Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δήλωση Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Νίκου Τσούκαλη

Με αφορμή το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος της Πυρηνικής Ενέργειας και των Ενεργειακών Αναγκών της Ελλάδος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Νίκος Τσούκαλης έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Δυσάρεστη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση (28/01/2009) των πορισμάτων της Ομάδας Εργασίας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος της Πυρηνικής Ενέργειας και των Ενεργειακών Αναγκών της Ελλάδος.

Πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός. Βασικές αρχές του σχεδιασμού, όπως επισημαίνεται στον πρόλογο της έκθεσης, είναι να διασφαλιστεί ο μακροχρόνιος ενεργειακός εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς, η προστασία του περιβάλλοντος, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Από την έκθεση αυτή προκύπτει ότι μπορούν να πληρωθούν οι αρχές αυτές χωρίς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Μάλιστα, η πυρηνική ενέργεια απορρίπτεται από την έκθεση για λόγους κυρίως κοινωνικούς. Για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς οι λόγοι απόρριψης της πυρηνικής ενέργειας είναι ήδη γνωστοί και μάλιστα στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και όχι όπως υποστηρίζει μία «μικρή αλλά σκεπτόμενη μειοψηφία» ότι τάχα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία «στρουθοκαμηλίζει».

Μας εξέπληξε λοιπόν που το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών, απασχόλησε τη 15μελή επιτροπή ενέργειας των έγκριτων καθόλα επιστημόνων για να μελετήσει το θέμα «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος». Μας εξέπληξε ο τίτλος και ως γνωστόν το περιεχόμενο του θέματος σχεδόν προκαθορίζει και τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις. Βασική μας απορία είναι γιατί το ερώτημα - θέμα προς την Επιτροπή ήταν «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος» αντί του επιστημονικά ορθού «Εθνικός Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός».
Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να δείχνει το δρόμο για δομικές αλλαγές στο σημερινό ενεργοβόρο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και θα πρέπει να συνδυάζει επιστημονικές, περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους. Εντύπωση μας προκαλεί η μη αναφορά στο μεγαλύτερο κοίτασμα ενέργειας δηλαδή αυτό της εξοικονόμησης καθώς και η μη αναφορά των υποχρεώσεων της χώρας (Κιότο και ΕΕ) για εξοικονόμηση και ΑΠΕ.

Σαν κόμμα, ούτε κατά διάνοια δεν παρεμβαίνουμε ή υποβάλλουμε θέσεις και απόψεις επί των επιστημονικών θεμάτων. Ο προβληματισμός και η έρευνα είναι ελεύθερα και επιδιωκόμενα. Αυτό το οποίο όμως δεν θα ανεχθούμε πολιτικά, είναι η αντιστροφή των ρόλων αυτών και η υπαγόρευση πολιτικών αποφάσεων μέσω υπαγορευμένων επιστημονικά εισηγήσεων. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί το τελευταίο των συμπερασμάτων: «Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, «εν δυνάμει» έτοιμη για την όποια επιλογή» καθώς και η δεύτερη εισηγητική πρόταση για: «Θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδος» .

Εμείς έχουμε ταχθεί αναφανδόν κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Την απορρίπτουμε για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικοτεχνικούς.