Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
 (ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 28.4.2011)


Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν εκατόν δώδεκα (112) Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Περί Ποινικής ευθύνης των Υπουργών», ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Απόστολου- Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου, σχετικά με την από 15.2.2000 σύμβαση με την οποία, η κοινοπραξία «Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) – Ferrostaal AG – HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214» (Σύμβαση με την ονομασία «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»), για τις αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στην Ειδική Ημερήσια Διάταξη της σημερινής συνεδρίασης:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως τελευταίος ομιλητής έχω την υποχρέωση νομίζω να κάνω μια ανασκόπηση, να διατυπώσω κάποια συμπεράσματα.Πρώτα απ’ όλα αξίζει τον κόπο να γνωρίζουν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες με ποια αφορμή ξεκίνησε η διερεύνηση του συγκεκριμένου σκανδάλου. Είναι αποκαλυπτικό το διαβιβαστικό έγγραφο όχι του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά της αρμοδίας Εισαγγελέως που διενεργεί την προκαταρκτική της κυρίας Παπανδρέου, η οποία λέει ότι η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», «CITY PRESS» «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».


Συγχαρητήρια, λοιπόν, στον ελληνικό Τύπο που ανέδειξε αυτό το σκάνδαλο και που εξαιτίας αυτών των δημοσιευμάτων ευαισθητοποιήθηκε η δικαιοσύνη να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση.


Ερώτημα απλό: Αυτό το σκάνδαλο που βοούσε έτσι κι αλλιώς, όπως ανέφεραν και ομολόγησαν όλοι οι συνάδελφοι, εδώ και πολλά χρόνια, μια υπόθεση με την οποία ασχολείτο η δικαιοσύνη της Γερμανίας, του Μονάχου, δεν ευαισθητοποίησε αλήθεια τα αρμόδια Υπουργεία, τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς –και δεν αναφέρομαι μόνο της σημερινής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων- ούτως ώστε τουλάχιστον με δική τους πρωτοβουλία να ξεκινήσει η διερεύνηση; Πραγματικά, αυτή η αναφορά της κυρίας Εισαγγελέως δείχνει την κατάντια, την κακοδαιμονία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και φτάσαμε εδώ.


Θα υποχρεωθώ να αναφερθώ και εγώ σε αυτό που όλες οι πτέρυγες της Βουλής ομολόγησαν και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το ομολογούν και το παραδέχονται και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο δεν περιλαμβάνεται ατόφια, δεν γίνεται ένα copy paste του διαβιβαστικού της κυρίας Εισαγγελέως, ούτως ώστε να περιληφθεί ως έχει μέσα στην πρόταση των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ;


Ένα απλό ερώτημα και δεν θα πάρω περισσότερο χρόνο. Απευθύνομαι στους δυο κυρίους Υπουργούς. Προκειμένου να διασκεδαστούν οποιεσδήποτε ενστάσεις και επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει ένα νέο κείμενο, κύριοι Υπουργοί, ένας από τους δυο σας παρακαλώ να κάνει μια δήλωση-καταχώρηση στα Πρακτικά, ότι η συγκεκριμένη πρόταση στο «δια ταύτα», στην τελευταία παράγραφο που λέει «να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Απόστολου-Αθανασίου Τσοχατζόπουλου», θα συμπληρωθεί με το εξής: «Και των λοιπών μελών της Κυβερνήσεως που αποφάσισαν πρώτον, την απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης υποβρυχίων τύπου τάδε κ.λπ., δεύτερον, την απευθείας ανάθεση της επισκευής υποβρυχίων τύπου 209 και των μελών των κυβερνήσεων που κατά καιρούς επόπτευσαν την υλοποίηση των παραπάνω συμβάσεων».


Εάν αυτό με μια δήλωσή σας περιληφθεί στα Πρακτικά ως υπεύθυνη δήλωση της Κυβέρνησης, για εμένα προσωπικά αλλά και για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι συμπλήρωση η οποία μας καλύπτει, ούτως ώστε να άρουμε τις επιφυλάξεις μας οι οποίες δεν είναι αποφασιστικές όσον αφορά τη θέση μας υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη συγκεκριμένη διερεύνηση.


Ευχαριστώ πολύ.