Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αμείλικτα ερωτήματα για την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με αφορμή την αποκάλυψη του νέου κυκλώματος εκμετάλλευσης και δουλεμπορίας αλλοδαπών εργατών στη Λακκόπετρα Αχαΐας ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για μια ακόμα φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας περιστατικό εκμετάλλευσης αλλοδαπών στην Πελοπόννησο. Περιστατικό που δείχνει ότι το πρόβλημα του σύγχρονου εργασιακού δουλεμπορίου δεν αφορά μόνο την Ηλεία ή τώρα την Αχαΐα, αλλά όλες τις περιοχές όπου εργάζονται εποχιακοί εργάτες.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος στη Δυτική Αχαΐα αποδεικνύει δυστυχώς ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο να αποτρέψει εγκληματικές πρακτικές κατά αλλοδαπών όσο και να προστατεύσει τους τελευταίους. Η εκμετάλλευση εποχιακών εργαζομένων τείνει να λάβει χρόνιες διαστάσεις. Τι περιμένει η κυβέρνηση για να λάβει θεσμικά μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου; Πόσα ακόμα κυκλώματα πρέπει να αποκαλυφθούν;

Γιατί δεν επικυρώνει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας ώστε να δημιουργήσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των εργαζομένων; Πώς θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά τους; Ποια η θεσμική παρέμβαση του κράτους για την εξασφάλισή τους, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας; Που είναι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας;

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και μέτρα. Ζητάμε το αυτονόητο: σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αλλοδαπών είτε ημεδαπών με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ελέγχους και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.