση και θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Άμεσα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα μέσα στο 2012 και αντιθέτως να επιχειρηθεί η ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και των ανέργων. Επιπλέον πρέπει να διεκδικηθεί η άμεση συνέχιση της χρηματοδότησης για να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και η αναθέρμανση της αγοράς. Η εξοικονόμηση πόρων ύψους 11,5 δις για τα επόμενα έτη πρέπει να αναζητηθεί πρωτίστως σε μέτρα περιστολής της σπατάλης, πάταξης της διαφθοράς και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η ΔΗΜΑΡ στις νέες συνθήκες
Στις νέες συνθήκες η λειτουργία του κόμματος πρέπει να διασφαλίζει:
Την πληροφόρηση για το σύνολο των στοιχείων της υφιστάμενης κατάστασης σε κάθε τομέα του κράτους, της οικονομίας και γενικά των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την κυβερνητική πολιτική.
Την παρέμβαση με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις στα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα αλλά και στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.
Τη διάχυση προτάσεων στο σύνολο των μελών μας αλλά και στην κοινωνία με πολιτικές πρωτοβουλίες.
Τη διατύπωση προτάσεων στους κατά περίπτωση αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας.
Τη συμμετοχή μας στο σχεδιασμό και την επιλογή πολιτικών με τις άλλες δυνάμεις και την επίτευξη συνθέσεων.
Την άμεση παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, την ανατροφοδότηση από την εφαρμογή πολιτικών και γενικότερα από τη διακομματική συνεργασία.
Τη συνέχιση της προσπάθειας για την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό της προγραμματικής σύγκλισης.
Οργανωτικά μέτρα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι τα εξής:
Ανασυγκρότηση των θεματικών τομέων του κόμματος και κάλυψη όλων των πεδίων της κυβερνητικής πολιτικής με τη δημιουργία νέων τομέων ή ομάδων εργασίας, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους υπεύθυνους από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στους τομείς και τις ομάδες εργασίας στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος.
Δραστηριοποίηση των τομέων στην επεξεργασία θέσεων και διαβούλευση με τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς.
Για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του κόμματος και των οργανώσεών του, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δυνάμεών του σε πανελλαδικό επίπεδο, θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, ύστερα και από συζήτηση με τις οργανώσεις και τους υπευθύνους.
Όσον αφορά στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού επιδιώκουμε να αξιοποιούνται άτομα με γνώσεις και ικανότητες στο συγκεκριμένο κάθε φορά αντικείμενο, με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και όχι με κριτήρια κομματικής τοποθέτησης.
Το κόμμα μας διαμορφώνει μία νέα πολική πραγματικότητα, την αριστερά του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Διαμορφώνει την υπεύθυνη αριστερά, την αριστερά που πολιτεύεται και κυβερνά με ένα και μόνο κριτήριο: το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Αυτήν την αριστερά μπορούμε σήμερα από πιο δυναμική θέση να την προωθήσουμε, να την αναδείξουμε, να την πλατύνουμε.
Η ΔΗΜΑΡ ενισχύοντας και εμβαθύνοντας τον αυτόνομο πολιτικό της λόγο, αλλά και συγχρόνως προωθώντας τη διεύρυνσή της με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα, η ΔΗΜΑΡ καλεί τον κόσμο της αριστεράς, όλους τους Έλληνες πολίτες να συμβάλουν εποικοδομητικά για να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός, για να γυρίσουμε σελίδα, για ένα καλύτερο μέλλον. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε μία κρίσιμη μάχη για τη διαμόρφωση της τρίτης λύσης, την αναδιαπραγμάτευση και τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου με ταυτόχρονη προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στο κράτος και το πολιτικό σύστημα. Στις δεύτερες εκλογές, με το σύνθημα «εντολή για λύση» και με βάση το προγραμματικό πλαίσιο των 7 σημείων συνέβαλε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.
Τρίτη 24 Ιουλίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου