ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κυρίως στα θέματα που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την ανεργία, επεσήμανε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Στην ομιλία του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα:
Πρόσφατα επισκέφτηκα τον αιρετό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τον κ. Κατσιφάρα, ο οποίος μου περιέγραψε συνθήκες ωριμότητας έργων τραγικές, ότι δηλαδή στα ΠΕΠ δεν υπάρχουν προτάσεις ώριμες ούτως ώστε να ενταχθούν, όχι να απορροφηθούν. Αυτό δεν έχει σχέση, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ούτε με τη ρευστότητα ούτε με τα άλλα προβλήματα που εσείς είπατε. Υπάρχει, λοιπόν, ένα εγγενές πρόβλημα. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη λειτουργία των προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων θα μου επιτρέψετε να σας πω, ως ώριμοι πλέον από αυτές τις εμπειρίες, ότι εδώ ουσιαστικά αναπαράγουμε την ίδια νοσηρή κατάσταση λειτουργίας των προηγούμενων πλαισίων και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά κρίσιμες.
Ποια ήταν η προστιθέμενη αξία, η μόχλευση του Γ’ ΚΠΣ συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης; Απογοητευτικότατη για την Ελλάδα και το ξέρετε. Το ερώτημα είναι, έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τη μόχλευση του τέταρτου; Δηλαδή, αυτή τη στιγμή στην υπεραξία καθενός ευρώ σε σχέση με το τρίτο υπάρχει διαφορά; Οι πληροφορίες μου λένε, μακάρι να κάνω λάθος, ότι όχι, ότι αυτή τη στιγμή αγωνιούμε, βρισκόμαστε σε έναν πανικό να απορροφήσουμε, να αρχίσουν να τρέχουν τα χρήματα χωρίς να μας ενδιαφέρει ακριβώς αυτή η προστιθέμενη αξία που έχει ανάγκη αυτή η χώρα, προκειμένου να βγει από την ύφεση.
Επίσης τη σύνθεση της απορρόφησης, που είπατε πολύ σωστά ότι ακολουθούμε την πεπατημένη. Έχουμε μεγάλες απορροφητικότητες σε συγκεκριμένους κλάδους, τους οποίους έχουμε μάθει, τους οποίους έχουν «know-how» οι κατασκευαστικές εταιρείες. Στο κρίσιμο, όμως, σημείο που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, την ανεργία, εκεί καθυστερούμε, εκεί ακριβώς που έχουμε το τεράστιο πρόβλημα. Τα ΠΕΠ, λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν, όπως επίσης ο κατακερματισμός των έργων, όπως το βλέπουμε τώρα. Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερα και στη συζήτηση που είχαμε για το τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Υπάρχει ειδικό πριμ παραγωγικότητας στους φοροτεχνικούς. Το καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα δημοσίων εσόδων. Αλήθεια, η ιεράρχηση που κάνει η Κυβέρνηση είναι τέτοια που δεν πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο πριμ σε όλους αυτούς που ασχολούνται με την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, δηλαδή με την ουσιαστική απορρόφηση των κονδυλίων αυτών;
Είπατε ότι με τη μόχλευση των εγγυητικών ταμείων πρόκειται να εισρεύσουν στη χώρα περίπου 8 δις, τα 6,5 συν 1.200, αυτά μέσω των τραπεζών. Έχετε εξασφαλίσει την εκταμίευσή τους, είστε σίγουρος; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε, γιατί το ποσό είναι μεγάλο; Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε πραγματικά αυτό το αίτημα που έχουμε επαναλάβει δεκάδες φορές, μήπως μέσα στα πλαίσια και τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών να υπάρχει μία νέα ΕΤΒΑ για τη χώρα που να αναλάβει τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων. Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα, τοπικά αναπτυξιακά σύμφωνα. Αυτό είναι το κρίσιμο πλέον, να βάλουμε να λειτουργούν οι περιφερειακοί θεσμοί -οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, τα πανεπιστήμια, οι περιφέρειες- να υπάρξει αποκέντρωση, διάχυση οποιουδήποτε σχεδίου.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΟΥΚΑΛΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, η εισήγησή σας, όσο κατατοπιστική κι αν είναι, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα.
Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα, να ξεκινήσω από το εξής: Δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη χώρα, το θέμα της απορροφητικότητας της χώρας στο ΕΣΠΑ να αποτελεί κύρια αναφορά της Καγκελάριου Μέρκελ, στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ως αρνητικό στοιχείο, δεδομένου ότι η χώρα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το θέμα δεν είναι να αξιολογήσουμε το κατά πόσο είμαστε στην 14η θέση.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ναι, αλλά τώρα εσείς το επιβεβαιώνετε με αυτά που λέτε, ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί η κυρία Μέρκελ είπε όσα είπε, ατυχώς ,εν πάση περιπτώσει. Εσείς τα επιβεβαιώνετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Συγγνώμη, αλλά η κυρία Μέρκελ είπε 18% και εσείς είπατε 24%.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Η αναλογία είναι λιγότερη, λοιπόν. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι αυτή η αναφορά σας είναι ατυχής, κύριε συνάδελφε, διότι τα πράγματα εξελίσσονται μια χαρά στη χώρα. Κάποιοι, πάρα πολλές φορές, επιχειρούν στο εξωτερικό, δυστυχώς, ηθελημένα ή άθελά τους ,να διαδίδουν πράγματα και έχουμε γίνει θύματα κακών φημών και πολλές φορές, δυσφήμισης ή αν θέλετε, ημιμάθειας και άγνοιας. Η έκκλησή μου είναι να μη τα επαναλαμβάνουμε και εδώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Σας λέω το εξής απλό και θα προσπαθήσω να το καταδείξω και στη συνέχεια. To θέμα δεν είναι αν υιοθετώ αυτό που είπε η κυρία Μέρκελ, πείτε ότι ήταν ατυχές, είναι ότι η 14η θέση για μία χώρα, η οποία τρέχει με 5,5% ύφεση, μία χώρα της οποίας κατακρημνίζεται ο παραγωγικός ιστός ή ότι υπήρχε, είναι αρνητική επίδοση. Αυτό θέλω να πω. Τον πολίτη και τον λαό δεν τον αφορά στο κατά πόσο εσείς κάνατε κάποια βήματα θετικά σε σχέση με τους προκατόχους σας. Αυτό σας το αναγνωρίζω, αλλά υπάρχει, όμως, μία συνέχεια και αυτή τη συνέχεια πρέπει να αξιολογήσουμε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κοιτάξτε, ούτε σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε, γιατί δεν μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους και αυτό πρέπει να είναι γνωστό, είμαστε σε μία κατάσταση αποπνικτική. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους χωρίς τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούμε να απορροφήσουμε πόρους χωρίς να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε μέσα σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρά, εάν δεν λυθεί το συστημικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό θέλω να σας το πω πάρα πολύ καθαρά, διότι κύριε συνάδελφε αντιμετωπίζω καθημερινά προβλήματα, τα οποία ζω με επιχειρήσεις υγιέστατες, με ανθρώπους που θέλουν να πάρουν προγράμματα για τα οποία όμως δεν μπορούν να πάρουν ούτε μία εγγυητική επιστολή. Αυτό είναι το πρόβλημα και για αυτό αντιμετωπίζουμε αυτό το πνιγηρό πρόβλημα που ελπίζω από αύριο και τις επόμενες μέρες, εφόσον τελικώς διευθετηθεί το πρόβλημα του χρέους μας, να μπορέσουμε να το λύσουμε με τη πάροδο του χρόνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αν ολοκλήρωνα θα καταλαβαίνατε ότι αυτό που είπα από την αρχή το εντάσσω μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα και βεβαίως, και στη ρευστότητα και στη λειτουργία του επενδυτικού νόμου και του ΕΤΕΑΝ κ.ο.κ.. Είναι ένα πακέτο και σε αυτό το πακέτο θέλω να το εντάξω και να κάνω τη κριτική μου, όχι αναφερόμενος σε νούμερα.
Να σας πω χαρακτηριστικά το εξής: Πρόσφατα επισκέφτηκα τον αιρετό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τον κ. Κατσιφάρα, ο οποίος μου περιέγραψε συνθήκες ωριμότητας έργων τραγικές, ότι δηλαδή στα ΠΕΠ δεν υπάρχουν προτάσεις ώριμες ούτως ώστε να ενταχθούν, όχι να απορροφηθούν. Αυτό δεν έχει σχέση, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ούτε με τη ρευστότητα ούτε με τα άλλα προβλήματα που εσείς είπατε. Υπάρχει, λοιπόν, ένα εγγενές πρόβλημα. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη λειτουργία των προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων θα μου επιτρέψετε να σας πω, ως ώριμοι πλέον από αυτές τις εμπειρίες, ότι εδώ ουσιαστικά αναπαράγουμε την ίδια νοσηρή κατάσταση λειτουργίας των προηγούμενων πλαισίων και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά κρίσιμες.
Θέλω να πω το εξής: Ποια ήταν η προστιθέμενη αξία, η μόχλευση του Γ’ ΚΠΣ συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης; Απογοητευτικότατη για την Ελλάδα και το ξέρετε. Το ερώτημα είναι, έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τη μόχλευση του τέταρτου; Δηλαδή, αυτή τη στιγμή στην υπεραξία καθενός ευρώ σε σχέση με το τρίτο υπάρχει διαφορά; Οι πληροφορίες μου λένε, μακάρι να κάνω λάθος, ότι όχι, ότι αυτή τη στιγμή αγωνιούμε, βρισκόμαστε σε έναν πανικό να απορροφήσουμε, να αρχίσουν να τρέχουν τα χρήματα χωρίς να μας ενδιαφέρει ακριβώς αυτή η προστιθέμενη αξία που έχει ανάγκη αυτή η χώρα, προκειμένου να βγει από την ύφεση.
Επίσης τη σύνθεση της απορρόφησης, που είπατε πολύ σωστά ότι ακολουθούμε την πεπατημένη. Έχουμε μεγάλες απορροφητικότητες σε συγκεκριμένους κλάδους, τους οποίους έχουμε μάθει, τους οποίους έχουν «know-how» οι κατασκευαστικές εταιρείες. Στο κρίσιμο, όμως, σημείο που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, την ανεργία, εκεί καθυστερούμε, εκεί ακριβώς που έχουμε το τεράστιο πρόβλημα. Τα ΠΕΠ, λοιπόν, αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν, όπως επίσης ο κατακερματισμός των έργων, όπως το βλέπουμε τώρα. Να πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερα και στη συζήτηση που είχαμε για το τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Υπάρχει ειδικό πριμ παραγωγικότητας στους φοροτεχνικούς. Το καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα δημοσίων εσόδων. Αλήθεια, η ιεράρχηση που κάνει η Κυβέρνηση είναι τέτοια που δεν πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο πριμ σε όλους αυτούς που ασχολούνται με την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, δηλαδή με την ουσιαστική απορρόφηση των κονδυλίων αυτών;
ΕΤΕΑΝ. Είπατε ότι με τη μόχλευση των εγγυητικών ταμείων πρόκειται να εισρεύσουν στη χώρα περίπου 8 δις, τα 6,5 συν 1.200, αυτά μέσω των τραπεζών. Έχετε εξασφαλίσει την εκταμίευσή τους, είστε σίγουρος; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε, γιατί το ποσό είναι μεγάλο; Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε πραγματικά αυτό το αίτημα που έχουμε επαναλάβει δεκάδες φορές, μήπως μέσα στα πλαίσια και τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών να υπάρχει μία νέα ΕΤΒΑ για τη χώρα ,που να αναλάβει τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων.
Ένα άλλο σοβαρότατο θέμα, τοπικά αναπτυξιακά σύμφωνα. Αυτό είναι το κρίσιμο πλέον, να βάλουμε να λειτουργούν οι περιφερειακοί θεσμοί -οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, τα πανεπιστήμια, οι περιφέρειες- να υπάρξει αποκέντρωση, διάχυση οποιουδήποτε σχεδίου.
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου