Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Ρατσιστική και βίαια δράση ομάδας «αγανακτισμένων πολιτών» στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο 10.4.2010 από ομάδα ακροδεξιών, η οποία αυτοαποκαλείται «παρεμπόριο stop», οργανώθηκε στην Ερμού, την πιο εμπορική οδό της Αθήνας, πογκρόμ κατά αφρικανών μικροπωλητών.

Σε ανακοίνωσή της εν λόγω ομάδας, η οποία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επίθεση και αναδημοσιεύτηκε από το σύνολο των ιστοσελίδων του ακροδεξιού-εθνικιστικού χώρου, αναφέρεται σχετικά:

«Κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου δρωμένου, θα αξιοποιήσουμε την ομαδική μας παρουσία και θα μπορέσουμε ανενόχλητοι να φωτογραφήσουμε τους παρανομούντες αλλοδαπούς, χωρίς κάποιος από αυτούς να μπορεί να μας επιτεθεί». Σημειώνεται ότι το οπτικοακουστικό υλικό που θα συλλεγόταν, θα αξιοποιούταν ως αποδεικτικό στοιχείο για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει ασκήσει η ως άνω ομάδα «για το κατάντημα που παρουσιάζει η Αθήνα λόγω του παρεμπορίου».

Η εν λόγω ομάδα των «αγανακτισμένων πολιτών», όπως φαίνεται από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που η ίδια κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, αφού εκδίωξε από την Ερμού τους μικροπωλητές, τους προπηλάκισε και τους καταδίωξε στα τριγύρω στενά υβρίζοντάς τους κατ’ εξακολούθηση με σκαιό και ρατσιστικό τρόπο στα ελληνικά και αγγλικά. Μετά το κυνηγητό ακολούθησε συμπλοκή με μικροτραυματισμούς εκατέρωθεν, ενώ στο χώρο του συμβάντος, όπως φαίνεται στα πλάνα του βίντεο, βρίσκονταν υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας.

Με δεδομένο ότι κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι την κρίση και χωρίς να έχουν το δικαίωμα ή την αρμοδιότητα, παίρνουν το νόμο στα χέρια τους συστήνοντας πολιτοφυλακές και ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών, οι οποίες «χτυπούν» - στην κυριολεξία – μέρα μεσημέρι ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιους τρόπους σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου να περιορίσει τη ρατσιστική και μισαλλόδοξη δράση ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες παριστάνοντας είτε τους νομοταγείς πολίτες, είτε τους αγανακτισμένους εμπόρους, είτε τους πατριώτες γονείς παρακάμπτουν και παραβιάζουν τους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα;

Για ποιο λόγο η παρούσα στην οδό Ερμού δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας δεν αποσόβησε το επεισόδιο κατά αφρικανών μικροπωλητών, το οποίο διαφημίστηκε και προκλήθηκε από «θερμόαιμους» υποστηρικτές του δόγματος της «καθαρής Αθήνας»; Πότε έδρασε και με πιο αποτέλεσμα;

Ποια η στάση της Δημοτικής Αστυνομίας, η παρουσία ανδρών της οποίας στο επεισόδιο αποδεικνύεται από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τους ίδιους τους αγανακτισμένους πολίτες;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός έλεγχος ΕΡΩΤΗΣΗ 8681/13-4-10

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική Ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Φ. Κουβέλη και Ν. Τσούκαλη σας γνωρίζουμε ότι οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας περιγράφονται περιοριστικά στο άρθρο 1 του ν. 3731/08 και αφορούν αποκλειστικά στον έλεγχο της τήρησης διατάξεων που σχετίζονται με αρμοδιότητες των δήμων. Συνεπώς, εκφεύγει του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την δημοτική αστυνομία η άσκηση αρμοδιοτήτων που άπτονται της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό της οδού Ερμού, όπως μας ενημέρωσε με το 98663/19-5-10 έγγραφό του ο Δήμος Αθηναίων, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του Δήμου που βρίσκονταν στις 10-4-2010 στην οδό Ερμού για τον έλεγχο του υπαίθριου παράνομου εμπορίου, ενημέρωσαν το Κέντρο Ασυρμάτου της υπηρεσίας τους για τη διεξαγωγή της εν λόγω εκδήλωσης διαμαρτυρίας και ζήτησαν την άμεση συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και ασθενοφόρου οχήματος, καθώς ενημερώθηκαν από διερχόμενους πολίτες ότι ένεκα επεισοδίων που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ της ομάδας των διαδηλωτών και των παρανόμων μικροπωλητών, υπήρχαν μικροτραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Οι εν λόγω υπάλληλοι του Δήμου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένο άντρα, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τραυματίστηκε ελαφρά οπό άγνωστο αλλοδαπό μικροπωλητή κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων συμπλοκών, τον οποίον στη συνέχεια παρέδωσαν στους διασώστες του ΕΚΑΒ που κατέφθασαν στο σημείο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΠΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ