Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Σιδηρόπουλο πραγματοποίησαν στις 31-8-09 στην Αθήνα τα Προεδρεία της ΚΕΟΣΟΕ και των Οινοπαραγωγικών Ενώσεων, προκειμένου να λάβουν άμεσες απαντήσεις για τα εκρηκτικά πλέον προβλήματα του κλάδου τους.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε η Διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πάτρας και ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέκο Αλαβάνο.
Οι κινητοποιήσεις και η αποφασιστικότητα των αμπελουργών απέφεραν – έστω και μερικά – αποτέλεσμα αφού ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας υπογράφεται απόφαση καταβολής προς τις ενώσεις 5.000.000 Ευρώ για την απόσταξη 20.000 τόνων κρασιού ποσό που θα εκταμιευθεί μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επί πλέον και με την απειλή παραμονής στο χώρο του υπουργείου ο κ. Παπαθανασίου υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα των αμπελουργικών ενώσεων για λήψη άτοκου δανείου 60 εκατ. Ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να κατορθώσουν να παραλάβουν από τους παραγωγούς την φετινή παραγωγή.
Οι αρχικοί δισταγμοί της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών φάνηκαν να κάμπτονται μετά την ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε από τις ενώσεις καθώς επίσης και από το γεγονός ότι παρόμοιο ευεργετικό μέτρο (δάνειο) έτυχαν και άλλες ενώσεις π.χ. οι παραγωγοί των δημητριακών. Η οριστική απάντηση θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε συνάντηση, που ουσιαστικά επιβλήθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγών.

Φυσικά τα δύο αυτά μέτρα - τα πλέον άμεσα και επιτακτικά γι΄αυτή την περίοδο – σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούν τα τεράστια και σύνθετα προβλήματα της αμπελουργίας για τα οποία η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απάντηση.
Οι εκπρόσωποι των ενώσεων έδειξαν πείσμα και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι πάντα δίπλα.