Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Χρηματοδότηση Ν.Α. Αχαΐας για την επισκευή σχολικών συγκροτημάτων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας για την επισκευή των σχολικών συγκροτημάτων που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον Υπουργό παιδείας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Ο καταστροφικός σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 που έπληξε τους νομούς Αχαΐας και Ηλείας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη σχολική στέγη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, τουλάχιστον 34 σχολικά συγκροτήματα από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας χρειάζονται άμεσα επισκευές έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και πάλι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα για την ανακατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτείται κονδύλι ύψους 3.800.000 € ενώ για 15 της Β/θμιας, κονδύλι ύψους 1.600.000 €. Επίσης για τις δαπάνες των μελετών απαιτείται εκταμίευση ποσού 200.000 € ενώ για την πραγματοποίηση μικροεπισκευών σε «πράσινα» σχολικά συγκροτήματα απαιτούνται 2.500.000 €. Συνολικά για την αποκατάσταση όλων των σχολικών συγκροτημάτων απαιτείται ποσό ύψους 8.100.000 €.
Λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν κρίνονται απολύτως αναγκαίες οι μεταστεγάσεις του Δημοτικού Σχολείου Βραχνεϊκων, του 3ου Γυμνασίου Πατρών και των Δημοτικών Σχολείων Κρίνου και Μετοχίου.

Επειδή όλες οι απαιτούμενες ενέργειες πρέπει να γίνουν εντός της καλοκαιρινής περιόδου των διακοπών,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην άμεση χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας με το απαιτούμενο ποσό, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι αναγκαίες επισκευαστικές ενέργειες στα σχολεία του νομού;
Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης