Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ακύρωση απόφασης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.


ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Την ακύρωση απόφασης, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΠΣ του Υπουργείου Παιδείας, με βάση την οποία απερρίφθη πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς καμιά αιτιολογία, ζητά με ερώτησή του προς την υπουργό παιδείας ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, το υπουργείο κίνησε διαδικασία απ’ ευθείας ανάθεσης κατόπιν διαπραγμάτευσης έργου με τίτλο: «Μελέτη για τις δυνατότητες αναβάθμισης της διοίκησης της εκπαίδευσης, ενόψει των τρεχουσών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης». Η απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης που τελικά εκδόθηκε, απέρριψε την πρόταση του αρμοδίου εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία ,με αποτέλεσμα να κατατεθεί προσφυγή εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Τσούκαλης ερωτά την κ. υπουργό εάν προτίθεται να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση ως αναιτιολόγητη και να προβεί σε νέα ουσιαστική σχετική κρίση ειδικά αιτιολογημένη, με συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΕΔΒΜ (Προγραμμάτων ΚΠΣ) κίνησε διαδικασία απ’ ευθείας ανάθεσης κατόπιν διαπραγμάτευσης έργου με τίτλο: «Μελέτη για τις δυνατότητες αναβάθμισης της διοίκησης της εκπαίδευσης, ενόψει των τρεχουσών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης».

Η σχετική διαδικασία ανάθεσης διενεργήθηκε σύμφωνα με το π. δ. 4/2002, στο άρθρο 3 παρ. 2 του οποίου, μνημονεύεται ρητά η υποχρέωση ειδικής αιτιολόγησης του αποφασίζοντος οργάνου. Στην ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη ανάθεση (α. π. 7362/19.5.2010), αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «Η απόφαση ανάθεσης θα είναι αιτιολογημένη και θα βασίζεται στα πορίσματα της διαπραγμάτευσης όπως θα προκύπτουν μέσα από τα πρακτικά».

Η απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης που τελικά εκδόθηκε δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αιτιολογία, ώστε να θεμελιώνει στοιχειωδώς την κρίση της. Κατόπιν αυτού υπήρξε προσφυγή εκ μέρους του αρμοδίου εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Πατρών , η πρόταση του οποίου απορρίφθηκε.

Είναι προφανές ότι, υπό τα δεδομένα αυτά, η εν λόγω απόφαση εμφανίζεται ως εντελώς αυθαίρετη, προϊόν υποκειμενικής κρίσης. Οι διαδικασίες απ’ ευθείας αναθέσεων ενέχουν από τη φύση τους τον κίνδυνο αυτόν, ωστόσο ο νομοθέτης ακριβώς για να τον αποτρέψει προέβλεψε ως εγγύηση την υποχρέωση ειδικής αιτιολόγησης, που στην προκειμένη περίπτωση λείπει.
Επειδή στο κράτος δικαίου και εν όψει της αρχής της νομιμότητας δεν νοούνται ανέλεγκτες αποφάσεις διοικητικών οργάνων, ερωτάται η κ. υπουργός:
1. Προτίθεστε να ακυρώσετε την εν λόγω απόφαση της Ειδικής Γραμματέως, ως αναιτιολόγητη.

2. Προτίθεστε να προβείτε σε νέα ουσιαστική σχετική κρίση ειδικά αιτιολογημένη, με συγκεκριμένη συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης