Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αναχρονιστικές συνθήκες λειτουργίας στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 
Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου το τελευταίο διάστημα αναφέρονται σε «έκθεση-σοκ» για τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και στο περιεχόμενο της ΄Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Μία υποτυπώδης λειτουργία, με ελλιπή στελέχωση και παντελή έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, αποτελεί μια απαράδεκτη δομή που αντιβαίνει στην σύγχρονη αντίληψη για τη θεραπεία ψυχικών παιδικών παθήσεων και μας γυρνάει αρκετά χρόνια πίσω.



Παιδιά που υπό άλλες προϋποθέσεις δύνανται κάλλιστα να μεγαλώνουν στην οικογένεια, να εκπαιδεύονται και να εντάσσονται στην κοινωνία. Ο έντονος ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η απουσία συγκεκριμένων πολιτικών από την πολιτεία για την στήριξη οικογενειών ατόμων με αναπηρίες, δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα.


Τα τελευταία δημοσιεύματα αναδεικνύουν ένα ζοφερό καθεστώς και κινδυνεύει η χώρα μας με διεθνή διασυρμό, αντίστοιχο του κολαστηρίου της Λέρου τη δεκαετία του ’90, αφού αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα ΚΕΠΕΠ.


΄Εγκαιρα είχαμε επισημάνει αυτά τα προβλήματα και με αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας τα είχαμε αναδείξει και απαιτούσαμε συγκεκριμένα μέτρα, με αφορμή θανάτους παιδιών στο ΚΕΠΕΠ. Μάλιστα είχαμε επισκεφθεί και το χώρο και έχουμε ιδία άποψη. Εξ άλλου οι δηλώσεις του σημερινού υποδιοικητή του ΚΕΠΕΠ δεν αφήνουν αμφιβολία για την αλήθεια των δημοσιευμάτων.


Τα τελευταία δημοσιεύματα αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σταθερά κωφεύει τα τελευταία χρόνια ( έχει παρέλθει πενταετία και κάτι) και αδιαφορεί για την υπάρχουσα κατάσταση. Ακόμα και οι σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για τον ξυλοδαρμό και το δέσιμο των παιδιών, αναπέμποντας το γεγονός στην έλλειψη προσωπικού.


Οι λύσεις που επιλέγονται για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενός φυσιοθεραπευτή και επικουρικού προσωπικού δεν αντιμετωπίζουν με σύγχρονο και επιστημονικό τρόπο το πρόβλημα. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας με σταθερή σχέση εργασίας και μόνιμη ενασχόληση μαζί τους, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και τα τεκταινόμενα σε άλλες χώρες της Ε. Ε. με υψηλό δείκτη υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε

• Να υπάρξει η ενδεδειγμένη στελέχωση με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας σταθερής και μόνιμης απασχόλησης για την ουσιαστική φροντίδα των παιδιών;

• Να εντάξει στο ΕΣΠΑ τις κτιριακές εγκαταστάσεις των ΚΕΠΕΠ, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους;

 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός