Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στη βουλή φέρνει το θέμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά νεαρού στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό εσωτερικών σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διαλεύκανση του επεισοδίου, καθώς και εάν δικαιούται η φυσική ηγεσία, πριν ακόμα επιληφθεί το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, να αποφαίνεται προκαταβολικά για τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρότατο επεισόδιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας καταγγέλλει, εκτός των άλλων και με μήνυση που υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών, ο κ. Ανδρέας Χρυσικός, το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας, στο πεζοδρόμιο της Ηρώων Πολυτεχνείου της Πάτρας κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η αντίδραση των προσφύγων λόγω προηγούμενου βαρύτατου τραυματισμού συμπατριώτη τους.
Καθώς βάδιζε με παρέα προς Πάτρα, εντελώς ξαφνικά και χωρίς – όπως ο ίδιος καταγγέλλει - καμία εκ μέρους του πρόκληση, μέσα από τις διμοιρίες των ΜΑΤ εξήλθε ένας άνδρας με πολιτική περιβολή επετέθη εναντίον του και άρχισε να τον κτυπά με γροθιές στο κεφάλι, στο θώρακα και τον αυχένα» ενώ συγχρόνως τον έβριζε με ακατονόμαστες φράσεις.
Στη συνέχεια, όπως επίσης καταγγέλλει, με τη βοήθεια δεύτερου ατόμου τον άρπαξαν και τον επιβίβασαν με τη βία σε όχημα βαν, χρώματος λευκού, με πινακίδες της Αστυνομίας, όπου συνέχισαν να βιαιοπραγούν και να τον εξυβρίζουν με τις φράσεις «Ξέρουμε ποιος είσαι», «θα πεθάνεις, είσαι νεκρός, θα σε σκοτώσουμε», «εσείς οι αριστεροί φταίτε για όλα», «η πολλή δημοκρατία κάνει κακό» και «εμείς είμαστε το κράτος». Μάλιστα, όπως λέει, κάποια στιγμή τους είπε πως η μητέρα του είναι γνωστή στη πατραϊκή κοινωνία, όμως του απάντησαν και πάλι βρίζοντας χυδαία τον ίδιο και την οικογένειά του. Όπως επίσης αναφέρει στη μήνυσή του, αυτοί οι δύο άνδρες τον παρέδωσαν στον αξιωματικό υπηρεσίας, όπου έγινε εξακρίβωση στοιχείων, και αποχώρησε περίπου στις 10.00΄το βράδυ.
Αμέσως μετά, προσήλθε όπως αναφέρει στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΓΝΠ και διαπιστώθηκε πως είχε υποστεί από τον ξυλοδαρμό κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάκωση τριτημόριου στέρνου, καθώς και κάκωση αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης και για το λόγο αυτό του ετέθη στο λαιμό μαλακό κολάρο.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο η ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας όσο και το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών κατά εντελώς αντιδεοντολογικό τρόπο έσπευσαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις δικαιώνοντας πλήρως την υπηρεσία τους αλλά και τα υπηρεσιακά όργανα.

Επειδή, λόγω και της παρουσίας των προσφύγων, τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δυστυχώς αυξάνονται στην Πάτρα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την υπηρεσιακή διαλεύκανση του επεισοδίου;

2) Δικαιούται η φυσική ηγεσία, πριν ακόμα επιληφθεί το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, να αποφαίνεται προκαταβολικά για τη βασιμότητα καταγγελιών πολίτη πέραν της αυτούσιας μεταφοράς της εκδοχής των εμπλεκομένων υπηρεσιακών οργάνων;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης