Τρίτη, 29 Απριλίου 2008

Αντιπυρική προστασία Νομού Αχαΐας.

Τεράστιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Αχαΐα εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού τόσο στην πυροσβεστική υπηρεσία, όσο και στα δασαρχεία του νομού. Τα παραπάνω επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει ιδιαίτερα το θέμα της φύλαξης του μοναδικού στο είδος του δασικού οικοσυστήματος της Στροφυλιάς το οποίο κινδυνεύει να μην έχει 24ωρη φύλαξη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ελλείψεων προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών που είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο δάσος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως θα ήταν εγκληματικό μετά τα όσα έγιναν πέρυσι στην περιοχή μας να παραμείνει αφύλακτη η Στροφυλιά.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Έκθετη στους κινδύνους των πυρκαγιών κινδυνεύει να μείνει η Αχαΐα ένα χρόνο μετά την τεράστια καταστροφή των 300.000 στρεμμάτων στην περιοχή Αιγιαλείας. Η συνεχιζόμενη ξηρασία, ο άνυδρος χειμώνας και η συσσώρευση καύσιμης ύλης, λόγω της ανύπαρκτης διαχείρισης των δασών προκαλεί έντονες ανησυχίες σε όλους τους εμπλεκόμενες φορείς λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Οι ανησυχίες εντείνονται και λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δυτική Ελλάδα θα είναι φέτος κατά 20% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας τα κενά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από 4.000 που ήταν πέρυσι αυξάνονται σε 5.000 και οι αποστρατίες φτάνουν τις 1.500. Για τη Δυτική Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε 130-150 λιγότερους πυροσβέστες και για την Αχαΐα 50-60 άτομα.
Το ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύτιμο δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς, ένα από τα ελάχιστα παραθαλάσσια δάση πεύκου και κουκουναριάς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν θα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο αρμόδιο Πυροσβεστικό Τμήμα Λεχαινών.
Σε ότι αφορά της δασικές υπηρεσίες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει τις υπηρεσίες στα όρια της διάλυσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Ποιος ο σχεδιασμός των αρμοδίων υπηρεσιών στο Νομό Αχαΐας για το φετινό καλοκαίρι, που προβλέπεται να υπάρχουν αυξημένες θερμοκρασίες στην περιοχή;
2) ΄Εχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, ώστε να είναι προσβάσιμες οι περιοχές από τα επίγεια τμήματα της Πυροσβεστικής. Πόσες αντιπυρικές ζώνες έχουν ανοιχθεί και σε ποια σημεία;
3) ΄Εχουν γίνει καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών από τα δασικά οικοσυστήματα του νομού και ιδιαίτερα από το δάσος Στροφυλιάς;
4) Τι μέτρα θα πάρετε άμεσα για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Αχαΐας με το απαραίτητο προσωπικό καθώς και τον αναγκαίο και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό;
5) Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε της τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των δασικών υπηρεσιών του νομού;


O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης