Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Ασύδοτη η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Πατρών


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το θέμα της ασύδοτης λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Πατρών ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση πλήττει το κύρος της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι δηλώνουν αφοπλιστικά ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Για πολλοστή φορά (το φαινόμενο επαναλαμβάνεται συνεχώς τα 12 τελευταία χρόνια) η “εύοσμη” λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Πατρών δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας, στην ευρύτερη περιοχή, φτάνοντας μέχρι την Πάτρα. Τις τελευταίες ημέρες μία αποπνικτική “καταχνιά” συνοδευόμενη από έντονη οσμή, σκέπασε την περιοχή του Δήμου Δύμης και η κατάσταση αυτή επηρεάζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και τις γύρω περιοχές.


Η κατάσταση θα ήταν απλώς κωμικοτραγική εάν δεν έπληττε το κύρος της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι δηλώνουν αφοπλιστικά ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το πρόβλημα δημιουργείται από την ασύδοτη λειτουργία χωρίς όρια και κανόνες των πυρηνελαιουργείων της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, που στην κυριολεξία χρόνια τώρα έχουν περιέργως μια ιδιότυπη ασυλία , που προέρχεται από την πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων εκείνων που έχουν την ευθύνη ελέγχου τους .

Η κατάσταση είναι ανυπόφορη , απαράδεκτη , και δείχνει σε όλο της το μεγαλείο ότι οι κατ’ εξοχήν θεσμικοί φορείς και τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας που πρέπει να παρεμβαίνουν εγκαίρως και να πατάσσουν τέτοιου είδους φαινόμενα αυθαιρεσίας , δεν λειτουργούν .

Είναι, από πολλά χρόνια, διαπιστωμένο ότι η επιβολή προστίμων στις εν λόγω βιομηχανίες προκαλεί μικρότερη οικονομική επιβάρυνση από το κόστος τήρησης των όρων της Περιβαλλοντικής Μελέτης. Το Κέντρο Ελέγχου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Ν.Α. Αχαΐας κάθε χρόνο περιορίζεται στο ρόλο του "πυροσβέστη" με την επιβολή ενός ακόμα (ανείσπρακτου) προστίμου.


Επειδή το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής,


Ερωτάται η κ. Υπουργός:


1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των Πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Πατρών, προκειμένου να προστατεύσετε την υγεία των πολιτών;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος ΤσούκαληςΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Σχετ: Η με αρ. πρωτ. 3906/ 8.1.2010 Ερώτηση


Απαντώντας στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 3906/8.1.2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη, σας γνωρίζουμε τα εξής σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ

Η ΕΥΕΠ έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες-επιθεωρήσεις, γιο τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εν γένει, στο παρακάτω Πυρηνελαιουργεία που βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.
1. Ελαιουργεία Πυρηνελαιουργεία ΕΛ-ΠΥΡ ΑΒΕΕ, στις 22.02-2005.
2. Ελαιουργικές Επιχειρήσεις Πατρών ΑΕ, στις 22.02.2005.

Και στις δυο περιπτώσεις έχουν, βεβαιωθεί παραβάσεις και οι φάκελοι έχουν αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Επίσης η ΕΥΕΠ έχει εισηγηθεί την επιβολή προστίμων στον Νομάρχη Αχαΐας. Ειδικότερα γα το πρώτο εργοστάσιο διαπιστώθηκε άτι ενώ υπάρχει σύστημα ψεκασμού με αντιοσμιτιικές ουσίες για την αντιμετώπιση των οσμών, αυτό δεν λειτουργούσε καθ' όλη την διάρκεια του ελαιοκομικού έτους κατά παράβαση των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών όρων.


Αναφορικά με τα θιγόμενο ερωτήματα, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), θα εξετάσει την δυνατότητα επανελέγχου των ανωτέρω δραστηριοτήτων εντός των δυνατοτήτων προγραμματισμού της. Επισημαίνεται ότι τυχόν διακοπή λειτουργίας των ανωτέρω μονάδων δύναται εκ του νόμου να επιβάλει ο Νομάρχης Αχαΐας. Σε τέτοια περίπτωση όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι παράπλευρες συνέπειες αναφορικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων των ελαιοτριβείων που απορροφούνται από τα κατά τόπους πυρηνελαιουργεια.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ