Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Να ελεγχτούν οι ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ

Την απαράδεκτη Καθυστέρηση επικύρωσης της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας- Ελβετίας για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Στην ερώτησή τους οι τέσσερεις βουλευτές αναφέρουν:
Σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουβέλη προς τον κ. Υπουργό (23/09/2011), ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είχε αναφερθεί στην ανάγκη σύναψης διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της Ελβετίας ώστε να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία και να αποδοθούν τα χρήματα αυτά στη χώρα μας, ανάγκη την οποία είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (11/09/11).


Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός στην απάντησή του συμφώνησε και μάλιστα επεσήμανε ότι βρίσκεται σήμερα υπό διαπραγμάτευση – μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο- συμφωνία με την Ελβετία αντίστοιχη με συμφωνίες που έχουν συνάψει η Αγγλία και η Γερμανία. Τόνισε δε ότι πρέπει να αναγνωριστεί «η πρόθεση και η κοινή μας διάθεση και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί να επιταχυνθούν αυτοί οι ρυθμοί».


Παράλληλα όμως ενημερωθήκαμε ότι συμφωνία επικαιροποίησης της Σύμβασης του 1983 σχετικά με τη διοικητική συνδρομή των Ελβετικών τραπεζών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του αδήλωτου εισοδήματος, έχει υπογραφεί από τις ελβετικές αρχές και τον Έλληνα Πρέσβη από το Νοέμβριο του 2010 (4/11/2010), η οποία επικυρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Ελβετικό Κοινοβούλιο.


Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να επικυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Για ποιο λόγο καθυστερεί η συζήτηση και επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο;




Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης


Θανάσης Λεβέντης


Νίκος Τσούκαλης


Γρηγόρης Ψαριανός