Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων λόγω εκτεταμένης φοροδιαφυγής στις ιχθυόσκαλες της χώρας


ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ
Το θέμα της σημαντικής απώλειας δημοσίων εσόδων, λόγω εκτεταμένης φοροδιαφυγής στις ιχθυόσκαλες της χώρας, φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), στο διαχειριστικό έλεγχο 2008-2010 υπήρξαν μεγάλα κενά ως προς την είσπραξη και διεκδίκηση εσόδων του Δημοσίου, δηλαδή του τέλους 2% που εισπράττεται επί των τιμολογίων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σοβαρή φοροδιαφυγή αποκαλύπτουν οι διαχειριστικοί έλεγχοι του σώματος ορκωτών λογιστών που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) στις 11 ιχθυόσκαλες της χώρας. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΚΑΑ, στο διαχειριστικό έλεγχο 2008-2010 υπήρξαν μεγάλα κενά ως προς την είσπραξη και διεκδίκηση εσόδων του Δημοσίου, δηλαδή του τέλους 2% που εισπράττεται επί των τιμολογίων.
Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου υπολείπονται τιμολόγια ύψους ενός εκατομμυρίου, που αφορούν την περίοδο 2008-2010, ενώ την ίδια περίοδο στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας, δεν βρέθηκε ούτε ένα παραστατικό, με συνακόλουθη απώλεια του αντίστοιχου τέλους υπέρ του Δημοσίου.
Στην ελληνική επικράτεια τα ιχθυρά τιμολογούνται και διακινούνται από έντεκα δημόσιες ιχθυόσκαλες ,των οποίων η μίσθωση, διοίκηση και διαχείριση δημόσιων έχει ανατεθεί στην εταιρεία ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε. Σύμφωνα όμως με τη διοίκηση του ΟΚΑΑ, όσα χρόνια λειτουργούν οι ιχθυόσκαλες, το Δημόσιο δεν είχε εικόνα για τη διαχείριση αλλά ούτε και τα έσοδα, ενώ οι έμποροι της ιχθυόσκαλας αν και αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, δεν εμφανίζουν τα τιμολόγιά τους.
Βάσει των εκτιμήσεων των αρμοδίων, ο τζίρος που πραγματοποιείται ετησίως στις ιχθυόσκαλες της Ελλάδας υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά στο Κερατσίνι ο τζίρος εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως στα 3 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος όμως της απώλειας φορολογικών εσόδων για το ελληνικό κράτος από τις αποκαλύψεις των ορκωτών λογιστών, δεν μπορεί να προσδιορισθεί, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την αξία των τιμολογίων που έχουν εξαφανισθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και ότι τα ευρήματα αφορούν χρήσεις προηγούμενων ετών κι ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει αναχθεί σε προτεραιότητα της κυβέρνησης,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διαχειριστικός έλεγχος στις 11 ιχθυόσκαλες της χώρας; Ποια είναι τα μέχρι σήμερα ευρήματα και πότε θα έχουμε στη διάθεσή μας τις οριστικές εκθέσεις ελέγχου;
- Πόσοι διαχειριστικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και ποια τα αποτελέσματά τους;
- Προτίθεστε σε περίπτωση διαπίστωσης πλημμελούς άσκησης των διαχειριστικών ελέγχων και απώλειας εσόδων για το Δημόσιο, να ελεγχθούν διοικητικά, ποινικά και αστικά οι υπεύθυνοι»;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης