Η απαράδεκτη τροπολογία, για την καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και αυτή για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αναγκάζουν την Δημοκρατική Αριστερά να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την εποπτεία και εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Τα παραπάνω ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας πως εάν το συζητούμενο νομοσχέδιο, περιοριζόταν μόνο στο βασικό του κείμενο, παρ’ όλες τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις, η Δημοκρατική Αριστερά θα ψήφιζε υπέρ.
Στερήσατε -τόνισε ο κ. Τσούκαλης- από την Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσει πάρα πολύ σοβαρά το τεράστιο ζήτημα του τραπεζικού συστήματος, το βασικό παράγοντα της ανασυγκρότησης της χώρας. Από το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται η παραγωγική ανασυγκρότηση, εξαρτάται η ρευστότητα, η χρηματοδότηση. Είναι ο παράγοντας αυτός ο οποίος θα μπορούσε με τη συμμετοχή του και με τις χρηματοδοτήσεις του να αναστρέψει τη διαδικασία της ύφεσης.
Ο κ. Τσούκαλης αναφερόμενος στην τροπολογία για το τέλος ακινήτων ανέφερε πως η ρύθμιση αυτή ενέχει ηθική απαξία ενώ είναι βέβαιο πως τα πραγματικά στοιχεία την καθιστούν εντελώς αναποτελεσματική και είναι απολύτως βέβαιο πως θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αυτή τη στιγμή μόνο στο Γραφείο Διακανονισμών της ΔΕΗ της Πάτρας κάθε μέρα προσέρχονται εκατό με εκατόν πενήντα πολίτες προκειμένου να διακανονίσουν χρέη ακόμη και 100 ευρώ. Αυτή την περίοδο η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός φερέγγυος εισπρακτικός μηχανισμός στη χώρα.
Αναφερόμενος στην τροπολογία για την Ελληνική στατιστική υπηρεσία, με την οποία καθαιρείται το Διοικητικό της συμβούλιο, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως αυτή έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση σε όλη την ελληνική κοινωνία και ελπίζουμε άμεσα η Επιτροπή Οικονομικών που εξετάζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, ούτως ώστε να διασκεδαστούν αυτές οι υπόνοιες και υποψίες που έχουν κατακλύσει όλη την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες.
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών συμμετέχει σε μία από τις πλέον κρίσιμες διασκέψεις ίσως της μεταπολεμικής Ελλάδας, σε μία τηλεδιάσκεψη, για δεύτερη μέρα. Πραγματικά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτήν εδώ την αίθουσα που να μην του ευχηθεί καλή επιτυχία σε αυτή την τηλεδιάσκεψη. Όμως, υπάρχει η αντίπαλη, η άλλη πλευρά αυτής της εξέλιξης, ο κύριος πρωταγωνιστής ο οποίος προφανώς είναι ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα και περιμένουν μία υπεύθυνη τοποθέτηση εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης για το τι θα του ξημερώσει αύριο.
Και ενώ υποτίθεται ότι όλη αυτή η διαδικασία, κύριε Υπουργέ, είναι μυστική, ότι τίποτα δεν μπορεί να διαρρεύσει, σας πληροφορώ ότι μετά λόγου απολύτου γνώσεως και απολύτου φερεγγυότητας τα δελτία των οκτώ έχουν μεταφέρει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς αποφασίζεται αυτή τη στιγμή σε αυτή την τηλεδιάσκεψη. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να προσφέρει αυτές εδώ τις στιγμές η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό.
Ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολίτες δεν είναι απλώς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, είναι στον πυρήνα της νευρικής κρίσης. Βρίσκονται πλέον σε απόλυτη ψυχολογική κατάρρευση ακούγοντας, παραδείγματος χάρη, ότι είναι βέβαιο ότι προχωράμε σε νέες δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι πρόκειται να έχουμε οριστικές απολύσεις και όχι εφεδρείες και μία σειρά άλλων πραγμάτων, τα οποία η Κυβέρνηση βεβαίως προσπαθεί να διασκεδάσει λέγοντας ότι όλα αυτά ήταν προσυμφωνημένα στο μεσοπρόθεσμο.
Κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιο το οποίο φέρατε εάν περιοριζόταν μόνο στο σώμα αυτό, το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, δηλώνουμε από αυτό εδώ το Βήμα ότι παρ’ όλες τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας, η Δημοκρατική Αριστερά θα ψήφιζε υπέρ. Όμως δεν το κάνουμε γιατί αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο με τα κρίσιμα κεφάλαια, τα οποία από μόνα τους θα μπορούσαν να είναι ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο και αφορμή για ολοκληρωμένη συζήτηση, ουσιαστικά επισκιάστηκαν από τις τροπολογίες, οι οποίες το συνοδεύουν και οι οποίες απασχολούν δικαίως την κοινή γνώμη και τον Έλληνα πολίτη.
Στερήσατε από την Ολομέλεια, από τη Βουλή να συζητήσει πάρα πολύ σοβαρά το τεράστιο ζήτημα του τραπεζικού συστήματος και να συζητήσει πάρα πολύ καλά για το βασικό παράγοντα της ανασυγκρότησης της χώρας. Από το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται η παραγωγική ανασυγκρότηση, εξαρτάται η ρευστότητα, η χρηματοδότηση. Είναι ο παράγοντας αυτός ο οποίος θα μπορούσε με τη συμμετοχή του και με τις χρηματοδοτήσεις του να αναστρέψει τη διαδικασία της ύφεσης. Να συζητήσουμε ακόμα για το δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Αλήθεια, εξακολουθεί να είναι θέση του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησής σας ο δημόσιος πυλώνας; Γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχετε αλλάξει τη θέση σας ή την έχετε παραμερίσει διά της σιωπής. Αυτό είναι άγνωστο. Αξίζει μια τοποθέτηση εκ μέρους σας. Να συζητήσουμε επίσης, για τις συγχωνεύσεις, αυτό το τεράστιο ζήτημα. Τέλος, να συζητήσουμε για ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, για τη Δημοκρατική Αριστερά και φαντάζομαι για όλη τη χώρα, για το EFSF.
Υποστηρίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πρέπει να καταβληθούν όλες οι δέουσες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, με τη διασφάλιση βέβαια ότι θα παρασχεθούν επαρκείς πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί το πιστωτικό πνίξιμο της αγοράς. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και άμεση πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης. Μία τέτοια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει την έκδοση ευρω-ομολόγου με τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, τη δημιουργία μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους, με τη μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουμε την ταχεία ανασυγκρότηση των σταθεροποιητικών μηχανισμών με πρώτο και κύριο τον EFSF που εντός του 2012 πρέπει να συγκροτηθεί ως ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο. Θα είχαμε τη δυνατότητα, αν νομοθετούσατε σωστά, κύριε Υπουργέ, να καταθέσουμε και μια άλλη ιδέα της Δημοκρατικής Αριστεράς, δηλαδή τη δημιουργία τραπεζών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί όχι μόνο μία τράπεζα, ίσως και περισσότερες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή να ξεμείνουν από ρευστότητα και ενδεχομένως να καταρρεύσουν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν.
Σήμερα η αγορά έχει κατακλυστεί από σφραγισμένες επιταγές. Οι επιταγές αυτές αποκόπτονται από το επίσημο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ώστε να βοηθήσουν στην απαλλαγή τους από τις τοξικές μετοχές. Θα διακινούνται από μια κοινοπραξία των δανειστριών τραπεζών. Οι τράπεζες αυτές έχουν κίνητρο να ανορθώσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να αποκομίσουν το όφελος της εξυγίανσης εντάσσοντάς τες πάλι στα χαρτοφυλάκιά τους. Και βεβαίως, κύριε Υπουργέ, πρόσφατα συζητήσαμε την αναδιάρθρωση του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, όπου δίδεται η δυνατότητα μέσα από ένα προ-διαδικαστικό στάδιο να σωθούν επιχειρήσεις και βεβαίως θέσεις εργασίας. Εδώ, σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες αυτές θα είχαν έναν επιπλέον λόγο να διαδραματίσουν.
Τέλος, το τέλος των ακινήτων. Θα συμμεριστούμε και θα προσχωρήσουμε στην άποψη ότι η ρύθμιση αυτή ενέχει και ηθική απαξία εκτός των άλλων. Δεν θα αναφερθώ στα πραγματικά στοιχεία που καθιστούν τη ρύθμιση σας αυτή εντελώς αναποτελεσματική και θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή σας λέω μόνο ότι στο Γραφείο Διακανονισμών της ΔΕΗ της Πάτρας κάθε μέρα προσέρχονται εκατό με εκατόν πενήντα πολίτες προκειμένου να διακανονίσουν χρέη ακόμη και 100 ευρώ. Το θέμα είναι πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Βεβαίως, να επαναλάβω και την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ότι η ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός φερέγγυος εισπρακτικός μηχανισμός στη χώρα.
Η τροπολογία για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έχει προκαλέσει –είναι γνωστό αυτό- αλγεινή εντύπωση σε όλη την ελληνική κοινωνία και ελπίζουμε άμεσα η Επιτροπή Οικονομικών που εξετάζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, ούτως ώστε να διασκεδαστούν αυτές οι υπόνοιες και υποψίες που έχουν κατακλύσει όλη την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες.
Είναι προφανές ότι για αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ πολύ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου