Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Θερμοκήπια μέσα στο βιότοπο της Στροφυλιάς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Δύο μήνες μετά την καταγγελία των υπαλλήλων του φορέα διαχείρισης για δημιουργία θερμοκηπίων μέσα στην Α΄ ζώνη προστασίας της Στροφυλιάς, κανείς δεν γνωρίζει αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι νόμιμη ή όχι. Τέσσερεις δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Τοπογραφική υπηρεσία, και Αγροφυλακή) δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να αποφανθούν αν οι καλλιέργειες γίνονται σε δημόσια ή ιδιωτική έκταση και εάν είναι νόμιμες ή παράνομες.
Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής ανάπτυξης και Οικονομίας προκειμένου να διευκρινιστεί ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης και εάν είναι νόμιμη η καλλιέργεια στο συγκεκριμένο τμήμα του βιοτόπου.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σε καλλιεργήσιμη έκταση μετέτρεψαν τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του Δάσους της Στροφυλιάς, αγρότες της περιοχής, οι οποίοι κατασκεύασαν θερμοκήπια καλλιεργώντας κηπευτικά. Η έκταση που καλλιεργήθηκε βρίσκεται στη θέση «Πλατώνα» του Δ.Δ Μετοχίου, Δήμου Λαρίσου Αχαΐας, και διαπιστώθηκε ότι αποτελεί τμήμα του έλους της Λάμιας, στα ανατολικά του δάσους Στροφυλιάς και πέραν της εκεί υπάρχουσας αντιπυρικής ζώνης, στα νότια της έκτασης των Στιβών.
Τις καλλιεργητικές εργασίες διαπίστωσαν οι υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης στις 10-4-09 στα πλαίσια των καθημερινών τους περιπολιών στην περιοχή και αμέσως με έγγραφό τους (αρθμ πρωτ 126/10-4-09) ενημέρωσαν το Δασαρχείο Πατρών και το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας.
Το Δασαρχείο Πατρών με έγγραφό του προς το Φορέα Διαχείρισης (αριθμ. 21946/5664/24-4-09) μετά από αυτοψία, αναφέρει ότι η εν λόγω έκταση βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ αλλά ως τμήμα του έλους της Λάμιας και σύμφωνα με την μορφή της βλάστησης που την κάλυπτε και την καλύπτει δεν ανήκει στις εκτάσεις που προστατεύονται από τη Δασική Υπηρεσία.
Αυτοψία πραγματοποίησε στην περιοχή και η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τοπογραφική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας, η οποία στο υπ’ αριθμ πρωτ 275/12-5-09 έγγραφό της, αναφέρει ότι η εν λόγω έκταση είναι χερσολίβαδο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Αντίθετα το Αγρονομικό Τμήμα Δύμης στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 1004/11/1-α, της 2-6-09 έγγραφό του αναφέρει, (εκτός από τα ονόματα και…. τα κινητά τηλέφωνα των καλλιεργητών) πως σε τηλεφωνική (!!!) επικοινωνία με έναν εκ των καλλιεργητών πληροφορήθηκε ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ιδιόκτητες.

· Επειδή δύο μήνες μετά την καταγγελία των υπαλλήλων του φορέα, κανείς δεν γνωρίζει αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι νόμιμη ή όχι,
· Επειδή η εν λόγω έκταση, αποτελεί σημαντικό τμήμα του προστατευόμενου βιοτόπου,


Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης;
2. Είναι νόμιμη η καλλιέργεια στο συγκεκριμένο τμήμα του βιοτόπου;
3. Προτίθεστε να λάβετε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της περιοχής σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι παρανόμως καλλιεργείται;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης