Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Απλήρωτοι οδηγοί της εταιρείας «ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε.»
που κατασκευάζει το νέο λιμάνι της Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το πρόβλημα των απλήρωτων οδηγών της εταιρείας «ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε.» ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τις 29.1.2009, δεκαοκτώ (18) εργαζόμενοι οδηγοί φορτηγών στην εταιρεία «ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε.» που έχει αναλάβει υπεργολαβικά τη μεταφορά αδρανών υλικών στο νέο λιμάνι της Πάτρας.
Οι δεκαοκτώ (18) εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχοντας φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και ουσιαστικά προστίθενται στο μεγάλο κατάλογο των ανέργων της Πάτρας. Ήδη έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον της εργοδότριας εταιρείας και έχουν κατασχεθεί συντηρητικά μερικά από τα φορτηγά της.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (Ε.Κ.Π.), υπάρχει αδιέξοδο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους και το Ε.ΚΠ., αφού οι εκπρόσωποι της εταιρείας, όχι μόνον δεν εμφανίζονται στο Δικαστήριο, αλλά δεν υπόσχονται και κάποια λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων.

Ø Επειδή οι οικονομικές αντοχές των εργαζομένων έχουν πια εξαντληθεί.

Ø Επειδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμιά ανοχή σε εκβιαστικές τακτικές που θέλουν τον εργαζόμενο να δουλεύει αδιαμαρτύρητα τρεις και τέσσερις μήνες απλήρωτος, για να μην χάσει τη δουλειά του.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Δεδομένου ότι προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης (Ν 1418/1984) απευθείας των δικαιούχων σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρεία αδυνατεί να τους πληρώσει, προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των δεδουλευμένων;
2) Υπάρχει πρόβλημα στη ροή χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του νέου λιμένα της Πάτρας;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης