Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η σημερινή κατάσταση κάνει επίκαιρη όσο ποτέ την αναβάθμιση της μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης.


Ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς


Το χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι η μεγάλη πτώση των βάσεων κυρίως στα ΤΕΙ όπου εισάγονται μαθητές με γενικό βαθμό ακόμα και μικρότερο της μονάδας. Ακόμη, σε 28 σχολές των ΑΕΙ εισάγονται μαθητές με βαθμό κάτω από τη βάση.Στα αίτια αυτής της άθλιας εικόνας συγκαταλέγονται, η κατάργηση της βάσης του 10, και η πλήρης απαξίωση των επαγγελματικών λυκείων που, κατά κύριο λόγο τροφοδοτούν τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ.

Η εικόνα των βάσεων:

● απαξιώνει τόσο τη δευτεροβάθμια, όσο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάνει άμεσο το αίτημα της συνολικής αναδόμησης του Λυκείου και της διαδικασίας εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

● σηματοδοτεί τη χρεοκοπία των λαϊκίστικων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που σκόρπισαν ανώτατες και ανώτερες σχολές σε όλη τη χώρα με στόχο τις εξυπηρετήσεις «τοπικών κοινωνιών», κομματαρχών και δημάρχων.

● αποκαλύπτει την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, διότι με την κατάργηση της βάσης του 10, ανοίγει την πόρτα υποβαθμισμένων σχολών σε αδιάφορους ή ανήμπορους μαθητές πουλώντας την ψευδαίσθηση ότι είναι και αυτοί επιτυχόντες, ενώ είναι σίγουρο ότι αδυνατούν να φοιτήσουν.

Η σημερινή κατάσταση κάνει επίκαιρη όσο ποτέ την αναβάθμιση της μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης.