Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αμείλικτα ερωτήματα για την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με αφορμή την αποκάλυψη του νέου κυκλώματος εκμετάλλευσης και δουλεμπορίας αλλοδαπών εργατών στη Λακκόπετρα Αχαΐας ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για μια ακόμα φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας περιστατικό εκμετάλλευσης αλλοδαπών στην Πελοπόννησο. Περιστατικό που δείχνει ότι το πρόβλημα του σύγχρονου εργασιακού δουλεμπορίου δεν αφορά μόνο την Ηλεία ή τώρα την Αχαΐα, αλλά όλες τις περιοχές όπου εργάζονται εποχιακοί εργάτες.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος στη Δυτική Αχαΐα αποδεικνύει δυστυχώς ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο να αποτρέψει εγκληματικές πρακτικές κατά αλλοδαπών όσο και να προστατεύσει τους τελευταίους. Η εκμετάλλευση εποχιακών εργαζομένων τείνει να λάβει χρόνιες διαστάσεις. Τι περιμένει η κυβέρνηση για να λάβει θεσμικά μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου; Πόσα ακόμα κυκλώματα πρέπει να αποκαλυφθούν;

Γιατί δεν επικυρώνει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας ώστε να δημιουργήσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των εργαζομένων; Πώς θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά τους; Ποια η θεσμική παρέμβαση του κράτους για την εξασφάλισή τους, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας; Που είναι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας;

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και μέτρα. Ζητάμε το αυτονόητο: σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αλλοδαπών είτε ημεδαπών με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ελέγχους και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.