Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Αδικαιολόγητη ματαίωση προγραμματισμένης τριμερούς συνάντησης για το ζήτημα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΑ”.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την αδικαιολόγητη ματαίωση της τριμερούς συνάντησης για το ζήτημα της εφημερίδας «Ημέρα» φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Μουλόπουλος.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές, αναφέρουν:


Την έντονη απογοήτευσή του εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα 1η Μαρτίου τριμελούς συνάντησης με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ». Η ΕΣΗΕΠΗΝ είχε επιδιώξει δεύτερη τριμερή συνάντηση μετά την πρώτη της 16ης Νοεμβρίου, για το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ημέρα» της Πάτρας να αναστείλει την έκδοση της, κρατώντας σε εργασιακή ομηρία δεκάδες δημοσιογράφους.

Η πρώτη τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία είχε καταλήξει σε συμφωνία με δύο σκέλη. Αφενός θα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για επαναλειτουργία της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Αφετέρου, θα καταβάλλονταν μέσα σε είκοσι ημέρες τα δεδουλευμένα που οφείλονται από την επιχείρηση στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Υφυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση στην ολομέλεια στις 19 Νοεμβρίου 2010, «Υποχρέωση της επιχείρησης -και αυτό δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση- είναι να υπάρξει πλήρης ανταπόκριση στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα δεδουλευμένα και να εξαντληθεί, κάθε περιθώριο για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.»

Το γεγονός είναι ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας δεν τήρησε καμία δέσμευση που είχε αναλάβει κατά την ανωτέρω πρώτη τριμερή συνάντηση και παρά τις ενημερωτικές επιστολές της ΕΣΥΕΠΗΝ προς το Υπουργείο σας και ενώ έχετε ήδη ζητήσει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πάτρας, αποφασίσατε μονομερώς τη ματαίωση, ουσιαστικά της τριμερούς συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμελής ματαιώθηκε κατόπιν εγγράφου του εργοδότη προς το Υπουργείο ότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης και πιθανής συμφωνίας με τους εργαζόμενους, γεγονός αναληθές. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι η ματαίωση της τριμερούς έγινε χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του τρίτου μέρους, δηλαδή των εργαζομένων και της Ένωσής τους, γεγονός που θα απεκάλυπτε και την αναλήθεια όσων επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Για πιο λόγο ματαιώθηκε η τριμερής συνάντηση; Η στάση της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδεχόμενη τις θέσεις του ιδιοκτήτη της εφημερίδας;

- Αν όχι, σκοπεύετε να αναθεωρήσετε άμεσα την απόφασή σας και να προχωρήσετε σε διοργάνωση εκ νέου συνάντησης


Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Μουλόπουλος

Τσούκαλης Νίκος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ; Τριμερής συνάντηση για την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 6785/1-3-2010 ΕΡΩΤΗΣΗ


Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 6785/1-3-2010 Ερώτησης, που κατατέθηκε στηΒουλή από τους Βουλευτές κ. κ. Β. Μουλόπουλο και Ν. Τσούκαλη, σχετικά-με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

-—
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, ανταποκρινόμενη στο υπ' αριθ. 4601/21-12-2009 αίτημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, για διενέργεια συμφιλιωτικής σύσκεψης προς λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη σε σύσκεψη στις 22 Φεβρουαρίου 2010, στην οποία θα παρίστατο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με την υπ' αριθ. 2699/333/9-2-2010 πρόσκληση. Η Εταιρεία (εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ») μας γνωστοποίησε με σχετικό έγγραφο της, ότι δεν θα προσέλθει στη σύσκεψη, γεγονός που ετέθη υπόψη των εκπροσώπων των εργαζομένων. Κατόπιν τούτου, κανένα από τα δύο μέρη δεν προσήλθε στην ορισθείσα σύσκεψη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ