Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Καταγγελίες για κακοποίηση στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών Παγανής Λέσβου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Το πρωί της 22 Οκτωβρίου, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μαζί με τον υφυπουργό για την Προστασία του Πολίτη, Σπύρο Βούγια, επισκέφθηκε το κέντρο διοικητικής κράτησης αλλοδαπών Παγανής, στη Λέσβο. Πάνω από 700 άτομα, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, ασυνόδευτα παιδιά, γυναίκες με μωρά και άλλες ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο υφυπουργός μίλησε για «ανθρώπινη τραγωδία» και «απάνθρωπες συνθήκες που θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ενώ υποσχέθηκε συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία για αντικατάσταση της υπάρχουσας κατάστασης με δομές υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων «που φτάνουν κάτω από δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με καταγγελίες το απόγευμα της 22 Οκτωβρίου αστυνομικά όργανα υπεύθυνα για τη φύλαξη του κέντρου προέβησαν σε κακοποίηση και ξυλοδαρμό κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ενός 17χρονου ανηλίκου, ο οποίος διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, όπου και του διαγνώσθηκαν κακώσεις στην κεφαλή, πλάτη, μέση και χέρια. Τα γεγονότα προκλήθηκαν σε ορισμένους θαλάμους, όταν ομάδες κρατουμένων διαμαρτύρονταν για την παρατεταμένη τους κράτηση.

Ήδη αναφέρεται επιχείρηση συγκάλυψης από αστυνομικά όργανα. Ο 17χρονος αναφέρεται πλέον στα αστυνομικά έγγραφα ως 18χρονος, και επομένως ενήλικος, και δεν είναι στην διάθεση των ανακριτικών αρχών και πρέπει να αναζητηθεί πλέον σε άγνωστη διαύθυνση.


Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.Θα διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες συμπεριφορές;

2.Θα προβείτε άμεσα σε οριστικό κλείσιμο του κέντρου κράτησης αλλοδαπών Παγανής και αντικατάστασή του με διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα Ανοικτά Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας κατά το πρότυπο του «Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων Μεταναστών», που λειτουργεί με επιτυχία στην Αγιάσο της Λέσβου;

3.Θα αναθεωρήσετε την πολιτική αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στα σημεία εισόδου με κατάλληλες δομές υποδοχής και ειδική μέριμνα για όσους χρήζουν διεθνούς ή ανθρωπιστικής προστασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

Τάσος Κουράκης

Νικόλαος Τσούκαλης




Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Π- Κανελλοπούλου 4
Τ,Κ.101 77 ΑΘΗΝΑ
«210 69 20 287
FΑΧ: 210 69 94 841
ΑΡΪΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/10221


Αθήνα, 20
Νοεμβρίου 2009
ΠΙΌΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΙΗ ΤΩΝ ΕΛΛHΝΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΏΝ
ΕΝΤΑΥΘΑ

ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτές κ. Η. Δ1ΩΤΗ και κ.κ. Θ. ΔΡΙΤΣΑ, Τ. ΚΟΥΡΑΚΗ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΙ 2. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ : α) Γραφείο κ. Αρχηγού β) Δ/νσεις : Αλλοδαπών και Λστυνομικού Προσωπικού

ΘΕΜΑ : Καταγγελλόμενα για κακοποίηση αλλοδαπών. Φιλοξενία αλλοδαπών.

ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 287/26-10-2009.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.Η. ΔΙΩΤΗ και κ.κ. Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ, Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, που αποτελεί πλέον ένα μείζον εθνικό ζήτημα, πρόθεση του Υπουργείου μας είναι να αλλάξει η πολιτική και να μπούμε σε μια νέα φάση συνεργασίας μεταξύ Υπηρεσιών που είναι αρμόδιες σύμφωνα με το νόμο για τη φύλαξη των συνόρων, θαλάσσιων και χερσαίων, δηλαδή της Αστυνομίας και του Λιμενικού Χώματος. Αυτό ασφαλώς απαιτεί ένα καλύτερο συντονισμό δράσης και επιχειρησιακή αναδιάταξη όλων των δυνάμεων. Στο πλαίσιο δε αυτό επιδίωξή μας είναι να γίνουμε ισχυρά αποτρεπτικοί στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα και παράλληλα να βελτιώσουμε δραστικά τκ επιδόσεις της χώρας στο μέτωπο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας. Προς την κατεύθυνση αυτή μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν τα εξής :

• Αναδιάταξη της επιχειρησιακής δράσης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η επιτήρηση, ο έλεγχος για την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Το Λιμενικά Σώμα θα μετατραπεί σε μια επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές Επιχειρησιακές δυνατότητες ακτοφυλακής.
• Όλοι οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα θα καταγράφονται, θα δακτυλοσκοπούνται και θα ταυτοποιούνται. Η πολιτική μας αυτή σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει και την ασφάλεια τις χώρας, επιδεικνύοντας παράλληλα μηδενική ανοχή στην παράνομη αθρόα προσέλευση μεταναστών
• Δημιουργείται εθνικό πλαίσιο κινήτρων για τον εθελούσιο επαναπατρισμό αυτών που διαβιώνουν παράνομα στη χώρα. Λυτοί δηλαδή που δεν έχουν άδεια παραμονής. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών σε συνεργασία και με μη κυβερνητικές οργανώσεις

• Αναλαμβάνουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε το εθνικό πρόβλημα της πα¬ράνομης μετανάστευσης να αναδειχθεί σε ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Σκοπός είναι να αναζητηθούν λύσεις αντιμετώπισης από την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της ένα τέτοιο βάρος, οικονομικά τουλάχιστον, ούτε διπλωματικά και πολιτικά. Η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις κύριες χώρες προ¬έλευσης και διέλευσης. Δεν μπορεί λοιπόν η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση να είναι μόνο χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων, αλλά μεγάλες δράσεις πολιτικές, διπλωματικές και επιχειρησιακές. Πολύ σύντομα Θα θέσουμε το ζήτημα σε όλα τα επίπεδα της Ε,Ε., μέχρι το τελευταίο επίπεδο του Συμβουλίου Κορυφής. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε την αυστηρή και συστηματική εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών επανεισδοχής.
• Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, το Υπουργείο μας δεν πρόκειται να ανεχθεί πλέον το δουλεμπόριο, τους κακοποιούς, τους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών. Για την αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων η ανοχή θα είναι μηδενική. Κανείς από τους διακίνητες δεν θα κρατείται σε χώρους υποδοχής παράνομων μεταναστών. Θα συλλαμβάνεται και θα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος.
• Υπάρχει βεβαίως το θέμα με τη Τουρκία, το οποίο είναι ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και ζήτημα που αφορά πρωτίστως την Ε.Ε. με τη χώρα αυτή. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να φυλαχθούν τα σύνορα μας γιατί το πρόβλημα είναι κοινό, αφορά όλους μας και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία με όλα εκείνα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που παρέχει το Σύνταγμά μας και η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Υπουργείο μας έχει ήδη αναλάβει πολλαπλές δράσης, όπως η πρόσφατη απελευθέρωση αλλοδαπών, οι οποίοι κρατούνταν για πολύ καιρό στα αστυνομικά κρατητήρια και τους Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών με μόνο λόγο κράτησης το γεγονός ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Είναι απάνθρωπο επί βδομάδες και μήνες, ανθρώπινες υπάρξεις να ζούνε σε ένα επί ένα τετραγωνικό, σε κρατητήρια, τα οποία είναι για ποινικούς κρατουμένους. Είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον απόλυτο βαθμό.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών Παγανής στη Μυτιλήνη, σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα (22-10-2009) ο υπογράφων επισκέφθηκε τον εν λόγω χώρο, όπου διαπιστώθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν συνάνθρωποι μας. Αμέσως δόθηκε εντολή και η λειτουργία ανεστάλη, ενώ αναζητήθηκαν καλύτεροι χώροι φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Επίσης, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία πρότυπου Κέντρου Υποδοχής παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών σε χοίρο που παραχωρείται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Μυτιλήνη, ενώ η συνεργασία με το εν λόγω Υπουργείο θα συνεχισθεί, αφού αναζητούνται κι άλλοι χώροι που μπορεί να παραχωρηθούν για την κατασκευή και άλλων τέτοιων Κέντρων. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας ίων μεταναστών.
Σε ό,τι αφορά τα καταγγελλόμενα για κακοποίηση αλλοδαπών, σας ενημερώνουμε ότι, την 23-10-2009 υπεβλήθη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγγραφη καταγγελία που αφορούσε, μεταξύ άλλων, ξυλοδαρμό παράνομων μεταναστών από αστυνομικούς στον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών Παγανής. Αμέσως, αυθημερόν, η εν λόγω Υπηρεσία διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ, 120/2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού προσωπικού», προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος τα καταγγελλόμενα και να καταλογισθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες στους με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Η διενεργηθείσα εξέταση δεν άχρι ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκτίμησης και αξιολόγησης των στοιχείων για τη σύνταξη του πορίσματος. Παράλληλα, διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την εν λόγω υπόθεση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, την οποία διενεργεί πταισματοδίκης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ