Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Επιχορήγηση της εταιρείας Atmel Hellas A.E.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Atmel Hellas A.E, η οποία επιχορηγήθηκε με 7,6 εκ ευρώ για την επένδυσή της στην περιοχή Κάτω Καστριτσίου Αχαΐας, και το 2009 απέλυσε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να επιστρέψει την επιχορήγηση, φέρνει στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει πως θα ανέμενε κανείς οι υπηρεσίες του Ελληνικού δημοσίου να ζητήσουν πίσω τα χρήματα της επιχορήγησης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και φυσικά τα χρήματα τα καρπώθηκε η εταιρεία. Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εάν έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στην εν λόγω εταιρεία αν αυτή έχει κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση που έλαβε, καθώς και ποια είναι η σημερινή κατάσταση και χρήση του μηχανολογικού εξοπλισμού της.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το 1998, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Atmel Hellas A.E., θυγατρική της αμερικανικής Atmel Corp, αποφάσισε να επενδύσει 19 εκατ. Ευρώ στην Πάτρα για τη σχεδίαση ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για ειδικές εφαρμογές σε χώρους της ασύρματης και ενσύρματης επικοινωνίας με κύριο αντικείμενο τις αγορές των τηλεπικοινωνιών και των πολυμέσων. Από την επένδυση αυτή θα προέκυπταν τουλάχιστον 200 νέες θέσεις εργασίας.

Η εν λόγω εταιρεία εντάχθηκε (προ δεκαετίας περίπου) από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στον αναπτυξιακό νόμο 2601/98 με επιχορήγηση 7,6 εκατ. Η επένδυση έγινε στην περιοχή Κάτω Καστριτσίου του Δήμου Ρίου Αχαΐας, πλησίον του πανεπιστημίου Πατρών και επιδοτήθηκε με υψηλό ποσοστό για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό. Το 2003 ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας ότι η πρώτη δόση της επιχορήγησης είχε εγκριθεί, ύστερα μάλιστα από πιέσεις του EΛKE. (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) Κατά πληροφορίες τα χρήματα εκταμιεύτηκαν, η επιδότηση δόθηκε, αλλά ηεταιρεία μέχρι το 2009 απέλυσε όλους τους εργαζόμενους. Θα ανέμενε κανείς οι υπηρεσίες του Ελληνικού δημοσίου να ζητήσουν πίσω τα χρήματα της επιχορήγησης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και φυσικά τα χρήματα τα καρπώθηκε η εταιρεία.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στην εν λόγω εταιρεία για να διαπιστωθεί εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι υπαγωγής της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο;

2. Έχει κληθεί η εταιρεία να επιστρέψει την επιδότηση που έλαβε;

3. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση και χρήση του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας;


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Agapite k. Tsoukali,

ypirkse apantisi epi tis eperwtisis sas, apo toys armodious foreis?

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (12-10-2010)

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ....ΕΥΛΟΓΗ ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ.
ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΤΜΕΛ.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Agapite k. Tsoukali,

meta tin apantisi twn armodiwn, symfwna me to site tis Voulis, poia i ektimisi sas gia tin oli kathysterisi? Apo 6/2009 ypotithetai oti oi "kyrwseis" einai "ypo eksetasi"?