Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008

Παρέμβαση Τσούκαλη για μετανάστες


Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, παρεμβαίνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης στο θέμα της δημιουργίας χώρου φιλοξενίας των μεταναστών.
Ο κ. Τσούκαλης αφού αναφέρει ότι η επιλεγείσα θέση στο Δήμο του Ρίου θα αποδειχθεί ατελέσφορη ερωτά τον κ. Υπουργό εάν προτίθεται να επεξεργαστεί τη λύση ανοιχτού τύπου Κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων της Πάτρας, καθώς και εάν θα εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης του καθεστώτος επικουρικής προστασίας και ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πρόσφατα η κυβέρνηση, μετά από καθυστέρηση ετών, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το θέμα του άθλιου αυτοσχέδιου καταυλισμού στο λιμάνι της Πάτρας, για το οποίο έχουν γίνει επανειλημμένα και επί σειρά ετών παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.
Για ακόμα μία φορά όμως, η λύση που υιοθετήθηκε, η δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας στο Δήμο Ρίου, θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Δυστυχώς η δημιουργία τέτοιου τύπου κέντρου φιλοξενίας, εκτός των ορίων της Πάτρας, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, απλούστατα γιατί οι αλλοδαποί οι οποίοι περιμένουν κάποια ευκαιρία για να αναχωρήσουν παράνομα προς της Δύση θα επιδιώξουν να παραμείνουν κοντά στο λιμάνι. Επιπλέον η απόφαση δεν προέκυψε μετά από διαβούλευση των βουλευτών και φορέων της περιοχής, οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών στην Πάτρα.
Δεδομένου ότι:

1] Η «κράτηση» στους χώρους φιλοξενίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, η δε επαναπροώθηση των Αφγανών μεταναστών είναι αδύνατη.

2] Η κατασκευή του χώρου φιλοξενίας είναι ατελέσφορη δίχως τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως προβλέπεται από το καθεστώς επικουρικής προστασίας (Π.Δ. 96/08) πρόταση που είχατε δεσμευτεί να εξετάσετε με απάντησή σας σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου (880/6.5.08).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Προτίθεται να επεξεργαστεί τη λύση ανοικτού τύπου κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων της Πάτρας, ως μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση;
2] Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης καθεστώτος επικουρικής προστασίας σε όσους αλλοδαπούς δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους με την ταυτόχρονη χορήγηση σε αυτούς ανάλογων ταξιδιωτικών εγγράφων;
Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης