Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Σε ασφυξία το Κέντρο βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Το Κέντρο βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» από το 1955 προσφέρει στα απροστάτευτα βρέφη των Ελλήνων και Αλλοδαπών κατοίκων των χώρας, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με κριτήριο τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των παιδιών, της φροντίδας και προστασίας των άγαμων μητέρων. Σήμερα το «ΜΗΤΕΡΑ» προσφέρει θαλπωρή σε 100 περίπου παιδιά, ενώ με το πρόγραμμα αναδοχής, χαρίζει οικογενειακή ζεστασιά σε άλλα τόσα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες αυτές σταθερά και σταδιακά υποβαθμίζονται εξαιτίας θεσμικών αλλαγών, μείωσης πόρων, σοβαρής έλλειψης προσωπικού και κυρίως έλλειψης πολιτικής βούλησης για την αναβάθμισή τους.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ενώ την Τρίτη, 23 Ιουνίου, πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις και λόγω της αναστολής των προσλήψεων παρατηρείται μείωση του προσωπικού με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες στη φροντίδα των παιδιών. Από το Σωματείο τους ανακοινώθηκε ότι το Κέντρο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο του, που είναι η προστασία βρεφών και παιδιών και η αποκατάστασή τους σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.


Στον αντίποδα, υπάρχει αύξηση των συνθηκών κινδύνου στις οποίες είναι εκτεθειμένα τα παιδιά, αύξηση του άγχους και της σωματικής κούρασης στους εργαζόμενους. Στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών, οι εργαζόμενοι εμφανίζουν αύξηση των ψυχοσωματικών ασθενειών. Σε ταλαιπωρία υποβάλλονται και οι αιτούντες όλων των προγραμμάτων του Κέντρου, καθώς αυξάνεται ο χρόνος αναμονής τους.

Ο θεσμός εξάλλου της Υιοθεσίας και Αναδοχής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν μέχρι τη σχολική ηλικία στο Ίδρυμα και πολλά βρέφη να παραμένουν επί μακρόν σε Μαιευτήρια αναμένοντας κενή θέση στο Ίδρυμα, ενώ συγχρόνως υπάρχει μεγάλη ζήτηση βρεφών για υιοθεσία.

Σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Κέντρο Βρεφών η κα. Υπουργός δήλωσε ότι: «Στην καρδιά της πολιτικής μας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η στήριξη του χώρου της κοινωνικής πρόνοιας που τόσο πολύ είχε υποβαθμιστεί και υποστελεχωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σε αυτή την προσπάθεια δίνουμε βάρος στην προστασία του παιδιού», ενώ η κα Yφυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμες δράσεις και πολιτικές για την επιτάχυνση της διαδικασίας των υιοθεσιών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός :

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να στελεχωθεί το Κέντρο βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σοβαρό έργο που επιτελεί;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αυξηθούν οι πόροι του Ιδρύματος για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των ελλείψεων σε υποδομές;
Πότε προβλέπεται να κατατεθεί σχέδιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας των υιοθεσιών;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός